Jandarma raporu: Berkin Elvan tali kusurlu

İzmir Foça Jandarma Genel Komutanlığı'nın Berkin Elvan'ın öldürülmesiyle ilgili hazırladığı ek bilirkişi raporunda Elvan, 'tali kusurlu' sayıldı. Olayla ilgili gerekçeler sıralanıp Elvan'ın ölümünün "istem dışı" meydana gelmiş olabileceği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi Parkı eylemleri devam ederken Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu ölen Berkin Elvan, jandarmanın hazırladığı raporda "tali kusurlu" olarak belirtildi. Elvan davasında, sanığın kusur oranı tespiti için İzmir Foça Jandarma Genel Komutanlığı'ndan ek bilirkişi raporu istenmişti. Jandarma raporunda, ZET tüfeği kullanan sanık polis ise "asli kusurlu" sayıldı.

Evrensel'in haberine göre, 16 Haziran 2013'te polisin attığı gaz fişeğiyle vurulup 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede vefat eden Berkin Elvan raporda, "barışçıl gösteri yapmayan bir grubun" bulunduğu yerde yaralandı. Gezi eylemlerine katılanlar "saldırgan grup", polisin müdahalesi ise "yasal mevzuata uygun" olarak ifade edildi.

Jandarma'nın 24 Ocak 2020 tarihli, mahkemeye sunduğu dört sayfalık ek bilirkişi raporunda, o gün eyleme katılanların Mahmut Şevketpaşa Mahallesi'nin ara sokaklarında toplanıp, polislere taş, havai fişek, molotof kokteyli ve el yapımı parça tesirli el bombası ve bilye atarak saldırıda bulundukları ileri sürüldü.

Raporda, yolun barikatla trafiğe kapatıldığı, eyleme katılanların çevreye ve işyerlerine zarar verdiği, polisin de bu kişilerin eylemlerini sona erdirmek için göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği iddia edildi. Raporda, polisin yapmış olduğu gaz tüfekli müdahale "yasal mevzuata uygun" olarak ifade edildi.

Bilirkişi raporunda, gaz tüfeğinin toplumsal olaylarda "grubun dağılması" için kullanıldığı, öldürücü silahlar kategorisinde bulunmadığı, gaz fişeklerinin namlu ağzını terk ettikten sonra düzensiz ve taklalar atarak yol izlemesi, gaz fişeğinin namludan çıkış hızının 75 m/sn olduğu gerekçeleri sıralanarak olayın "istem dışı" meydana gelmiş olabileceği iddia edildi.

'KENDİ GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ GEREKLİ ÖZENİ GÖSTERMEDİ'

Raporda, mevcut görüntülerin net olmaması gerekçesiyle Elvan'ın eyleme katılanların arasında olup olmadığının tespit edilemediği vurgulanarak, "barışçıl gösteri yapmayan grubun bulunduğu alanda yaralandığı ve cebinden 11 adet torpil çıktığı, bu durumun ise Elvan’ın gösterici grupla hareket ettiğinin göstergesi olduğu" iddia edildi. Bu gerekçelerle Berkin Elvan’ın kendi güvenliğiyle ilgili gerekli özeni göstermediği öne sürülerek olayda tali kusurlu olduğu ifade edildi.