BM'de devlet savunması: Taksim turistik bölge. Hiçbir gruba gösteri izni vermiyoruz

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin üye ülkeleri, Türkiye hakkındaki insan hakları raporlarını görüşmek için İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Türkiye heyeti, 'Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda eylem yapmasına neden izin verilmiyor?' sorusuna "Turistik bölge Taksim'de hiçbir gruba izin verilmiyor" diye yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin son beş yıldaki insan hakları karnesi, İsviçre'nin Cenevre kentinde masaya yatırıldı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (UPR) kapsamında bugün başlayacak olan toplantılarda Türkiye'deki insan hakları ihlallerini ve sivil toplum örgütlerinin şikayetlerini görüştü.

Çalışma grubu üyelerinden biri kaybolan çocuklarını aramak için her hafta Taksim'de eylem yapan Cumartesi Anneleri'nin durumunu gündeme getirdi. Üye, Galatasaray Meydanı'nın annelere neden yasaklandığını sordu. LGBTİ yürüyüşüne izin verilmemesi de Türk heyetine soruldu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı "Toplantı ve örgütlenme özgürlüğü Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Herkesin önceden izin almadan barışçıl gösteri yapma hakkı vardır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına göre, bu haklarla ilgili kısıtlamalar kanunda öngörülebilir. Kısıtlamalar, yalnızca ulusal güvenlik, kamu güvenliği, kamu düzeni, kamu sağlığının veya ahlakının korunması veya başkalarının haklarının korunması açısından gerekli olduğu ölçüde uygulanırlar" dedi.

Heyetteki bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi ise şu yanıtı verdi: "2015-2019 yılları LGBTİ örgütleri farklı şehirlerde 97 faaliyet gerçekleştirdi. Bu etkinliklere yaklaşık 20.000 kişi katıldı. Bunlardan yalnızca 199 kişi şiddet içeren yasadışı eylemleri nedeniyle suçlandı. Bu, LGBTİ olaylarıyla ilgili sistematik bir yasak veya suçlama olmadığını kanıtlamaktadır. Ayrıca, Cumartesi Anneleri'nin bir oturma eylemi düzenlemek istedikleri Beyoğlu İlçesi'nde bulunan Galatasaray Meydanı, gösteri güzergahları arasında yer almamaktadır. Bu güzergahlar sivil toplum, siyasi partiler ve ilgili belediyelerle görüşmeler sonuncunda belirlenir. Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesi, her gün yaklaşık 2 milyon insanın çalıştığı, ziyaret ettiği veya geçtiği merkezi turistik bölgelerdir. Bu mekanlarda gösteri yapma yasağı, ayrım gözetmeksizin tüm gruplar için geçerlidir. Bu durum, Cumartesi Anneleri veya LGBTİ'ye özgü değildir."

Yetkilinin eyleme izin vermeme gerekçelerinden biri olarak Galatasaray Meydanı'nın turistik bir bölge olduğunu söylemesine Cumartesi Anneleri'nden şu tepki geldi:  "Dışişleri Bakanlığı’nın 'Turistik olduğu gerekçesiyle yasaklandı' dediği alan burası. Yalnız Cumartesi Anneleri’ne değil vatandaşlara ve turistlere de kapatılan 'turistik alan' 76 haftadır polis ablukasında."

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı ve Beyoğlu Kaymakamlığı yıllardır gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 25 Ağustos 2018'de bir araya gelen Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda oturmalarını yasakladı. 700'üncü haftada bir araya gelen annelerden çok sayıda kişi gözaltına alınırken çok sayıda kişi de biber gazından etkilendi. Cumartesi Anneleri bu tarihten beri polis kalkanları altında İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nin bulunduğu Çukurluçeşme sokağında basın açıklamasını gerçekleştiriyor. (HABER MERKEZİ)

Türkiye, BM önünde: Kayyım uygulaması insan hakkı ihlalidirTürkiye, BM önünde: Kayyım uygulaması insan hakkı ihlalidir