O asistan konuştu: Silah oyuncaktı, şaka yaptım

Silah doğrulttuğu Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne asistan olarak atanan Murat Anıl Varol açıklama yaptı: Ahmet Haşim'in 'Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden' dizesini konuşurken bir arkadaşımın 'Ağır ağır sıkacaksın bu merdivenlerden' demesi üzerine mizansen yapmaya karar verdik. Oyuncak silahı bir milyoncudan aldım. Zaten bu yaşıma kadar hiçbir zaman ideolojik ya da siyasi bir oluşuma katılmışlığım da yoktur.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Murat anıl Varol, 31 Ocak 2016'da silahını Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne doğrultarak poz vermiş ve bunu, Twitter hesabından “yılın fotoğrafı” etiketiyle paylaşmıştı. Gösterilen tepkiler üzerine hakkında soruşturma başlatılan Murat Anıl Varol'un, silah doğrulltuğu fakültenin İşletme Bölümü Ticaret Hukuku Anabilim Dalı’na asistan olarak alındığı ortaya çıkmıştı.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu konuyu Meclis gündemine taşırken Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik, “Biz, bu arkadaşın o kişi olduğunu teyit ediyoruz ancak olayın farklı geliştiğini biliyoruz. Arkadaşımız sanıyorum bugün bir açıklama yapacak." demişti.

SBF Dekanı: Arkadaşımız açıklama yapacakSBF Dekanı: Arkadaşımız açıklama yapacak

Murat Anıl Varol dekanın bu sözlerinin ardından konuyla ilgili açıklamasını yayınladı.

"3-4 yıl evvel olmuş bir olayın “perde arkasını” ve aslında neler olduğunu sizlere açıklamak istiyorum" diyen Murat Anıl Varol'un sözleri özetle şöyle:

ÖZÜR DİLERİM: Bu olayın buralara kadar gelmiş olmasının öncelikli sorumlusu olarak, çok ama çok özür dilerim. Ben Twitter adlı sosyal medya programını 2014-2017 yılları arasında aktif olarak kullandım ve o yıllarda lisans öğrencisiydim. Twitter’ı kullanma amacım ve özellikle paylaştığım tweetler, hep edebiyat ve mizah içerikli olmuştur.

İDEOLOJİM YOK: Bu zamana kadar ne sosyal medyada ne de sair herhangi bir sosyal platformda ve arkadaş ortamlarında siyasi içerikli tartışmam, tweetim ya da herhangi bir paylaşımım olmamıştır. Zaten bu yaşıma kadar hiçbir zaman ideolojik ya da siyasi bir oluşuma katılmışlığım da yoktur.  Twitter’da 2015 yılında yapmış olduğum bir paylaşımın çokça beğeni alması üzerine (Mihriban şiirine nazire olarak, o dönem almış olduğum Borçlar hukuku dersinin zorluğuna ait bir şiir uyarlaması)  twitter paylaşımlarımı bu konuda yapmaya başladım.

MİZANSEN YAPTIM: Edebiyata lise döneminden beri oldukça ilgiliyim, ülkemizde çıkan edebiyat dergilerinde sair zamanlarda şiirlerim yayınlanmıştır. Arkadaş çevremde de edebiyata ilgisi olan insanlar fazlaca bulunmaktadır. Yine bir gün şiir içerikli bir muhabbetimiz esnasında “Ahmet Haşim Şiiri”nden konuşurken, kendisinin “Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden, eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak” dizeleri okunmakta idi. Tam bu esnada bir arkadaşımızın “ağır ağır sıkacaksın bu merdivenlerden” demesi üzerine, aramızda bu olayı mizansen olarak canlandırma fikri gelişti.

TABANCA OYUNCAKTI: Bunun akabinde aradan bir süre geçtikten sonra, okulumuzun karşısında bulunan “Free Shop” adlı işletmeden (bizlerin deyimiyle bir milyoncudan) oyuncak bir boncuklu tabanca aldık. 2016 yılının Ekim ayında bu oyuncakla okulun merdivenlerinde, hem de gündüz vakti herkesin gördüğü bir saatte, yanımızdan geçen öğrencilerin de bunun bir şaka olduğunu apaçık bir biçimde anladığı ve bu duruma güldükleri bir şekilde birkaç fotoğraf çekindik. Ankara Hukukta sosyal medyadan ve okuldan beni tanıyan herkesin bu olayın şaka ve mizah amaçlı olduğunu bilmeleri ve hiçbir yanlış anlamanın oluşmamış olması da o zaman için bu fotoğrafın yanlış anlaşılabileceği ihtimalini aklıma getirmedi. Aradan yaklaşık bir ay geçtikten sonra, hem yaklaşan vize sınavlarının zorluğunu belirtmek hem de birkaç aydır kullanmadığım twittera yeniden dönmek için, bu fotoğrafı tweet attım.

