Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde deprem: 29 ölü

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde AFAD'a göre 6,8, Kandilli'ye göre 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 29 kişinin öldüğü hastanelerde bazıları ağır 1243 yaralı olduğu duyuruldu. Elazığ Cezaevi'nin boşaltılacağı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elazığ'da 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Malatya Doğanyol'da 4, Elazığ'da 18 olmak üzere toplam 22 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Soylu, depremin siyasete alet edilmemesi gerektiğini söyleyerek, sosyal medyada bu yönde yapılan paylaşımlarla ilgili takibat yapılacağını vurguladı. AFAD'dan cumartesi günü saat 16.27'de yapılan açıklamada yaralı sayısının 1243 olduğu belirtildi. AFAD sonraki açıklamasında ise ölü sayısının 29'a yükseldiğini duyurdu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) Twitter hesabından yapılan duyuruda, Sivrice ilçesinde saat 20.55'te 6,8 büyüklüğünde deprem kaydedildiği bilgisi verildi. Elazığ’daki deprem, toplam nüfusu 10 milyona yaklaşan Adıyaman, Gaziantep, Kayseri, Adana, Şırnak, Dersim, Sivas, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Bingöl, Siirt, Kahramanmaraş ve Batman gibi illerin dışında Samsun, Tokat, Çorum, Trabzon, Ordu, Giresun ve Hatay'da hissedildi.

Deprem bölgedeki farklı merkezlerde yıkıma neden olurken Elazığ'daki İstasyon Meydanı'nda bulunan bir binada yangın çıktı. Panik yaşanan Elazığ'da halk geceyi sokaklarda geçirdi. Elazığ merkeze 40 kilometre uzaktaki Çevrimtaş köyündeki evlerin yıkıldığı ancak can kaybı yaşanmadığı bildirildi.

AFAD depremin yerin 6,75 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini açıklarken, Kandilli Rasathanesi ise depremin 6,5 büyüklüğünde ve 5 kilometre derinlikte gerçekleştiği bilgisini verdi.

 4'ÜN ÜZERİNDE 13 ARTÇI DEPREM

Elazığ'ın Sivrice ilçesinin ardından bölgede artçı sarsıntılar devam ederken gece Malatya'nın Pötürge ilçesinde en büyüğü 4,7 olan beş sarsıntı kaydedildi.

Elazığ'da hasar meydana gelen bir öğrenci yurdu boşaltıldı.

Depremin ardından bölgede çok sayıda artçı sarsıntılar meydana geldi. AFAD'ın açıklamasına göre Sivrice'de 5,4 ve 5,1 büyüklüklerinde iki ayrı sarsıntı gerçekleşti. İçişleri Bakanı Soylu, öğle saatlerindeki açıklamasında, "398 artçı deprem oldu. Bunların 13'ü 4'ün üzerinde" dedi.

SOYLU: ADIYAMAN CEZAEVİ BOŞALTILACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gece Elazığ'a giderek yaptığı ilk açıklamada, "Deprem olduktan 40 dakika içerisinde havada iki tane İHA'mız, bir tane de insanlı keşif uçağımız sadece Elazıuğ'da. Ankara'daki merkezimize görüntüleri aktardılar. Büyük bir iribat sağlamaya çalıştık. Hemen Türkiye Acil Müdahale Planı'ndaki buraya sevk edilecek arama kurtarma birliklerimizin tamamı hayata geçti" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, enkazdaki çalışmaları izledi. Fotoğraf: AA

Bakan Soylu öğle saatlerindeki açıklamasında da şunları söyledi:

"Elazığ'da depremin ana üssü olan Sivrice'de iki vefatımız vardı. Oradaki durum akşamdan beri kendini muhafaza etmektedir. Burada da ilk söylediğimiz 22 vatandaşımızın göçük altında kaldığı idi. Sabahtan itibaren de 2+2+1 beş vatandaşımız sağ olarak çıkarıldı. Dört çadır alanı oluşturduk. Taziye evlerimizi de bu barınma alanlarına ilave ettik. Bunun yanı sıra Elazığ ve Malatya dışında yakın bölgelerde bir takım depremin etkilerini gördük. Adıyaman'da cezaevinde bira hasar durumu söz konusu olduğu ortaya çıktı. Adalet Bakanlığımız Adıyaman Cezaevi'ni boşaltılmasının doğru olabileceği konusunda karar alındı. Cezaevinin boşaltılması hususu değerlendirilecek. Bölgeye toplam 2418 personel gitti. 304 araş, 18 arama kurtarma köpeği çok başarılı işler başardılar. Depremin ilk anından itibaren hem duruma hem vaziyete hakim olan vatandaşla anında temas kuran, bu acı olayı her noktasında Türkiye Acil Müdahale Planı'nın gösterdiği tüm ilkelere riayet edilerek adım atıldı. Geldiğimiz saatten itibaren vatandaşlarımızla beraberiz. Acılarımız var.  Allah bize böyle zor günlerde yanlış karar aldırmasın. Aram kurtarma ekiplerine en büyük faydamız sessizlik olur. Enkazlar kolay enkazlar değil."

