Gergerlioğlu sordu: 'Terör kartı' dayatması hangi mevzuata uygun?

Gazete Duvar'ın gündeme getirdiği Elazığ Cezaevi'nde bulunan siyasi mahpuslara 'terör' kartı dayatması haberi Meclis'e taşındı. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e uygulamanın hangi yönetmeliğe dayandırıldığını sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elazığ 2'Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde mahpuslara 'terör kartı' dayatması Meclis gündemine taşındı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e cezaevinde yaşanılan hak ihlallerini sordu.

Gazete Duvar'ın bugünkü Siyasi mahpusun boyununa 'terör' kartı asılıyor haberinin ardından HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu yaşanan ihlalleri Adalet Bakanlığı'na sordu. Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e, "Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nde tutuklu olan ve terör suçlamasıyla yargılanan yurttaşlara terör ibaresi bulunan kimlik kartının verildiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa suçu kesinleşmemiş hüküm almamış bir mahpusa nasıl suçluymuş gibi terör ibaresi bulunan kart verilmektedir? Bu kart hangi yasa ve yönetmeliğe göre verilmektedir?" diye sordu.

Siyasi mahpusun boynuna 'terör' kartı asılıyorSiyasi mahpusun boynuna 'terör' kartı asılıyor

'MEVZUATA UYGUN MU?'

Gergerlioğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

- İsmail Yılmaz isimli yurttaşın terör ibaresi bulunan kimlik kartını almadığı için tutuklulara tanınan hiç bir hakkı kullanamadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa İsmail Yılmaz isimli yurttaşın tutuklu olmasından dolayı neden terör ibaresi bulunan kimlik kartı alması gerekmektedir? Eğer bu iddialar doğruysa İsmail Yılmaz isimli yurttaşın hiçbir haktan faydalanamamasının nedeni nedir?

- İsmail Yılmaz isimli yurttaşın ailesi ile görüşmek için görüşe çıkamadığı iddiaları doğru mudur?

- İsmail Yılmaz isimli yurttaşın telefonla konuşma hakkını kullanamadığı iddiaları doğru mudur?

- İsmail Yılmaz isimli yurttaşın idari personel tarafından tehdit edildiği iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa tehdit eden personeller hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?

- Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nde 14 Ocak tarihinden itibaren kitap konusunda mahpuslara sınırlandırmayla karşılaşacaklarına dair bir genelge tebliğ edildiği iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa kitap konusunda hangi sınırlandırmalar vardır ? Eğer bu iddialar doğruysa hangi yasa ve genelge ile bu sınırlandırmalar getirilmiştir? Eğer bu sınırlandırmalar getirildiyse Uluslarararası Hukuk Mevzuatına uygun mudur?

- Bakanlığnıza iletilmiş bu konuyla ilgili şikayet var mıdır?

- Son 5 yıl içerisinde hakkında işkence ve kötü muamele iddiasıyla soruşturma açılan personel sayısı kaçtır? (HABER MERKEZİ)