Elazığ'da deprem fırsatçılığı: 'Hırsız çalmayı bıraktı, ev sahipleri çalmaya başladı'

Elazığ’daki depremi fırsata çeviren ev sahipleri, ev kiralarının fiyatını iki katına çıkardı. Duruma tepki gösteren Elazığ Emlakçılar Derneği Başkanı Hakan Albayrak, “Hırsızın yapamadığını bazı şahıslar yapıyor” dedi. Savcılık, kira artışlarıyla ilgili soruşturma başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elazığ’daki 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından ev kiraları ikiye katlandı. Deprem öncesi 500 ile 700 lira arasında değişen kiralar, bin ile bin 400 liraya yükseltildi. Depremin ardından kentte kiralık daire kalmadığından mağduriyetler de arttı. Ev sahibi olanlar ise depremi fırsata çevirerek kiraları artırdı. Savcılık konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Elazığ Emlakçılar Derneği Başkanı Hakan Albayrak, kira artışı yapanları kastederek, “Hırsızın yapamadığını bazı şahıslar yapıyor” dedi.

Kentte konut sıkıntısı olduğunu dile getiren Albayrak, deprem sonrası yapılan çadır ve konteynerlerin ihtiyacı karşılamadığını söyledi. Kentte havaların soğuk olduğunu aktaran Albayrak, “İnsanlar, üşüyor ve acil konuta ihtiyacımız var” dedi. Konut ihtiyacını fırsata çevirenlerin olduğunu belirten Albayrak, “Örneğin bir evi kirası bin lira ise iki bin liraya çıkarıldı. Bu durum ayıptır. Her taraftan bize yardım akıyorken, kendi ilimizde bu tür şeyleri yapmak doğru değildir. Birbirimizi çarpmamız doğru değildir” diye konuştu.

'KENETLENMEMİZ LAZIM'

Kira fırsatçılığı yapanları yetkililere bildireceklerini söyleyen Albayrak, fazla kira isteyenlerin kendilerine ya da valiliğe bildirmelerini istedi. Son üç gündür kiraların arttığını aktaran Albayrak, “Kentte iki artı bir evler 500 ile 700 lira arasında değişiyor.  Geçen ev kiralamak isteyen kişiden bin 800 lira istemişler. İki bin lira maaş alan biri nasıl ödeyecek bunları. Bugün onların başına geliyorsa yarın da bizim başımıza gelebilir. Birbirimize yardımcı olmamız lazım ve kenetlenmemiz lazım” diye konuştu.

Depremzedelerin ev sahipleri tarafından ikinci kez mağdur edildiğinin altını çizen Albayrak, "Eskiden deprem olduğunda derlerdi ki ‘eve hırsız girecek’. Şimdiye kadar Elazığ’da herhangi bir hırsızlık olayı yaşanmadı. Hırsız bile artık edepli oldu. Bir hırsız edepli oluyorsa ev sahibinin daha da edepli olması lazım. Hırsız çalmayı bıraktı ama bu seferde ev sahibi çalıyor. Hırsızın yapmadığını bazı şahıslar yapıyor" dedi.

‘İZİN VERMEYİZ’

Kirayı yükseltenlerin vicdanlarının olmadığını belirten Albayrak, “İnsanlar, dışarıda yatıyor. Havalar soğuktur. Ev sahipleri sıcak evlerindeler. Hele kalkıp bu soğuk havada dışarıda kalsınlar. Vicdanları nasıl el veriyor. Haksız kazanç var” diye konuştu. Fırsatçılık yapacak emlakçıları da uyaran Albayrak, “Böyle bir şey olduğunda bize bildirsinler. Buna izin vermeyiz” ifadelerini kullandı. (KAYNAK: MA)