JMO'dan Kanal İstanbul konferansı: İmza attığınız sözleşmelere göre suçlusunuz

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şubesi'nin Kanal İstanbul'la ilgili konferansında konuşan Ali Esen Arpat, Türkiye’nin doğayı korumak için uluslararası sözleşmelere imza attığını hatırlattı. Arpat, "Sözleşmelere göre ekosistemin bu kanaldan zarar görmeyeceğini bilimsel olarak kanıtlamanız lazım. Ama bunlar dikkate alınmıyor. İmza attığınız sözleşmelere göre suçlusunuz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şubesi, Kanal İstanbul projesiyle ilgili konferans düzenledi. Jeoloji mühendisi Ali Esen Arpat’ın konuşmacı olduğu ve İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan yaptı.

ÇOK DERİN BİR YAPISAL KRİZ SÖZ KONUSU

Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunun yapılan itirazlara rağmen hazırlandığını belirten Alim Murathan, akademik araştırmaların projenin İstanbul’a zarar vereceğini söyledi.

Türkiye’de yaşayan 45 milyon insanın yoksulluk sınırında yaşadığını dile getiren Murathan, “Rant ekonomisi oluşturuldu ve çok derin yapısal kriz söz konusu. Bu kriz bugün saray rejiminin krizidir. Artık toplu intiharlar gündemimizde ve bütün bunlara karşı çıkana saray rejimi hain olarak adlandırılıyor. Bu yıkım projesi anlama gelen projeyi bilimsel olarak konuşarak karşı çıkacağız" diye konuştu.

'KORUNAN YAŞAM DESTEK ALANLARI YAPILAŞMAYA AÇILABİLİR'

Açılış konuşmasının ardından söz alan Ali Esen Arpat, Kanal İstanbul projesinin yapılacağı bölgede su kaynakları ve ekosistemini bozacağını vurgulayarak İstanbul’un daha öncelikli sorunlarından birisi olan depremi önlemek için yatırımlar yapılmamasını eleştirdi.

Türkiye’nin doğayı korumak için uluslararası birçok sözleşmeye imza attığını hatırlatan Arpat, “Türkiye imza atmış durumda. Sözleşmelere göre ekosistemin bu kanaldan zarar görmeyeceğini bilimsel olarak kanıtlamanız lazım. Ama bunlar dikkate alınmıyor. İmza attığınız sözleşmelere göre suçlusunuz" dedi.

"Bu planlarda İstanbul’un yaşam destek alanları kuzeyde yer alıyor. Ancak son yapılan üçüncü köprü ve yeni havalimanı bu bölgeye yapıldı" diyen Arpat, "Kanal İstanbul ile birlikte kuzeye yapılan ve yapılması planlanan projeler, İstanbul’un sınırsızca büyümesi anlamına gelmektedir. Kanal İstanbul bugüne kadar korunmak istenen yerlerin artık yapılaşmaya açılacağı anlamına da gelmektedir" ifadelerini kullandı. (DUVAR)