Erdoğan: Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir

Türk-Alman Üniversitesi'nin açılışına katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Türk-Alman bilim ilişkileri Türk-Alman Üniversitesi ile başlamamıştır uzun geçmişe dayanmaktadır. Bu geçmiş aynı zamanda Türkiye'nin cömert teşvikleri ile başlamıştır" dedi. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. Libya'daki krizi sonlandırmak en büyük hedefimiz. Almanya ile bu konuda ortak çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk-Alman Üniversitesi'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnsanlık olarak terörden, İslam düşmanlığına kültürel ırkçılıktan, yabancı karşıtlığına kadar pek çok sorunla karşı karşıyayız. Çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor" dedi. Açılışa katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise konuşmasında ''Türk-Alman bilim ilişkileri Türk-Alman Üniversitesi ile başlamamıştır uzun geçmişe dayanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasında Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Sayın Merkel'i Berlin Konferası'ndan beş gün sonra ülkemizde ağırlamaktan bahtiyarlık duyuyorum. Sayın Şansölye'nin ziyareti vesilesiyle Türk-Alman Üniversitesi ve sosyal tesis bina açılışlarını da yapıyoruz. Merkel ile Libya başta olmak üzere bölgesel konular ve ikili ilişkilerimizi görüşeceğiz. Üniversitede 2013 yılında 99 olan öğrenci sayısı 2019'da 2 bin 385'e ulaştı. Türk-Alman Üniversitesi'ne 7 bine kadar öğrenci alabileceğiz. Bu üniversitede kurulacak tekno park ila sanayi kuruluşlarıyla daha fazla etkileşim kurulacak.

1,5 asırlık yolculuğu olan Alman Lisesi gibi Türk Alman Üniversitesinin de Türk ve Alman dostluğunun sembolü haline gelmesini diliyorum. Türk-Alman Üniversitesi'ne gereken her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Sayın Merkel nezdinde Alman makamlarına üniversitemizi sahiplendiği için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Lisans öğrencilerimizin kredi burs desteğini 550 TL'ye yükselttik. Yurtlarda kalan öğrencilere aylık 420 TL beslenme yardımı yapıyoruz.

Üniversite sayımızı 76'dan 207'ye, öğrenci sayımızı da 1.6 milyondan 8 milyona çıkardık. Her yıl yurt dışına ciddi miktarda öğrenci gönderiyoruz. Yabancı akademisyenlerin de ülkemize gelmesinin yolunu açıyoruz. Uluslararası öğrenci sayımız 15 binden 172 bine ulaştı. Bu yükseliş ülkemizin yüksek öğretimdeki cazibesini gösteriyor."

'ÇÖZÜM SÜRECİNİ HIZLANDIRMAMIZ GEREKİYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "İnsanlık olarak terörden İslam düşmanlığına kültürel ırkçılıktan yabancı karşıtlığına kadar pek çok sorunla karşı karşıyayız. Çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Dünyanın neresinde olursa olsun kimsenin bu sorunlara bigane kalma olasılığı yoktur. Son 9 yıldır Suriye'de devam eden çatışmalarda sadece bizim gibi komşu ülkeler değil başta Almanya olmak üzere bütün Avrupa etkilenmiştir. Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. Libya'daki krizi sonlandırmak en büyük hedefimiz. Almanya ile bu konuda ortak çalışıyoruz. Berlin Zirvesi'nde alınan 55 maddelik barış planı kararları Libya'da istikrarın tesisi için önemli bir adımdır."

'BİLİM NE KADAR ÖZGÜRSE, SONUÇLAR O KADAR ZENGİNDİR'

Türk-Alman Üniversitesi'nin kampüs açılışına katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, konuşmasında ''Türk-Alman bilim ilişkileri Türk-Alman Üniversitesi ile başlamamıştır uzun geçmişe dayanmaktadır" dedi. Merkel, "Bilim ne kadar özgürse, bilimde elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir. Yeni eleştirel bir söyleme ihtiyacı var bilimin ki toplumsal ilerlemeyi sürdürsün" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı sözlerine şöyle devam etti: "Türk-Alman bilim ilişkileri Türk-Alman Üniversitesi ile başlamamıştır uzun geçmişe dayanmaktadır. Bu geçmiş aynı zamanda Türkiye'nin cömert teşvikleri ile başlamıştır. Türkiye bugün de milyonlarca Suriyeli mülteciye sığınma imkanı sağlıyor. Bu çabalar bizim teşekkürümüzü ve takdirimizi hak ediyor. Bilim ve eğitim insanların yaratıcılığını ve özgürlüğünü teşvik eder ve geliştirir. Bilim ne kadar özgürse elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir. Bilimin eleştirel söyleme ihtiyacı var.

Bu kampüs öğrencilerin dünyaya açık olmalarını simgeliyor, Türklerle Almanların partnerliğini simgeliyor. Türk-Alman Üniversitesi ülkelerimiz arasındaki ilişki için büyük bir şans ve hazine. Türk-Alman Üniversitesi iki ülke arasındaki işbirliğinin olağanüstü bir örneğidir, Türk-Alman ortaklığını simgelemektedir.'' (HABER MERKEZİ)