TGS: Gazetecilik karta sığmaz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı önünde açıklama yapan gazeteciler, 'inceleme yapılıyor' denilerek bir yıldır bekletilen basın kartlarının biran önce teslim edilmesi çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, çok sayıda gazetecinin basın kartlarını iptal etmesinin ardından dün (26 Ocak) geri adım atarak kartlar üzerindeki iptali kaldırdı. Ancak, 894 gazeteciye yönelik incelemenin halen sürdüğü açıklandı.

“Kartı değil haklarımızı istiyoruz”, “İcazetli gazeteci olmayacağız” ve “Gazetecilik karta sığmaz” pankartlarıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) öncülüğünde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı önünde bir araya gelen gazeteciler, kazanılmış hakları üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması çağrısı yaptı. Gazetecilere, CHP ve HDP’li milletvekilleri ile Çağdaş Gazeteciler Derneği ve İnsan Hakları Derneği de destek verdi.

KİMSENİN İCAZETİNE İHTİYAÇ DUYMUYORUZ’

TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak’ın okuduğu “İcazetli gazeteci olmadık, olmayacağız” başlıklı basın açıklamasında, “Bugün bizler iktidarın gazetecisiysen varsın, yoksa yoksun dayatmasını kabul etmedik, etmiyoruz. Gazeteciler olarak kimsenin icazetine ihtiyaç duymuyoruz. Tek düsturumuz olan 'halkın haber alma hakkı'nı korumak istiyoruz” denildi.

İletişim Başkanlığı’nın kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri adım atarak iptal ettiği Sarı Basın Kartları'nı yeniden kullanıma açtığı ifade edilen açıklamanın satır başları şöyle:

GAZETECİLER CEZALANDIRILMAK İSTENİYOR: Meslektaşlarımızın yaşadıkları bu mağduriyeti giderme yolunu seçen İletişim Başkanlığı'na tekrar çağrıda bulunarak, bir yıldır hiçbir gerekçe gösterilmeden verilmeyen turkuaz kartlarını da bir an önce vermeye çağırıyoruz. Gazeteciler cezalandırılmak isteniyor. Türkiye’de gazetecilerin taşıdığı sarı basın kartı hep tartışma konusu oldu. Buna karşın gazeteciler kartlarına 2015’e kadar kolay ulaşabiliyorken, 2015’te Basın Kartı Yönetmeliği'+nde yapılan değişikliklerle kart almak zorlaştı. 2018’de Basın Kartı Yönetmeliği değiştirilerek, gazeteci meslek örgütü temsilcileri komisyondan çıkarıldı.

2019’da sarı basın kartı turkuaz rengine çevrildi ve tüm kartların yenilenmesi için başvuru yapılması istendi. Aradan geçen bir yıl içinde yüzlerce gazetecinin kartı yenilenmedi. İncelemede olduğu, yenileneceği ifade edildi. Bu uzun sürenin ardından eski kartlarını hala kullanabilen gazetecilerin basın kartlarının ise 23 Ocak itibariyle iptal edildiğini öğrendik. Kartların neden iptal edildiğine ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığı gibi gazetecilerin telefonlarına da yanıt verilmedi.

KABUL ETMİYORUZ: İletişim Başkanlığı'nın bu sessizliği 26 Ocak akşamına kadar devam etti. Sisteme giren meslektaşlarımız Sarı Basın kartlarının yeniden kullanıma açıldığını gördü. Bir pazar akşamı kararından dönen İletişim Başkanlığı belli ki incelemelerini tamamlamış. Bugün bizler iktidarın gazetecisiysen varsın, yoksa yoksun dayatmasını kabul etmedik etmiyoruz. Gazeteciler olarak kimsenin icazetine ihtiyaç duymuyoruz. Tek düsturumuz olan "halkın haber alma hakkı"nı korumak istiyoruz.

KARTLARIMIZ NEREDE?: Bunun için de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığını bir an önce bu konuya açıklık getirmeye, yıllardır bu kartı taşıyan gazetecilerin kartlarının neden yenilenmediğini, iptal edilme gerekçelerini kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz. Bir yıldır "inceleme" denilerek bekletilen meslektaşlarımızın kartlarının bir an önce verilmesini istiyoruz. İletişim Başkanlığı inatla “Basın kartları iptal edilmedi” açıklaması yapıyor. O halde kartlarımız nerede?

Etiketler tgs basın kartı