'Yardım gitmiyor' iddiası: Dışlanmak istemiyoruz

Elazığ'daki deprem sonrası 'Alevi köylerine yardım gitmediği' öne sürüldü. Alevi köyü olan Bölükkaya'da ise bazı kişiler, "Hep bu ülkenin üvey evladı olduk. Hakkımızı hep yediler, bu sefer yemesinler" dedi.

Google Haberlere Abone ol

MALATYA - Elazığ'da yaşanan ve Malatya'yı da büyük ölçüde etkileyen 6,8'lik deprem sonrası sosyal medyada 'Alevi köylerine yardım gitmedi' iddiası gündem oldu. İddiaları yerinde görmek için bir Pütürge'ye bağlı Alevi köyü olan Bölükkaya'ya gittik...

Bölükkaya köyünde yıkılan ev yok denecek kadar az; ancak evlerin neredeyse hepsi ağır hasarlı. Köyde herkes geceleri dışarıda yatıyor. Buraya diğer yerlerdeki gibi ihtiyaçların ulaştırılmaması dikkatimizi çekiyor. İlçe merkezine yakın köylere AFAD'ın çadırları ulaştırılmış durumda. Ancak merkeze uzak ve dağ köyü olan Bölükkaya'da ise çok sayıda eksiklik yaşanıyor.

'HAKKIMIZI HEP YEDİLER...'

Çoğu köylü Alevi oldukları için yardımların ulaştırılmadığını düşünüyor. Bazıları ise bu konuya katılmıyor.

70 yaşındaki bir Bölükkayalı durum için şöyle diyor: "Belki Alevi olmamızdan kaynaklıdır bilmiyorum... Hep bu ülkenin üvey evladı olduk. Hakkımızı hep yediler, bu sefer yemesinler. Alevi olduğumuz için bu sefer dışlanmak istemiyoruz. Evlerimizi yapmamıza yardım etsinler. Başka bir şey istemiyoruz."

Bölükkayalılarla sohbetimiz son bulduktan sonra köyün çıkışında yer alan cemevine gidiyoruz. Bizi köyün muhtarı İbrahim Çakır karşılıyor. Çakır'ın anlatımlarına göre köyde şu an 100 kişi yaşıyor. Muhtar, köydeki acil ihtiyaçları ve durumu şöyle anlatıyor; "Şu an 45 açık ev var. İnsanlar genelde yazın buraya geliyor. Daha çok tarımla uğraşıyor. Başka bir yan gelir yok. Evlerin yüzde 90'nı hasarlı durumda. Bu yapılar genelde taş evler. Tek katlı evler nadir kurtuldu. Önümüzde kış sürüyor. İnsanlar evlerini ve bu kışı nasıl geçireceklerini düşünüyor. Hayvanların çoğu da ahırlarda. Acil ihtiyaçlarımız var. Çadırlar yetmiyor. Konteyner istiyoruz. Barınma sorunu çok büyük. Battaniyeye ihtiyacımız var. Bu konuda dayanışma gösterileceğini biliyoruz."

Çakır, son olarak soğuk olduğu için insanları cemevinde misafir edemediklerini ama konteyner ihtiyaçları karşılanmazsa köylüleri cemevinde misafir etmek zorunda kalacakları söyledi.

Muhtar köye yardımların ulaştırılmaması konusunda ise sessiz kaldı.