İhale yayınlarına yoğun ilgi: Netflix'ten de takip etmek istiyoruz

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın göreve başlamasının ardından ilk icraatı olan ihalelerin canlı yayınına ilgi büyük. En yüksek reyting yaklaşık 400 bin kişinin izlediği 'ASKİ Çelik Boru Alımı İhalesi' oldu. Basın Yayın Koordinatörü Volkan Memduh Gültekin, "Başkanım Netflix’ten takip etmek istiyoruz" yorumları aldıklarını söyledi, "Sadık bir izleyici kitlesi de oluşmaya başladı. İzlenme oranımız her geçen gün artıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve başladıktan sonra belediyeye ilişkin tüm ihaleler sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlanmaya başlandı. Geçen 9 ayda 255 ihaleyi canlı yayınlayan belediyenin basın ve halkla ilişkiler biriminin verilerine göre, en çok izlenen ve her geçen gün izlenme oranı artan yayın 369 bin 90 kişi ile 'ASKİ Çelik Boru Alımı İhalesi' oldu.

İnternet sitelerinde yer alan bazı dizilerden daha fazla izlenme sayısına ulaştıklarını ifade eden Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Koordinatörü Volkan Memduh Gültekin, “’Başkanım Netflix’ten takip etmek istiyoruz’ şeklinde esprili mesajlar paylaşanlar olduğunu söyledi.

EN ÇOK İZLENEN BEŞ İHALE

Mansur Yavaş’ın göreve başlamasının ardından ilk icraatlarından olan canlı ihale yayınlarında yaklaşık 400 bin kişinin izlediği ‘ASKİ Çelik Boru Alımı İhalesi’nin yanı sıra ‘Yeşil Alan Bakım İhalesi’ni 195 bin 70, ‘Vektörle Mücadele Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Biyosidal Ürün Alımı İşi İhalesi’ni 100 bin 30, ‘BELKO Genel Müdürlüğü Yerli Kömür Satın Alımı ihalesi’ni 97 bin 60 ve ‘BUGSAŞ A.Ş. Akaryakıt Alım ihalesi’ni 81 bin 80 kişi izledi.

BELEDİYEDE CANLI YAYIN BİRİMİ KURULDU

İhalelerin canlı yayınlanmasının Belediye Başkanı Yavaş’ın seçim vaadi olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Koordinatörü Gültekin, “Göreve başlar başlamaz beni yanına çağırdı ve ‘Bir an önce ihaleleri canlı yayınlamaya başlıyoruz’ dedi. Bunun için bir ekip ve ekipman gerekiyordu. Bir ay sonra ihaleleri yayınlamaya başladık. Bir ayda alımlar durmuştu ve bu yayınlara seçimin ardından ilk hayata geçirdiğimiz vaat diyebiliriz” dedi.

İhalelerin canlı yayınlarının belediyeye bağlı Basın Yayın Halkla İlişkiler Dairesi çalışanlarınca yapıldığını ifade eden Gültekin, “İlk başta daha basit tekniklerle yayınlıyorduk. Şimdi profesyonel televizyon yayınına döndü. Ekranı ikiye bölebiliyoruz, ihale hakkında kanunların el verdiği ölçüde bilgiler verebiliyoruz. Başlı başına bir boyuta ulaştı. Canlı yayın birimi oluştu ve üç arkadaşımız canlı yayın yapabiliyor. Günde ortalama 4 ya da beş ihaleyi yayınlıyoruz. Bu zamana kadar da 255 ihale yayınladık” diye konuştu.

AK PARTİ BELEDİYELERİ DE YAYINLIYOR

İhalelerin canlı yayını için "Belediyecilikte devrim gözüyle bakıyoruz" diyen Gültekin, AK Parti’nin kazandığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Mamak Belediyesi gibi birçok belediyesinin de kendilerinden sonra canlı yayınlara başladıklarını söyledi. Göreve başlamasının ardından Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a bir kişinin gelip, "Bu ihaleyi bize verin" diyemediğine dikkat çeken Gültekin şöyle devam etti: "Tüm Türkiye’ye yaygınlaşmasını hedefliyoruz ve yayınlamayan belediyelere vatandaşların ‘Siz niye yayınlamıyorsunuz’ diye soracağı günlerin olacağına inanıyoruz. Öncü olduğumuz için de çok mutluyuz. Başkanımızın sözü var. Belediyecilik ile yolsuzluk kelimelerinin yan yana gelmesinin kökünü kazıyacağız diye. Bu bir irade beyanı."

‘SADIK BİR İZLEYİCİ KİTLESİ OLUŞMAYA BAŞLADI'

Canlı yayınlara ilişkin, “Popüler internet sitelerindeki dizilerin oranını yakalıyor ve hatta bir çoğunu geçiyor” diyen Gültekin, yayınların altında yapılan yorumlara ilişkin ise, “Bir kişi ‘İnanamıyorum, oturmuş boru ihalesini izliyorum’ şeklinde paylaşım yapmış. Benzer paylaşımlar sürekli yapılıyor. ‘Başkanım Netflix’ten takip etmek istiyoruz’ diyenler oluyor. Sadık bir izleyici kitlesi de oluşmaya başladı. İnsanlar uyarılarını açarak açıp ihale izliyorlar” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Koordinatörü Volkan Memduh Gültekin, “’Başkanım Netflix’ten takip etmek istiyoruz’ şeklinde esprili mesajlar paylaşanlar olduğunu söyledi.

Doğrudan temin hariç tüm ihaleleri canlı yayınladıklarını ifade eden Gültekin, "Doğrudan teminlerde de yeni bir yazılım alındı. Testleri tamamlanmak üzere. İnsanlar birbirlerini görmeden, şartnameye uygun tekliflerini geçecekler. En uygun teklifi veren işi alır hale gelecek" bilgisini verdi.

CANLI YAYIN FİYAT KIRIMLARINI DA ARTIRIYOR

İhalelere dönük ilginin yoğunlaşmasının iki nedeni olduğunu belirten Gültekin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birincisi şirketler açısından. İhaleleri belli başlı şirketler almıyor. Sosyal medyada şirketler, ‘Şirket olarak tarihimizde ilk kez Ankara Büyükşehir Belediyesi ihalesine katılabildik’ diyor. Farklı illerden şirketler katılabiliyor ve rekabeti de arttırıyor. Canlı yayında yayınlanınca kırımlar da artıyor. Siz aynı hizmeti ya da malı daha uygun fiyata almış oluyorsunuz. Vatandaş açısından ise yıllardır kapalı kapılar ardında yapılan ihalelere bir hasret var. İhale sürecini bilmeyen insanlar canlı yayında izleyip teklifleri değerlendiriyor. O ürünü araştırıyor ve her şey gözünün önünde oluyor. İnsanlarda bir umut ışığı oldu ve izlenme oranlarımız yüksek çıkıyor.”