Hrant Dink katledilişinin 13'üncü yılında anıldı: Utanmak için geç değil

Öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 13. yılında anıldı. Agos Gazetesi’nin eski ofisinin bulunduğu Halaskargazi Caddesi’ndeki Sebat Apartmanı’na “Adalet istiyoruz” ve “Vazgeçmiyoruz ahparig” pankartları asıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Hrant Dink, saat 15.00’te öldürüldüğü yerde anıldı. Bu yılki anmanın teması “Utanmak için geç değil” oldu. Hrant’ın arkadaşlarından Bülent Aydın, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Agos Gazetesi’nin eski ofisinden kalabalığa seslendi: “O günden bu yana 13 yıl geçti adalet yerini bulmadı. Utanmak için geç değil diye sesleniyoruz bu adaletsizliği sürdürenlere.”

Aydın, Hrant’ın arkadaşlarından elinde olmayan sebeplerle anmaya katılamayanların olduğunu hatırlattı ve “810 gündür tutuklu olan Osman Kavala’yı ve Selahattin Demirtaş’ı selamlıyoruz” dedi. Aydın’ın bu sözlerinin ardından “Yaşasın Halkların kardeşliği” sloganı atıldı.

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI: ZAMAN DURDU

Hrant’ın arkadaşları adına konuşan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Hrant Dink’in ölüm haberini aldığı 19 Ocak 2007 akşamı için “Zaman durdu” dedi. Sözlerine, “Birlikte kurulan hayallerin sıcaklığı hala yüreğimizde. Sözümüz var Hrant’a, yaralarımızı birlikte onarmak boynumuzun borcu” diye devam etti.

90’lı yıllarda öldürülen Kürt aydınlarından avukat Yusuf Ekinci’nin oğlu Sertaç Ekinci de anmada bir konuşma yaptı. Aralık 2019’da sonuçlanan Ankara JİTEM davasında tüm sanıkların beraat ettiğini hatırlatan Ekinci, “Adalet arıyorsak bulamayacağız, çünkü vermeyecekler” diye konuştu. Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de tüm ezilenler bir araya gelip hukukun üstün olduğu bir ülke yaratmadığı sürece adalet tesis edilmeyecek. Öyle sanıyorum ki Hrant ve onun gibi yüzlercesinin bize bıraktığı son vasiyet budur.”

.

Saatler 15.05’i gösterdiğinde söz, Hrant Dink’e bırakıldı. Dinletilen kayıttan Halaskargazi Caddesi’nde toplanan binlerce kişiye seslenen Hrant Dink, “Evet biz Ermenilerin bu topraklarda gözü var çünkü kökümüz burada ama merak etmeyin bu toprakları alıp gitmek için değil bu toprakların gelip dibine girmek için” dedi.

Anmada "Faşizme inat kardeşimsin Hrant", "Hrant için adalet için", "Biz bitti demeden bu dava bitmez", "Öldür diyenler yargılansın" sloganlarını atıldı. Anmaya katılan herkese teşekkür eden Bülent Aydın, cinayetten tam 9 yıl sonra mahkemeye çıkarılan üst düzey kamu yetkililerinin yargılandığı davanın bir sonraki duruşmasının 18 Şubat’ta yapılacağını hatırlattı ve “Davanın başından bu güne bir sözümüz var, şimdi yine tekrarlıyoruz. Biz bitti demeden bu dava bitmez” dedi.