Murat Yetkin yazdı: Beş şehit haberi Ankara’ya Ruslarla görüşürken geldi

Gazeteci Murat Yetkin, İdlib'deki gelişmeleri değerlendirdiği yazısında Suriye ordusunun Türk askerine yönelik saldırısıyla ilgili haberin Ankara'da Rus heyetiyle yapılan görüşme sırasında geldiğini yazdı. Askeri sevkiyatı da değerlendiren Yetkin, sevkiyatın kuşatma altındaki askerleri sınıra daha yakın konuma çekme hedefi olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, Suriye konusunda son haftaların en kritik konu başlığı olan İdlib'e ilişkin gelişmeleri analiz etti. Yetkin kişisel web sitesindeki "Beş şehit haberi Ankara’ya Ruslarla görüşürken geldi" başlıklı yazısında, Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktalarının durumu, yoğun askeri sevkiyatı ve Suriye ordusunun topçu ateşiyle 5 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırıyı değerlendirdi.

Gelinen noktaya ilişkin önceden yapılan uyarıların iktidar tarafından dikkate alınmadığını hatırlatan Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin başkanlığındaki Rus heyeti 10 Şubat Pazartesi, yeniden Dışişleri bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Genelkurmay ile MİT yetkililerinden oluşan Türk heyetinin karşısındaydı. Daha sonra da Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın’la toplandılar. Üst düzey bir kaynak 'Hiçbir şey çıkmadı' dedi, 'Sanırım bizi fiili durumu kabullenmeye zorluyorlar'. Ama Ruslarla Ankara’da havanda su dövülürken, sırtını Rusya’ya dayayan Suriye rejim güçleri İdlib yakınlarındaki Taftanaz havaalanındaki Türk askerlerine havan toplarıyla saldırıyordu. Beş şehit, beş yaralı haberi Ankara’ya Rusların talep etmiş olduğu görüşme sürerken ulaşmıştı.

Tablo, Erdoğan hükümetinin izlediği Suriye politikasının Türkiye’yi çok ciddi bir sorunla daha karşı karşıya getirdiğini gösteriyor. Yeni bir göç dalgası ve Rusya’nın PKK/YPG’yi ABD’den koparıp Suriye rejimiyle anlaştırma ihtimaline ek olarak, bir de Suriye topraklarında kuşatılmış durumdaki askerleri kurtarma sorunu var artık. Önem açısından ilk sırada üstelik…

Hal böyleyken Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye topraklarına asker sevkine devam ediyor. Bu girişlerin, üstelik 8 Şubat’ta Rus heyetiyle görüşme ardından Rusya ve dolayısıyla Suriye rejiminin bilgisi dışında olduğunu düşünmek pek akla yakın değil. Dolayısıyla hükümet yanlısı medyadaki bütün ham hamasete karşın, Türk askerinin Suriye toprağına Esad rejimine ders vermek için girdiğini söylemek zor. Zaten hava sahası kontrolü olmadıkça herhangi bir kapsamlı harekât yürütmenin imkânı yok."

MURAT YETKİN'İN YAZISININ TAMAMI