Süryani rahip Bileçen tahliye edildi: Kapıma kim gelse yemek veririm

"Terör örgütüne yardım"suçlamasıyla tutuklanan Mor Yakup Kilisesi rahibi Sefer Bileçen'in tahliyesine karar verildi. Bileçen ifadesinde, 2018 yılında kapısına gelen örgüt mensuplarına yemek verdiğinin bilindiğini, inkar etmediğini ve o zaman tutanak tutulduğunu hatırlatarak, "Ben bunu herhangi bir örgüte yardım etmek için değil, inancım gereği yapıyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Süryani rahip Sefer (Aho) Bileçen'in tahliye edildiğini açıkladı.

Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Rahip Aho Beliçen, mahkemeye yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından tahliye edildi. Rahip Bileçen'e geçmiş olsun diyor ve çaba sarf eden herkese teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Tahliye edilen rahip Aho Bileçen ise ifadesinde şu sözleri söyledi: "2018 yılında iki örgüt mensubu manastıra geldi. Benden yemek istediler. Ben de verdim. Bunun üzerine  benimle görüştüler. Ben inkar etmedim. Olayın tekrar yaşanmaması için güvenlik önlemi alınmasını istedim ancak herhangi bir güvenlik önlemi alınmadı."

Rahip Bileçen, bunu inancı gereği yaptığının altını çizerek,  “Kim kapıma gelirse veririm. Dini ve felsefi olarak vermem gerekiyor. Rahip olduğum için de yalan söyleyemem. Ben bunu herhangi bir örgüte yardım etmek için değil, inancım gereği yapıyorum. Felsefi anlamda ihbar da edemem. Dini anlamda da böyle. Ben zaten manastır dışına çıkamam” dedi.

Avukatları tarafından da, rahibin inzivaya çekilmiş bir hayat yaşadığı için cezaevinde olmanın farklı olmadığını düşündüğünü,  buna rağmen bu tutuklanmanın Süryanilerde bir kırılma yaratacağından ve  manastırın sahipsiz kalmasından endişe duyduğu aktarıldı.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan Mor Yakup Kilisesi'nin rahibi Sefer (Aho) Bileçen, 9 Ocak'ta gözaltına alınmıştı. İfadesinin ardından "terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" iddiasıyla Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Bileçen, 10 Ocak'ta tutuklanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Nusaybin’de rahip Sefer Bileçen gözaltına alındıNusaybin’de rahip Sefer Bileçen gözaltına alındı

Süryani rahip Bileçen tutuklandıSüryani rahip Bileçen tutuklandı

HDP milletvekili Tuma Çelik: Bu yanlıştan dönülmeliHDP milletvekili Tuma Çelik: Bu yanlıştan dönülmeli

Tuma Çelik: Amaç, Süryanileri korkutmakTuma Çelik: Amaç, Süryanileri korkutmak