Eski savcı Zekeriya Öz hakkında yeni iddianame

Başka bir davada tutuklu olan sanığa, Ergenekon Davası'nda yargılanan Veli Küçük, Sami Hoştan ve Doğu Perinçek'in aleyhine beyanda bulunmasını teklif ettiği suçlamasıyla eski savcı Zekeriya Öz hakkında, 8 yıldan 17 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - FETÖ davasında yargılanan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçtığı belirtilen eski özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında yeni iddianame hazırlandı. Başka suçtan tutuklu olan sanığa, Ergenekon Davası'nda yargılanan bazı sanıkların aleyhine beyanda bulunmasını teklif ettiği gerekçesiyle "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlarından 8 yıldan 17 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 21 sayfalık iddianamede, Taner Büber müşteki, Zekeriya Öz ise şüpheli olarak yer aldı.

İddianamede, kapatılan İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki bir davada yargılanan müşteki Taner Büber'in 2008'de tutuklu olarak duruşma için Beşiktaş'taki adliyeye götürüldüğü, bu sırada FETÖ üyeliği gerekçesiyle meslekten ihraç edilen eski savcı Zekeriya Öz'ün müştekiyi jandarma görevlileri aracılığıyla odasına getirttiği belirtildi.

Şüpheli Öz'ün müşteki Büber'e "Dosyanı biliyoruz, tahliye olabilmen için uygun bir dosya, sen bize yardımcı ol, biz de tahliyen için yardımcı olalım" dediği öne sürülen iddianamede, Öz'ün müştekiden, Ergenekon Davası'nda yargılanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Sami Hoştan aleyhinde beyanlarda bulunmasını, Tarık Ümit'in bu kişilerce öldürüldüğünü söylemesini ve Doğu Perinçek aleyhinde ne biliyorsa anlatmasını istediği iddia edildi.

Müştekinin bu teklifi reddetmesi üzerine Öz'ün "Sen bu kafayla daha çok kalırsın cezaevinde" ifadelerini kullandığı belirtilen iddianamede Zekeriya Öz'ün "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlarından 8 yıldan 17 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianame, Bakırköy 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamenin kabul edilmesi ve son soruşturmanın açılmasına karar verilirse Öz, Yargıtay'da yargılanacak. (İSTANBUL/AA)