Devlet, Urla'da işçinin arazisine el koydu

DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası’na ait İzmir Urla’daki 68 dönümlü arazi Cumhurbaşkanı kararıyla kamulaştırıldı. Genel İş'ten yahılan açıklamada "Taşınmazımızın da aralarında bulunduğu bazı vatandaşlara ait 500’ün üstünde parselin oluşturduğu uzun bir kıyı alanı kamulaştırılıp özel kişi ve kuruluşlara uzun dönemli kiraya verilecektir. Anayasa'nın mülkiyet hakkı askıya alınmıştır" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası’na ait İzmir Urla’daki 68 dönümlü arazi önce SİT alanı olmaktan çıkarıldı, ardından Cumhurbaşkanı kararıyla acele kamulaştırma yöntemiyle el konuldu.

Genel İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, sendikanın eski genel başkanı Abdullah Baştürk ve arkadaşları tarafından işçilere tatil yeri yapmak üzere 1975 yılında sendikaya kazandırılan İzmir Urla Zeytineli köyü Böğürtlen mevkiindeki 68 dönüm büyüklüğündeki taşınmaza iktidar tarafından 'hukuk dışı el koyma girişimi' başlatıldığı bildirdi.

Taşınmaz üzerinde önce “kamulaştırma şehri” konulduğunu bildirilen açıklamada, 25 Ocak 2020 itibariyle Cumhurbaşkanı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan 2054 sayılı kararıyla Urla’daki taşınmazımızın tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildiğini öğrenmiş bulunuyoruz” denildi.

Henüz resmi olarak kamulaştırma kararı tebliğ edilmediği de belirtilen açıklamada, “Taşınmazımızın bulunduğu bölge yakın zamana kadar SİT alanı içerisinde idi. Şimdi bu SİT alanı kararının kaldırıldığı anlaşılmaktadır” bilgisi verildi. Açıklamada şu görüşler dile getirildi:

“Yaptığımız araştırmaya göre taşınmazımızın da aralarında bulunduğu bazı vatandaşlara ait 500’ün üstünde parselin oluşturduğu uzun bir kıyı alanı kamulaştırılıp özel kişi ve kuruluşlara uzun dönemli kiraya verilecektir.  Yine yaptığımız araştırmalarda kamulaştırma sahası çevresinde kamusal görevlerde bulunan bazı kişilere ait taşınmazlar kapsam dışında tutulmuştur. Köy merası, tarım arazisi niteliğinde bazı taşınmazların golf sahası yapılması söz konusudur.”

Sendikalara ve bazı vatandaşlara ait taşınmazlara el konulup özel kişi ve kuruluşlara kiraya vermenin kamu yararı kavram ve ilkesine aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “Anayasanın mülkiyet hakkı ile ilgili düzenlemeleri de bu kamulaştırma girişimleri ile askıya alınmış bulunmaktadır” denildi. Genel İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, karardan vazgeçilmesini gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar hukuki süreci taşıyacaklarını bildirdi. (HABER MERKEZİ)