İmamoğlu, Kanal İstanbul panelinde konuştu: Akşener, ‘Suçlusu sensin’ deyince düşünmeye başladım

Kanal İstanbul'la ilgili panelde konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, "İsraf düzeninden beslenenlere İstanbul’un yönetiminin kapılarını el birliğiyle kapattık. Biraz da bu sürecin tetiklediği konusunda şüphelerim vardı. Sayın Meral Akşener, ‘Suçlusu sensin’ deyince düşünmeye başladım. İsraf düzenine alışmış insanların Kanal İstanbul’a mecbur olduklarını düşünüyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti, İstanbul Kongre Merkezi’nde “Kanal İstanbul Projesi ve Ardındaki Gerçekler” konulu panel düzenledi.

Panele İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkan yardımcıları, CHP Genel Başkan yardımcıları ve milletvekilleri, İBB genel müdürleri, İBB genel sekreter yardımcıları ve akademisyenler katıldı.

Moderatörlüğünü İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican’ın yaptığı panelde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Prof. Dr. Cemal Saydam, Faruk Loğoğlu konuşma yaptı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Ahat Andican, "Boğaz güvenliği sağlayacağı, kanaldan gelir elde edileceği, Türkiye’nin siyasi prestijini arttıracağı ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacağı” gibi 4 gerekçe sunulduğunu dile getirdi. Bu gerekçelerin İstanbul’un gerçeklerini göstermediğini söyleyen Andican, gerçekleri bu panelde dile getireceklerini söyledi.

SAYDAM: KANAL İSTANBUL GERÇEKLEŞİRSE MARMARA ÖLÜR

Kanal İstanbul projesinin Marmara Denizi'nin yapısına uygun olmadığını söyleyen Prof. Dr. Cemal Saydam, proje ile ilgili yayınlanan ÇED raporunu incelediğini belirtti. Saydam, “Bu projenin gerçekleşmesi halinde su sıcaklığı ve tuz oranı değişeceği için Marmara ölür” dedi.

TÜBİTAK’ın proje ile ilgili olumlu rapor vermesini de değerlendiren Saydam, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na dönerek “Lütfen bu ÇED raporunu olumlu bulan bilim adamlarıyla beni karşı karşıya getirin. Bunu onlarla tartışalım" diye konuştu.

İmamoğlu ve Akşener'i güldüren Davutoğlu açıklamasıİmamoğlu ve Akşener'i güldüren Davutoğlu açıklaması

İMAMOĞLU: ASIL KIYAMET BURADA KOPACAK, ORADA YAŞAYANLAR FARKINDA DEĞİL

Panelin son konuşmasını yapan Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesi için "bukalemun proje" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın projeyle ilgili eski açıklamalarını hatırlatan İmamoğlu, şunları söyledi:

"Bu proje her renge giriyor ben buna 'bukalemun proje' diyorum. 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanı bu projenin çok boyutlu bir proje olduğunu söylüyordu. Bu projenin aynı zamanda ulaştırma, bayındırlık, enerji, eğitim, istihdam projesi olduğunu söylüyor hatta bu proje şehircilik, aile, konut projesi diyor, en önemlisi de bu proje bir çevre projesidir diyor. Tanımda bu kadar çeşitlilik var; yani İstanbul’un çevresini, tabiatı, denizi, çeşitli su kaynaklarını bitki ve yaşamını koruma projesidir. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın 2011’deki bu açıklamasını 10 defa falan okudum bugünün neresiyle uyuşuyor bulamadım. Sayın Cumhurbaşkanı’na bence o dönem başka proje anlattılar. Bu proje o tanımlara uymuyor."

Kanal İstanbul ile birlikte 316 bin kişinin yerinden edilip taşınacağını ifade eden İmamoğlu, “6 ilçedeki 19 mahallede insanları yerinden edilecek kişi sayısı, 316 bin kişi. 316 bin kişiyi siz, yerinden ediyor ve taşıyorsunuz. Esas kıyamet burada kopacak. Orada yaşayan vatandaşlar bunun farkında değil” dedi.

'BUNU YAPTIRMAYACAĞIZ'

"Görünen o ki, Kanal İstanbul’un hükümet ağzıyla ifade edilen maliyeti 100 milyar lira" diyen İmamoğlu, "Yani aslında vatandaşa onların tarifiyle 100 milyar lira daha ek bir yük, ek bir vergi. Dokuz tane Marmaray yapar. Siz bütün İstanbul’un deprem sorununu ortadan kaldırabilecekken İstanbul’a böyle bir yükü reva görüyorsunuz. Niye? Yine betona gömeceksiniz İstanbul’u. Bu sürecin sonunda maliyet olarak da çok yanılacaksınız. Derken hani tahminde bulunuyorum. Bunu yaptırmayacağız, bunu söyleyeyim" ifadelerini kullandı.

Seçimi kazandıktan sonra belediye bütçesindeki israfa son verdiklerini belirten İmamoğlu, şöyle devam etti:

"Açıkçası bu kanalı ve kanalın etrafındaki binaları yapacak olanlar da mecbur olabilirler. Ama biz Kanal İstanbul’a asla mecbur değiliz. İstanbul halkının da böyle bir niyeti yok. İsraf düzeninden beslenenlere biz İstanbul’un yönetiminin kapılarını el birliğiyle kapattık. Artık israf düzeninden kimse faydalanmıyor İBB’de. Biraz da bu sürecin tetiklediği konusunda şüphelerim vardı. Sayın Meral Akşener, ‘Suçlusu sensin’ deyince düşünmeye başladım. Evet galiba 2019 seçimleri biraz bu işin tetikleyicisi oldu. Süreci bu anlamda tetikledi. Biz İBB’de kamu kaynaklarını ahlaklı şekilde kullanılması için çaba gösteriyoruz. Partizanlığa asla müsaade etmiyoruz. İsraf düzenine alışmış insanların Kanal İstanbul’a mecbur olduklarını düşünüyorum."

Panelin sonunda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener panelistlere plaketlerini takdim etti. (HABER MERKEZİ)