Berkin Elvan davası: Bir çocuğun Okmeydanı’nda yaşıyor oluşu kusur değildir

Gezi protestoları sürecinde 16 Haziran 2013’te Berkin Elvan’ın polis tarafından öldürülmesiyle ilgili davanın 16. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay duruymada “Bir çocuğu tali kusurlu niteleyebilecek kadar düşmüşlerdir. Bir çocuğun Gazze’de, Ramallah’ta, Okmeydanı’nda, Diyarbakır’da, Antakya’da yaşıyor oluşu çocuğun kusuru değildir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Gezi protestoları sürecinde 16 Haziran 2013’te Berkin Elvan’ın polis tarafından öldürülmesiyle ilgili davanın 16. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Berkin Elvan'ın yaralanmasına ve ölümüne sebep olmaktan hakkında TCK 82/1 maddesi kapsamında “olası kast ile öldürme” suçlamasıyla dava açılan tek polis memuru olan Fatih Dalgalı tutuksuz olarak yargılanıyor.

Bugün görülen duruşmayı Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan ve Gezi sürecinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz ve Ethem Sarısülük'ün anneleri Emel Korkmaz ve Sayfı Sarısülük birlikte izlediler.

RAPOR: BERKİN ELVAN KENDİ GÜVENLİĞİ İÇİN ÖZEN GÖSTERMEDİ

Bir önceki celsede mahkeme, sanık Fatih Dalgalı’nın kusurunun tespit edilebilmesi için jandarmadan bilirkişi raporu istemişti. Jandarma 24 Ocak 2020’de mahkemeye dört sayfalık bir rapor gönderdi. Bu rapora göre polisin müdahalesi 'yasal mevzuata uygundu.' Raporda, Berkin Elvan 'yasadışı eylemlerde bulunan gösterici grubunun olduğu alanda bulunduğu ve kendi güvenliği ile ilgili gerekli özeni göstermediği için” tali kusurlu bulundu. Gaz fişeğinin namlu çıkış hızının 75 m/sn olduğu ve bundan kaynaklı çocuğun vurulmasının “istem dışı ve anlık” olduğu yorumu ileri sürüldü.

KARABULUT: 14 YAŞINDA BİR ÇOCUK KUSURLU İLAN EDİLİYOR’

Mahkeme başkanı, dosyada son aşamaya gelindiğini, dinlenecek son tanıklardan birinin FETÖ ile ilişkisi olduğu için kaçak durumda olduğunu ifade ederek duruşmayı başlattı. Mahkemede söz alan Elvan ailesi avukatlarından Çiğdem Akbulut, bugüne kadar mahkemeye gelen raporları hatırlattı. 5 Mayıs 2014’ten başlayarak mahkemeye gönderilen raporlardan alıntılar yaptı. Akbulut, son gelen raporun dikkate alınmasının mümkün olmadığını belirterek “Raporu diğerleriyle karşılaştırırsak 14 yaşında bir çocuğu kendini korumamakla neredeyse asli kusurlu ilan ediyor” dedi.

ATALAY:  DELİL KARARTMA RAPORU

Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay da son gelen rapora değinerek yeni bir rapor alma noktasında mahkeme heyetinin ısrar ettiğini ama raporun alınmasının gereksiz olduğunu söyledi. Atalay sözlerine şöyle devam etti:

“Keşif mahallinde polisle jandarma arasında ciddi bir tartışma yaşandı. Jandarmanın polise ‘Olur mu öyle şey!’ dediğini duyduk. Tartışma sonrası ‘Hadi toplanın gidiyoruz’ dediler, keşif yerinden ayrıldılar.  Son gelen rapor, keşif mahallinde gözümüzün önünde olan olayın devamıdır. Biz bu raporu delil karartma olarak inceledik. Fatih Dalgalı kasıtla birini öldürmüştür. O gün Berkin değilse Can’ı, Can değilse Deniz’i öldürecekti. O anda gösteri yokken bir çocuk vuruluyor. Bir polis memuru nişan alarak vuruyor. Nişan alınamayacağının söylenmesi gerçek dışıdır.”

Atalay sözlerini şöyle bitirdi: “Bir çocuğu tali kusurlu niteleyebilecek kadar düşmüşlerdir. Bir çocuğun Gazze’de, Ramallah’ta, Okmeydanı’nda, Diyarbakır’da, Antakya’da yaşıyor oluşu çocuğun kusuru değildir.”

Elvan ailesinin avukatları, esas hakkında beyanda bulunmak için ek süre istediler. Mahkeme, dosya taraflarının esasa ilişkin beyanları alındıktan sonra iddia makamından esas hakkındaki mütalaa alınacağına bildirdi. Duruşma sonrasında Elvan ailesi, avukatları ve Emel Korkmaz, Sayfı Sarısülük’ün katıldığı basın açıklaması yapıldı. Bir sonraki duruşma 18 Mart 2020, saat 10:00 olarak belirlendi.