Faytoncular İBB'nin satın alma formülünü tartışıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan teklif, 277 adet tescilli fayton plakasının 250 bin TL, atların tanesini ise 4 bin TL bedelle satın alınmasını içeriyor. Faytonculardan Sinan Keleş, "İBB, 'Sana çalışma hakkı vermiyorum. Biz satın alacağız ve biz yapacağız' diyor. Biz de diyoruz ki; 'Malımızı gasp ediyorsunuz. Biz satmıyoruz. Biz ulaşım hakkımızı istiyoruz. Ulaşım ve sistem değişikliği olabilir ama sen bugün kalkıp benim malıma değer biçip alamazsın. Şu an dernek başkanları belediye de tartışıyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçen yılın aralık ayında Adalar’daki yüzlerce atın yakalandıkları ruam hastalığı sonrası itlaf edilmesiyle büyüyen fayton krizinde çözüme yaklaşıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugünkü oturumunda uzun zamandır tartışılan fayton taşımacılığı konusuyla ilgili bir karar alınması bekleniyor.

İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün hazırladığı Adalar'da taşımacılıkta kullanılan at ve araçlarıyla birlikte tescilli fayton plakalarının satın alınmasına ilişkin teklif Hukuk-Plan ve Bütçe-Tarım, Orman, Hayvancılık ve Su Ürünleri komisyonları tarafından incelenerek rapor haline getirildi.

Rapora göre faytonlar nedeniyle her yıl ortalama 400 atın öldüğü ve atların 20-25 yıl olan ömrünün iki yıla kadar düştüğü belirtildi. 1378 attan 81'inde ruam hastalığı çıktığı, insan ve hayvanlara bulaşma riski taşıması nedeniyle Adalar'da atların faytonlara koşulmasının 3 ay süreyle durdurulmasına karar verildiği hatırlatıldı.

FAYTON PLAKASI 250 BİN LİRA, AT 4 BİN LİRA

İl Trafik Komisyonu kararı uyarınca Adalar Belediyesi tarafından tescil edilmiş taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan araçlarıyla birlikte toplam 277 adet tescilli fayton plakasının 250 bin TL bedel ile İBB Toplu Ulaşım Hizmetler Müdürlüğü tarafından satın alınması karar verildi.

Atların adedinin 4 bin TL bedelle Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü tarafından satın alınması ve ulaşım hizmetinin UKOME tarafından belirlenecek sayıdaki elektrikli araçla yapılması için karar alınmak üzere İBB Meclisi'ne havale edildi. Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün hazırladığı teklif komisyonlar tarafından uygun bulundu. Karar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülüyor.

'DERNEK BAŞKANLARI BELEDİYEDE TARTIŞIYOR'

Faytonculardan Sinan Keleş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ve Belediye Meclisi'nde görüşülen rapor ile ilgili şunları söyledi: "İBB, 'Sana çalışma hakkı vermiyorum. Biz satın alacağız ve biz yapacağız' diyor. Bizde diyoruz ki; 'bizim malımızı gasp ediyorsunuz. Biz satmıyoruz. Biz ulaşım hakkımızı istiyoruz. Ulaşım ve sistem değişikliği olabilir ama sen bugün kalkıp benim malıma değer biçip alamazsın. Ben satmıyorum ve benim çalışmaya ihtiyacım var. Onlarda diyorlar ki; 'yargı yolu açık.' Yani bizi başkalarının kucağına atıyorlar. Şu an dernek başkanları belediyede tartışıyorlar."