Sadullah Ergin, FETÖ davasında tanık olarak dinlenecek

Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in, yargılandığı FETÖ davasında eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in tanık olarak dinlenilmesine karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in, "FETÖ yöneticisi olmak" suçundan yargılandığı davaya devam edildi. İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nce, Yargıtay Genel Kurul salonda görülen duruşmaya, tutuksuz sanık Erdem ile avukatları katıldı.

Daire Başkanı Maruf Alikanoğlu tarafından dosyaya gelen bilgi ve belgelerin okunmasının ardından tanık dinlenmesine geçildi. Tanık eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Üyesi Harun Kodalak, Erdem'i 30 yıldır tanıdığını, 1987'de öğrenciyken aynı evde kaldıklarını söyledi.

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi Başkanı Maruf Alikanoğlu'nun, "Birol Erdem'in ilk ifadesini siz mi aldınız?" sorusu üzerine Kodalak, tanık olarak dinlediklerini belirtti. Birol Erdem hakkında soruşturma bulunmadığını, HSYK'nin, Adalet Bakanlığı'nın talebi dışında resen hiçbir yargı mensubu hakkında soruşturma açmadıklarını anlatan Kodalak, "HSYK veya Adalet Bakanlığı bildirimde bulunsa soruşturma açardık. Erdem hakkında soruşturma benden sonra açıldı" dedi.

'NET ŞEKİLDE MÜCADELE BAŞLATAN TEK BÜROKRAT'

Sanık Erdem'in "FETÖ ile irtibat ve iltisakına ilişkin bildikleri" sorulan Harun Kodalak, şöyle konuştu:

"Birol Erdem FETÖ'cü falan değildir, bağlantısı yoktur. Bilakis, 2012'deki MİT krizinden itibaren, daha o dönemde, net şekilde örgütle mücadeleyi başlatan tek bürokrattır. Erdem ile aynı evde kaldık. Örgütle irtibatına dair hiçbir şahitliğim yok. Bunlarla bir dönem herkes yol yürüdü. Erdem'in FETÖ'cü olmadığına dair tanık olarak konuşuyorum. Ankara'da 1987'de aynı evde kaldık. Aynı evde kalanlar şu anda Yargıtay üyesi. Aynı evde kaldığım bir arkadaşta ByLock çıkmış. 16 Temmuz sabahı gözünün yaşına bakmadan gereğini yaptık. 15 Temmuz'da Ankara Başsavcısıydım. Birol Erdem hakkında tek bir somut bilgi, belgeye ulaşsaydım gözünün yaşına bakmaz, alırdım."

'FETÖ'NÜN YARGI ELİYLE YAPTIĞI İLK DARBE, DENİZ FENERİ SORUŞTURMASIDIR'

Sorular üzerine, "FETÖ'nün, AK Parti iktidarına ve Cumhurbaşkanımıza yargı eliyle yaptığı ilk darbe Deniz Feneri soruşturmasıdır" diyen Harun Kodalak, bu soruşturma açıldığında Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekililiği görevinde bulunduğunu söyledi.

FETÖ davasında yargılanan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş'in soruşturmayı kendisine verdiğini, kimlerle çalışmak istediğini sorduğunu anlatan Kodalak, "O soruşturmada Deniz Feneri için toplanan paraların AK Parti'ye aktarıldığı ispatlanmaya çalışılmış. AK Parti Yozgat Şefaatli ilçe örgütüne paraların gittiği iddia edilmiş. Yetki olmadığı halde bizden önce hesap hareketlerine bakılmış, bir şey çıkmayınca dosya kenara atılmış. Yanlış anlaşılmasın, Deniz Feneri'nde bir şey yok demiyorum. Ama iktidara yönelmek gibi bir niyet vardı. Dosyanın bize geçtiği dönemde hukuka yöneldik, suç varsa ona baktık, davamızı da açmıştık" diye konuştu.

'ERDEM, ÖNCEDEN HAKYOL TARİKATINA MENSUPTU'

"FETÖ üyeliği" suçlamasıyla 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılan eski HSYK üyesi Kerim Tosun da tanık olarak ifade verdi. "Erdem'in 2012'ye kadar FETÖ'ye sempatisi olduğunu duyduğunu" iddia eden Tosun, "FETÖ içerisinde herkesin Erdem'den nefret ettiğini" savundu. Tosun, "Birol Erdem'in önceden Hakyol tarikatına mensup olduğunu biliyordum" dedi.

Tanık olarak dinlenen eski HSYK ve Danıştay Üyesi Rasim Aytin ise 1985'ten beri tanıdığı Erdem'in örgütle bağlantısının olduğunu düşünmediğini belirtti. Aytin, 7 Şubat 2012'deki MİT krizinden sonra Birol Erdem ile "FETÖ'ye karşı mücadele ettiklerini" söyledi.

FETÖ davasında 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici de "FETÖ'yle mücadele eden Erdem'in örgüt toplantılarına katıldığına, himmet verdiğine ilişkin bilgisinin olmadığını" öne sürdü. Hamsici, Adalet Bakanlığı'nda da FETÖ'yle mücadele eden ilk ismin Erdem olduğunu iddia etti.

SAVCI: ÖRGÜTÜN TALİMATLARI DOĞRULTUSUNDA HÜKÜMETTEN YANA TAVIR ALDI

Tanıkların dinlenmesinin ardından Yargıtay 9'uncu Daire Başkanı Maruf Alikanoğlu, duruşma savcısı Müslüm Canpolat'a söz verdi.

Savcı Canpolat, sanık Erdem'in, "örgütün talimatları doğrultusunda hükümetten yana tavır aldığı görüşünde olduklarını" belirterek, tanıkların dinlenmesiyle ilgili takdirin mahkeme heyetinde olduğunu ifade etti.

Aranın ardından mahkeme heyeti, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in tanık olarak dinlenmesine, Erdem hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verdi. Duruşma 24 Şubat'a bırakıldı.

Birol Erdem, daha önceki duruşmalarda, süreçte yaptıklarıyla ilgili, dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in tanık olarak dinlenmesini istemişti. Erdem, 2012'de ÖSYM'nin yaptığı hakim-savcı sınavındaki usulsüzlüğün ortaya çıkmasının ardından dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir ile yaptığı görüşmenin tanığının da Sadullah Ergin olduğunu söylemişti. (ANKARA/AA)