Rojda Nazlıer tahliye edilmedi

Yerine kayyım atanan ve tutuklanan Kocaköy Belediye Eşbaşkanı Rojda Nazlıer'in ilk duruşması görüldü. Hakim duruşmayı izleyen HDP'li vekillerle tartışarak salonu boşalttırdı. Reddi hakim ve Nazlıer'in tahliye talepleri reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyım atanan ve tutuklanan Kocaköy Belediyesi Eşbaşkanı Rojda Nazlıer hakkında, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Nazlıer, SEGBİS üzerinde duruşmaya katılırken, avukatları Resul Tamur, Bawer Mızrak ve Diyar Çetedir duruşmada hazır bulundu.

Sabah başlayan duruşmada mahkeme başkanı, salonun seyirci kısmında uğultular geldiğini söyleyerek, kimin konuştuğunu sordu. Mahkeme başkanının sorusu üzerine duruşmayı izleyen HDP milletvekilleri Remziye Tosun ve Meral Danış Beştaş ile mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı. Bunun üzerine mahkeme başkanı, salonun polis tarafından boşaltılmasını istedi.

Yaşananları tutanak altına almak isteyen Nazlıer'in avukatları, mahkeme başkanı kararıyla koruma polislerince tutanak tutulmalarına izin verilmeden, duruşma salonundan çıkarıldı.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Duruşma 15 dakika aradan sonra kapalı devam etti. Avukat Resul Tamur'un, kaç kişi hakkında ifade verdiği, kaç kişiyi teşhis ettiği şeklindeki sorularına tanık tarafından, dosya ile ilgili olmadığı iddiasıyla yanıt verilmedi.

Savcının, tutukluluğun devamı yönündeki mutalaası üzerine avukat Tamur, tanığa sorulan soruların, varsa çelişkilerin ortaya çıkarılmasına yönelik olduğunu belirterek, “Mahkeme başkanı olarak tanığa soru sormamızı engellediniz. Sorduğumuz soruya tanığın yerine geçerek tanığa yol gösterecek şekilde cevap vermiş olmanız, akabinde duruşmayı kapalı olarak ve beyanlarımızı almadan yürütme çabanız ve üyelerin duruma ayrı ayrı sessiz kalması mahkeme başkanı ve üyeler olarak bu dosyada tarafsız olmayacağınız, bu sebepten dolayı siz başkan ve üyeleri tek tek ve ayrı ayrı reddediyoruz. Bunlara ilişkin karar verilmesini istiyoruz” dedi.

Mahkeme heyeti, avukatların taleplerini soyut ve mesnetsiz olduğunu ileri sürerek, mahkeme heyetinin reddine ilişkin talebi reddetti.

'KUMPAS DOSYASI'

Avukat Baver Mızrak, 31 Mart seçimlerinden önce, 27 Mart tarihinde 00.40’da bir araştırma tutanağı tutulmasıyla her şeyin başlatıldığına dikkat çekti ve şunları söyledi: "Tutanak öncesinde bir adet eylem görüntüsünden bahsedilmiş ve tanık ya da gizlik tanık olmadığı belirtilmiştir. Bu eylem görüntüsü suç unsuru barındırmayan bir görüntüdür. Bu eyleme binaen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatmış ve yine aynı hızla aynı gün dosya hakkında kısıtlama kararı getirilmiştir. Bizce dosyanın şişirilmesi amacı ile birkaç etkinlik daha dosyanın arasına getirilmektedir. Fotoğraf teşhisi usule uygun değildir. Ev fotoğrafının üzerinde ‘Rojda Nazlıer’in evidir’ diye yazılı. Bu durumda tanığın başka evi gösterecek hali yoktur. Dosya bir kumpas dosyasıdır. Tanıkların beyanlarına ilişkin ayrıntılı araştırma yapmanız gerekmektedir."

20 NİSAN'A ERTELENDİ

Rojda Nazlıer ise tanıkların yalan söylediğini dile getirdi. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, gizli tanık “Lice 2019”un beyanının alınması için celse arasında hazır edilmesine karar verdi. Mahkeme, Nazlıer’in üzerine atılı suç vasfı tutuklukta geçirdiği süre cezanın alt ve üst sınırının adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 20 Nisan’a erteledi.

Duruşmadan sonra HDP’liler adliye önünde açıklama yaptı. HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, ellerinde hiçbir delil olmadan eşbaşkanların tutuklandığını vurguladı. .

ÜÇ YIL SONRA GİZLİ TANIK İFADESİ

Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede iki açık, bir gizli tanığın Nazlıer aleyhine ifadeleri yer alıyor. Pişmanlık Yasası'ndan faydalanan iki tanığın Nazlıer'in gözaltına alınmasından 13 gün önce -8 Ekim 2019'da- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verdiği görülen iddianamede, bir gizli tanığın ise Nazlıer'in tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildiği sırada aleyhine ifade verdiği ortaya çıkmıştı.

Açık tanıkların ne zaman teslim oldukları, teslim tarihlerinde neden Nazlıer hakkında ifade vermedikleri ve iki tanığın neden aynı gün aleyhte ifade verdiği soruları gündeme gelmişti. Avukatlar, gizli tanık Lice-2019'un 2016 yılına ilişkin bilgilere sahip olduğunu söylemesine karşın üç yıl sonra, Nazlıer'in tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmesi sırasında ifade verdiğine dikkat çekmişti.

İddianamede, Nazlıer'in Newroz'a katılması, açlık grevleri sırasında yaşamına son veren Zülküf Gezen'in taziyesine katılması ve HDP'nin seçim sonuçlarına ilişkin HDP Diyarbakır İl Binası önünde yaptığı programa katılması suçlama konuları arasında. Rojda Nazlıer'in 7 yıl 6 ay ile 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor. (Kaynak: MA)