Açıköğretim'den sınav eziyeti

Açıköğretim sınavı bu hafta sonu yapılacak. Ancak öğrenciler yine sadece bir ders için iki ayrı merkezde sınava girecek.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Açıköğretim'e devam eden öğrenci sayısı, örgün öğretimin yaklaşık iki katına çıktı. YÖK verilerine göre Açıköğretim'deki öğrenci sayısı 3 milyon 880 bin, örgün eğitime devam eden öğrenci sayısı ise 2 milyon 647 bin. Özellikle son yıllarda Açıköğretim öğrenci sayısındaki bu artışta, lisans mezunlarına tanınan sınavsız ikinci üniversite hakkı etkili oldu.

Açıköğretim'in dönem sonu sınavları ise bu hafta sonu yapılacak. Ancak sınavın iki ayrı merkezde yapılıyor olması, öğrencilerin şikayetine neden oluyor. Sınav, sabah 09.30 ve 14.00 olmak üzere iki ayrı oturumda yapılıyor. Örneğin Sosyoloji bölümüne devam eden öğrenciler 1. sınıfta 6 dersten sorumlu. İlk vizede sabah oturumunda 20'şer soruluk 5 dersten test usulü sınava giren öğrenciler, sadece bir dersin (yine 20 test  sorusu var) sınavı içinse öğleden sonra ikinci bir okulun yolunu tutmak zorunda kaldı. Her iki sınavın İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu bir ilde ayrı ilçelerde yapılması ise eziyete dönüştü. Kimi adaylar bu nedenle sınavına yetişemedi.

İKİ SINAV KİTAPÇIĞI MALİYETİ

Açıköğretim'in bu hafta sonu yapılacak dönem sonu sınavında da aynı metot uygulanacak. Sabah oturumunda sınava girecek olan öğrenciler, sadece bir ders için yine başka bir okula koşturmak zorunda kalacak. Üstelik sadece 20 soruluk test için Açıköğretim iki ayrı kitapçık bastırıp, iki ayrı okulda ayrı ayrı gözetmenler görevlendirerek  gereksiz maliyet oluşturmaya da devam ediyor.

SINAV SİSTEMİ

Açıköğretim sınavları cumartesi ve pazar günleri yapılıyor. Güz döneminde; cumartesi ve pazar sabah oturumunda 1. ve 5. yarıyılların, öğleden sonra oturumunda 3. ve 7. yarıyılların; bahar döneminde cumartesi ve pazar sabah oturumunda 2. ve 6. yarıyılların, öğleden sonra oturumunda 4. ve 8. yarıyılların sınavları yapılıyor.

Sınav yeri organizasyonuna ilişkin Açıköğretim'in açıklaması ise şöyle: "Öğrencilerin oturduğu semt ve ilçeye göre seçtiği sınav merkezi kapsamında bulunan okullara öğrencilerin sorumlu olduğu dersler, kayıtlı bulundukları yarıyıl vebenzeri ölçütler göz önüne alınarak bilgisayar sistemiyle ve birbirini takip eden düzen içerisinde sınav ataması yapılıyor. Üniversitemiz, sınav merkezine ulaşımın kolay sağlanması, öğrenci yoğunluğu ve sınav yapılacak binaların sınava uygun olup olmadığı gibi kriterleri de göz önüne alıyor."