Akar: İdlib'deki intikali Rusya'ya iki kez bildirdik

Suriye ordusunun TSK'ye yönelik saldırıyla ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Akar, "İntikalimiz dün saat 16.13 ve teyiden saat 22.27'de buradaki ilgili arkadaşlarımız tarafından Rusya tarafındaki ilgili personele bildirildi. Bu iletişim ve bilgilendirmelere rağmen, tüm bu önlemlere rağmen, rejim tarafından gece saat 01.13'te unsurlarımıza karşı ateş açılmıştır" diye konuştu. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib'de Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik saldırısının ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz'le birlikte Türkiye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki faaliyetlerinin yönetildiği harekat merkezinde birlik komutanları ile bir araya geldi.

Merkezdeki toplantının ardından açıklama yapan Hulusi Akar, Soçi ve Astana’da belirlenen mutabakatlar kapsamında Suriye'de başlatılan sürecin devam ettiğini belirtti. Bu çerçevede farklı zamanlarda ateşkeslerin ilan edildiğini hatırlatan Akar, “Ancak her seferinde rejim tarafından bu ateşkesler bozulmuş, bu ateşkeslerin sürekliliği sağlanamamıştır" dedi.

Erdoğan'dan Rusya'ya İdlib mesajı: Önümüzü kesmeyinErdoğan'dan Rusya'ya İdlib mesajı: Önümüzü kesmeyin

Mutabakatlara uygun olarak faaliyetlerini yerine getirdiklerini söyleyen Akar, şöyle devam etti:

"Arazideki unsurlarımıza gerekli desteği sağlamak, takviyeleri yapmak bakımından bazı intikaller planlandı ve icra edildi. Bu intikaller önceden kurulan düzen çerçevesinde muhatabımız olan Ruslarla koordine edildi onlara hem yer hem zaman bakımından gerekli bilgiler verildi. Son olayda da intikalimiz bir gün öncesinden yani dün saat 16.13 ve teyiden saat 22.27’de buradaki ilgili arkadaşlarımız tarafından Rusya tarafındaki ilgili personele bildirildi. Bu iletişim ve bilgilendirmelere rağmen, tüm bu önlemlere rağmen, rejim tarafından gece saat 01.13’te unsurlarımıza karşı ateş açılmıştır."

Rusya: Türkiye bize haber vermediği için saldırıya uğradıRusya: Türkiye bize haber vermediği için saldırıya uğradı

Suriye ordusundan açılan ateşe karşılık verildiğini belirten Akar, "Talimatlar doğrultusunda ve meşru müdafaa çerçevesinde oradaki unsurlarımız tarafından rejim hedeflerine karşı anında gerekli mukabele misliyle gösterilmiştir. Şu ana kadar 54 rejim hedefi ateş altına alınmış, çeşitli kaynaklardan aldığımız bilgilere göre şu ana kadar 76 rejim mensubu, askeri etkisiz hale getirilmiştir. Diğer taraftan da bizim şehit ve yaralılarımız var" diye konuştu.

NE OLMUŞTU? 

Türkiye ve Rusya arasındaki Soçi mutabakatı kapsamında Suriye'nin İdlib vilayetinde görev yapan askerlere Suriye ordusu tarafından ateş açılmıştı. Saldırıyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hava saldırısında 3'ü sivil, 5'i asker 8 kişi şehit oldu. Tabi gereken bedeller ödetiyoruz ve ödetmeye de devam edeceğiz" demişti.

Rusya'dan yapılan açıklamada ise TSK birliklerinin konumunun Rusya'ya bildirilmediği öne sürülmüştü. (HABER MERKEZİ)

Rusya: Türkiye bize haber vermediği için saldırıya uğradıRusya: Türkiye bize haber vermediği için saldırıya uğradı

Erdoğan: 1 milyona yakın insan şu anda sınırlarımıza doğru yürüyorErdoğan: 1 milyona yakın insan şu anda sınırlarımıza doğru yürüyor