Deprem sırasında ortaya çıkan ışık: Bilim kabul ediyor

Elazığ'daki deprem sırasında ortaya çıkan ışık gündem oldu. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Deprem sırasında kayalar birbirine sürtünerek kırıldığı için o sırada kayalar elektrik üretiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem sırasında oluşan ve Malatya'da bir iş yeri kamerasına yansıyan ışık gündem oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, ışığın 'kayaların birbirine sürtünmesinden dolayı oluşan elektrik' olduğunu söyledi. 1900'lü yıllardan bu yana böyle görüntülerin ortaya çıktığını ifade eden Sözbilir, bilim insanlarının 2000'li yıllardan sonra bunların nedenlerini araştırmaya başladığını dile getirdi.

Sözbilir kameraya yansıyan ışıkla ilgili, "Daha önceleri, 'Deprem sırasında gazlar yerden yükseliyor ve bunlar yüzeyde yanıyor' diye konuşuldu. En son yapılan çalışmalarda ise farklı bir şey söylediler ve herkes bunun doğru olduğu noktasında hemfikir oldu. Deprem sırasında kayalar birbirine sürtünerek kırıldığı için o sırada kayalar elektrik üretiyor. Özellikle kuvars içeren kayalar bu şekilde faylanma sırasında yüzeye kadar gelen bir ışık yansıması yaratıyor. Şu anda da bilimin kabul ettiği bu olay, deprem sırasındaki kayaların birbirine sürtünmesinden dolayı oluşan elektrik üretimi sonrasında gerçekleşen ışınlardır" ifadelerini kullandı. (AA)