SAĞLIK BAKANI KOCA: HASTANELERDE HASAR YOK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da şunları söyledi, "Özellikle bölgedeki hastanelerimizde hizmet sunumunu aksatacak hasarın olmadığının altını çizmek istiyorum. Ağır yaralıların 3'ü Malatya, 2'si Elazığda. Elazığ'da ikisi kalp krizinden 13 kişi öldü. Uçak ve helikopter ambulansımız da hazır halde gerektiğinde hizmet veriyor olacak. Ben özellikle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ve milletimize geçmiş olsun diyorum."

MURAT KURUM: ELAZIĞ'DA 5 MALATYA'DA 25 BİNA YIKILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise yaptığı açıklamada şöyle konuştu, "Tüm Türkiyemizin başı sağ olsun. Tabi olayı duyar duymaz sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye Acil Müdahale Planı çerçevesinde ilgili tüm bakanlıklarımız harekete geçtiler. Elazığ'da 5 binamız, Malatya'da da 25 binamız yıkık. Şu anda ekiplerimiz sahada, ilk etapta kamu binalarımızın tespitlerini yapıyorlar ki yaralı vatandaşlarımıza acil müdahale etmek ve zarar olup olmadığı tescili sürecini işletiyorlar. Yarın sabah itibariyle de hasar tespit çalışmalarını yapacağız. Hedefimiz hafta sonuna kadar bütün hasar tespit çalışmalarını tamamlamak. Artçı sarsıntılar devam ediyor, riskli binalara girmeyin. Bu acıları bir daha yaşamamak için de sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi köylerimizi kentlerimizi de dönüştürmek durumundayız."

AFAD: HASARLI YAPILARA KESİNLİKLE GİRİLMESİN

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Telefon görüşmelerinde mümkünse web tabanlı uygulamaların ve SMS'lerin tercih edilmesi önem arz ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Elazığ'daki depremin ardından AFAD koordinasyonunda 28 çalışma grubunun 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirildiği bildirildi.

AFAD'dan cumartesi günü saat 16.27'de yapılan açıklamada Elazığ'da 18, Malatya'da 4 kişinin öldüğü aktarıldı. Elazığ ve Malatya'nın yanı sıra Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da toplam 1243 kişinin de yaralandığı belirtildi.

KANDİLLİ: ARTÇILAR BİR HAFTA DEVAM EDEBİLİR

Kandilli Rasathanesi'nden depremle ilgili yapılan açıklamada, "Depremin artçılarına baktığımızda 75 km'lik bir alana yayılıyor. 30'un üzerinde deprem oldu. Bu artçıların da önümüzdeki birkaç gün ya da birkaç hafta devam etmesini beklemek yanlış olmayacaktır. Bölge sismik olarak aktif olan bir bölge. Uzun zamandır da eksikliği çekilen bir deprem vardı. Bu sismik boşluğun dolması olarak nitelendirebiliriz. Bu tip depremleri görme olasılığımız var. Kaydettiğimiz en büyük artçı sarsıntı 4,8. Hasarlı binalara girmekten kaçınmakta fayda var" denildi.

 

Depremin ardından çeşitli televizyonların canlı yayınlarına katılan bölgedeki çeşitli köy muhtarları enkaz altında kalanlar olduğunu belirtti. Deprem bölgesindeki köylerde de soğuk havada dışarıda bekleyenlerin yardım bekledikleri ifade ediliyor.

Elazığ'da 8 Mart 2010 tarihinde 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremde 51 kişinin hayatını kaybettiği ve 34 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Kandilli Rasathanesi, büyük depremi takip eden 800 artçı sarsıntı olduğunu bildirmişti. (HABER MERKEZİ)

Duvar Özel... Doç. Dr. Bülent Özmen: Kanal İstanbul deprem riskini arttırıyorDuvar Özel... Doç. Dr. Bülent Özmen: Kanal İstanbul deprem riskini arttırıyor

Deprem bölgesine farklı illerden yardım gönderildiDeprem bölgesine farklı illerden yardım gönderildi

İmamoğlu: İki deprem toplanma alanı açıyoruzİmamoğlu: İki deprem toplanma alanı açıyoruz

THY'den Elazığ için ücretsiz bilet değişikliğiTHY'den Elazığ için ücretsiz bilet değişikliği

Depremden 120 milyon kişi etkilendiDepremden 120 milyon kişi etkilendi

Telefon operatörlerinden deprem bölgesine ücretsiz internetTelefon operatörlerinden deprem bölgesine ücretsiz internet

43'üncü kişi kurtuldu, 18 kişi enkaz altında43'üncü kişi kurtuldu, 18 kişi enkaz altında

AFAD: 1097 arama kurtarma personeli bölgedeAFAD: 1097 arama kurtarma personeli bölgede

Dünya liderlerinden 'Elazığ depremi' mesajlarıDünya liderlerinden 'Elazığ depremi' mesajları

Deprem sırasında kalp krizi geçiren 2 kişi öldüDeprem sırasında kalp krizi geçiren 2 kişi öldü

Erdoğan: Tüm kurum ve kuruluşlarımızla milletimizin yanındayızErdoğan: Tüm kurum ve kuruluşlarımızla milletimizin yanındayız

Elazığ depremi 6 ülkede hissedildiElazığ depremi 6 ülkede hissedildi

Naci Görür: Doğu Anadolu Fay hattı uyandıNaci Görür: Doğu Anadolu Fay hattı uyandı

Deprem bölgesine farklı illerden yardım gönderildiDeprem bölgesine farklı illerden yardım gönderildi