Silahlı asistan ataması: Yılın en utanç verici olayıSilahlı asistan ataması: Yılın en utanç verici olayı

AMACIM NAZİRE YAPMAKTI: Tweeti attıktan sonra fazlaca beğeni aldı ve beni takip eden 1000 kişi arasından fotoğrafı hiç yanlış anlayan ya da silahı gerçek sanan birisi çıkmadığı gibi çevremden yanlış anlaşılabileceğine dair hiçbir uyarı da almadım. Çünkü ben tweetlerimi kamuoyuna değil Ankara Hukuk öğrenci kitlesine yönelik olarak atmaktaydım ve bu kitleden kimse de beni yanlış anlamamıştı. Amacım hiçbir şekilde şiddeti özendirmek veya bir kişi ya da kurumu tehdit etmek değil, aksine Ankara Hukuk öğrencilerinin bakıp gülebileceği, beğeni alacağımı düşündüğüm bir şiir naziresi daha yapmaktı. Kaldı ki söz konusu tweet herhangi kötü bir mesajla atılmamış, tweetin altında aşağıda da görüleceği üzere; “Ahmet Haşim’in de dediği gibi; ağır ağır sıkacaksın bu merdivenlerden” ifadesiyle atılmıştır.

1.5 AY SONRA SORUŞTURMA AÇILDI: Tweeti atmamın üzerinden 1.5 aydan fazla bir süre geçtikten sonra bir telefon aldım. Telefonda, hakkımda soruşturma açıldığı söyleniyordu. Sebebini bile bilmeden heyecanla okula geldim, o sırada hala aklıma bu fotoğraftan dolayı soruşturma açılabileceği ihtimali gelmiyordu. Okula gelip de durumu öğrendiğimde ve Fakülte Sekreterimizin odasında sayfalar dolusu tweetimin çıktı olarak A-4 kağıtlara basılı hâlini gördüğümde hem şaşırmış hem de korkmuştum. Ben öğrencilik hayatımın hiçbir döneminde bırakın disiplin soruşturması geçirmek, rehberlik servisine bile yönlendirilmemiş, hep başarılarıyla bilinmiş bir öğrenciyken o an karşılaştığım manzara beni hem korkutmuş hem üzmüştü.

SİLAH SESİNDEN KORKARIM: Bu soruşturmanın nedeni olarak söylenen şeyler ise beni daha fazla şaşırtmıştı. Çünkü, Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni tehdit ettiğime varan iddialar söz konusuydu. Buna sebep olarak oyuncak boncuklu tabancanın Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne çevrilmiş olduğu söyleniyordu. Öncelikle ben değil Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde, kendi okulum olan Ankara Hukukta bile hiç kimseyle sözlü münakaşaya dahi girmedim. Bugüne kadar da hiç kimseye en ufak bir şiddet eğilimim olmamıştır. Hayatımın hiçbir döneminde de elime silah almışlığım yoktur. Silah sesinden bile hâlen korkan birisi olarak, eline silah alıp bir kişiyi ya da kurumu herhangi bir şekilde tehdit etmem söz konusu olamaz.

KHK'DAN ÖNCE PAYLAŞTIM: Hem sosyal medyada benim fotoğrafım ile yapılan yorumlara bakınca üzülerek görmekteyim ki; sanki KHK’lı hocalarımızın karşısına benim fotoğrafım koyulmakta ve söz konusu fotoğraf o dönem onlara karşı bir söylem geliştirilmiş gibi kullanılmaktadır. Bu konuda bir açıklama yapmak zorunda olmak bile beni derinden yaralamaktadır. Öncelikle fotoğrafın çekildiği ve paylaşıldığı tarih KHK’lardan öncedir, ayrıca ben söz konusu hocalarımızın birini bile tanımıyordum. Kaldı ki tanısam dahi böyle bir şey yapmayacağımı, bunun imkânsız olduğunu beni tanıyan herkes bilmektedir.

CEZA ALMADIM: O dönem soruşturma sürecinde; tüm tweetlerimin çıktısı alınmış, attığım içerikler incelenmiş ve soruşturma bu şekilde başlatılmıştı. Daha sonra soruşturma günü,yukarıda anlattığım hususları soruşturma hocama izah ettim. Oyuncak tabancanın faturasını, yanlış anlaşılmaları düzeltme amacıyla attığım özür tweetlerini ve sosyal medya maceramın tamamını anlattım. Yapılan kapsamlı soruşturma neticesinde, hiçbir disiplin cezası almadım.

SINAVI BİRİNCİLİKLE KAZANDIM: Ben Ankara’nın en köklü lisesi olan Ankara Atatürk Lisesi’ni derece ile kazanmış, sonrasında Ankara Hukuk Fakültesi’ne yine dereceyle gelmiş birisiyim. Fakülte hayatımda derslerim de hep çok iyi olmuştur. Lisans döneminde en sevdiğim alan olan Ticaret Hukuku kürsüsünün derslerinin üçünden de (Ticaret Hukuku-Kıymetli Evrak Hukuku-Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku) 100 alarak ve 3.23 ortalama ile mezun oldum. 2017 yılının Eylül ayında ise, yapılan yüksek lisans sınavları sonucunda Ankara Hukuk-Ticaret Hukuku kürsüsüne 1. olarak girdim. (DUVAR)