Vicdani Ret Derneği ‘ihlalleri’ raporlaştıracak

Vicdani Ret Derneği, Türkiye’de yoklama kaçağı, bakaya ve vicdani retçilerin yaşadığı hak ihlallerini raporlamak için kampanya başlattı. Vicdani Ret Derneği Eş Başkanı Merve Arkun, “Eğitim hakkı engellenen, seyahat özgürlüğü kısıtlanan, çalışma hakkı engellenen ve birçok ayrımcılığa maruz bırakılan vicdani retçilerin, yoklama kaçaklarının ve bakayaların yaşadığı sivil ölümü görünür kılmak istiyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Vicdani Ret Derneği, bakaya, yoklama kaçağı veya vicdani retçilerin son beş yıl içerisinde karşılaştıkları ihlalleri raporlamak için harekete geçti. Online ihlal bildirim formu oluşturan dernek yakın dönemde ihlalle karşılaşanların burada yer alan soruları yanıtlayarak rapora katkı sağlamasını talep ediyor.

“Vicdani reddinizi kamuoyuna açıkladınız mı?”, “Seyahat edebiliyor ya da otelde konaklayabiliyor musunuz?” ve “Sigortalı bir işte çalışabiliyor musunuz? Çalışıyorsanız herhangi bir sıkıntı yaşıyor musunuz?” sorularını yönelten derneğin açıklamasında, “Vicdani ret konusunda sistematik bir çalışma yapmak gayretinde olan tek örgüt olmamız nedeniyle, herkesi dayanışmaya çağırıyoruz. Vicdani ret hakkının hayata geçmesi, bir diğer ifadeyle militarizmle mücadele, yalnızca vicdani retçilerin değil hepimizin sorumluluğudur” denildi.

‘SİVİL ÖLÜMÜ GÖRÜNÜR KILMAK İSTİYORUZ’

Vicdani Ret Derneği Eş Başkanı Merve Arkun, elde edilecek bilgilerin sonunda ortaya çıkacak raporla başka hak ihlallerini de belgelemeyi planladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Eğitim hakkı engellenen, seyahat özgürlüğü kısıtlanan, çalışma hakkı engellenen ve birçok ayrımcılığa maruz bırakılan vicdani retçilerin, yoklama kaçaklarının ve bakayaların yaşadığı sivil ölümü görünür kılmak istiyoruz. Özellikle geçtiğimiz haziran ayında çıkarılan Askeralma Kanunu ile birlikte bedelli askerlik zorunlu askerliğe bir alternatif olarak sunulmak istense de, aslında böyle değil. Askerliğin her biçimini, zorunlusunu ya da bedellisini reddeden vicdani retçiler için sivil ölüm hala bir gerçek.

İmzacısı olduğu uluslararası sözleşmelere ve AİHM kararlarına rağmen vicdani ret hakkıyla ilgili mevzuatta bir düzenleme yapmamak konusunda ısrarcı olan Türkiye Hükümeti'ni ve yasa koyucuları, vicdani ret hakkını tanımaya çağırıyoruz. Rapor da, bu çağrının ne kadar aciliyeti ve ne kadar elzem olduğunu somutlaştıracak bir doküman olacak.”

‘VİCDANİ RETÇİLER TOPLUM TARAFINDAN AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR’

Geçmişte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Türkiye’de vicdani ret hakkının ihlal edildiğine ilişkin kararlar verdiğini ifade eden dernek yönetimi yaptığı açıklamada ise, “AİHM ile birlikte, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin de Türkiye’de vicdani ret hakkına ilişkin düzenlemeler yapması gerektiğine dair kararları bulunmakta ancak Türkiye hükümeti bu konuda düzenleme yapmamakta ısrarcı tutumunu sürdürmektedir” dedi.

Türkiye’de bakaya ve yoklama kaçağı olan insanların hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldığını, sigortalı işlerde çalışamadığını ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını belirten Vicdani Ret Derneği’nin başlattığı kampanyaya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı:

“Vicdani retçiler bu ihlallerin yanı sıra, vicdani retçi olduklarını beyan ettikleri andan itibaren, bu kimlikleri nedeniyle kolluk güçleri, yargı ve toplum tarafından çeşitli ayrımcılıklara maruz kalabilmektedir. Bu hak ihlallerinin anlaşılabilmesi için öncelikle araştırılması ve belgelenmesi gerekmektedir.”

VİCDANİ RET DERNEĞİ: MİLİTARİZMLE MÜCADELE HEPİMİZİN SORUMLULUĞU

“Bu kapsamda, vicdani retçilere, yoklama kaçaklarına, zorunlu askerlere ve hatta vicdani ret hakkını kullanmak isteyen profesyonel askerlere ulaşmak istiyoruz. Belirtmiş olduğumuz ilgili kişilerin dernek internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından da yayınladığımız online formu doldurmasını bekliyoruz. Şu anda zorunlu askerlik sebebiyle yaşadıklarını düşündükleri herhangi bir hak ihlali varsa, bu konuda bizimle hemen iletişime geçebileceklerini de belirtmek istiyoruz. Vicdani ret konusunda sistematik bir çalışma yapmak gayretinde olan tek örgüt olmamız nedeniyle, herkesi dayanışmaya çağırıyoruz. Vicdani ret hakkının hayata geçmesi, bir diğer ifadeyle militarizmle mücadele, yalnızca vicdani retçilerin değil hepimizin sorumluluğudur.”

“Vicdani ret hak ihlali bildirim formu”na şu linkten ulaşabilir.

(DUVAR)