Metsamor Nükleer Santrali: Sınırda saatli bomba var

Tarihin en büyük nükleer felaketlerinden Çernobil ile aynı tarihte yapılan, Iğdır’a 16 kilometre uzaklıktaki Ermenistan Metsamor Nükleer Güç Santrali’ne karşı uluslararası kuruluşların uyarıları sürüyor. Olası bir felakete karşı Türkiye’nin de önlem alması gerektiğini belirten CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz konuyu bugüne kadar birçok kez Meclis gündemine getirdi. Türkiye’nin muhtemel bir nükleer patlamaya karşı iyot tablet depolaması gerektiğini ifade eden Yavuzyılmaz, “Şu anda sınırın kenarında saatli bomba var” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’nin doğu sınırındaki illerden Iğdır’a 16 kilometre uzaklıkta bulunan Ermenistan’a ait Metsamor Nükleer Santrali’nin yaratabileceği tehlikelere dikkat çeken CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, konuyu birçok kez Meclis gündemine taşıdı.

Yavuzyılmaz, tarihin en büyük nükleer felaketine neden olan Çernobil ile aynı tarihte, 1977 yılında açılan, 2005 yılında ömrünü tamamlayan ancak Ermenistan’ın enerji ihtiyacını gerekçe göstererek hâlâ çalıştırdığı termik santrale ilişkin bugüne kadar bir soru önergesi bir de araştırma önergesi verdi.

ÇAVUŞOĞLU TEHLİKEYİ VURGULADI, ÖNLEMLERE DEĞİNMEDİ

Uluslararası kamuoyunca tehlikeli olarak nitelendirilen ve yaratacağı olası riskler konusunda uyarılar yapılan santrale ilişkin AK Parti hükümetinin harekete geçmesini talep eden Yavuzyılmaz’ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu cevap verdi.

Olası bir depremin ardından santrale ilişkin ne tür önlemlerin alındığını, herhangi bir patlama durumunda Türkiye’nin aldığı tedbirleri soran Yavuzyılmaz’a Çavuşoğlu tarafından verilen yanıtta, “Ermenistan’ın da taraf bulunduğu Nükleer Güvenlik Sözleşmesi’nin  gözden geçirme toplantılarında, doğal afetlerin yaşandığı bir bölgede ve sınırımıza çok yakın bir mevkide konuşlu, eski teknolojiyle işletilen bir tesis olan santralin, tüm bölge için gerçek bir risk unsuru teşkil ettiği Türkiye tarafından vurgulanmaktadır” denildi. Çavuşoğlu’nun yanıtında nükleer santrale ilişkin tehlike vurgulanırken alınan önlemlere ilişkin ise herhangi bir ifade yer almadı.

Metsamor Nükleer Güç Santrali'nin oluşturduğu olası tehlikelerin tüm yönleriyle araştırılması ve gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla, aralarında Yavuzyılmaz’ın ilk imza sahibi olarak yer aldığı ve 38 CHP’li milletvekilinin verdiği bir Meclis araştırması önergesi de var.

‘İYOT TABLET NÜKLEER FELAKETTE HAYAT KURTARAN YEGANE TEDBİR’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Metsamor Nükleer Güç Santrali’nin büyük bir tehlike yarattığını kabul ettiğini, “Ne tür tedbirler alındı” sorusunu ise yanıtsız bıraktığını ifade eden CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Oysa ki alınması gereken pek çok tedbir var. Bildiğiniz gibi iyot tabletin nükleer bir felakette insan hayatını kurtaran yegane tedbir. Radyoaktif yayılmadan altı saat önce kullanılması gerekiyor. Avrupa’nın da pek çok noktasında nükleer santraller bulunuyor. Almanya 2019 yılının Ağustos ayında 189,5 milyon iyot tablet stokladı. Hollanda yine 1,2 milyon iyot tableti vatandaşlarına dağıttı. Biz soru önergemizde Sağlık Bakanlığı’nın veya ilgili bakanlıkların ne gibi önlemler aldığını, kaç adet iyon tableti bulunduğunu, Türkiye’deki çeşitli merkezlere bu iyot tabletlerin dağıtılıp dağıtılmadığını sorduk. Maalesef hastanelerimizde en basit antibiyotik ve ağrı kesici bile bulunmadığı bu günlerde iyot tabletinin de bulunmadığı ortada” dedi.

‘ÖNLEMİN ÇOK ÖNCEDEN ALINMASI GEREKİYOR’

AK Parti hükümetinin nükleer tehlikeye karşı sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Yavuzyılmaz, “Olası bir Metsamor felaketinde altı saat içerisinde bütün Türkiye’ye iyot tablet dağıtılması mümkün değil. Önlemin çok önceden alınması gerekiyor” dedi.

“Kapımızdaki tehlike Metsamor santrali. Şu anda sınırın kenarında saatli bomba var. Bizim sınırımızda 16 kilometre mesafede ve bölge ülkelerini, doğayı, insanı tehdit eder nitelikteki bu santral şu anda maalesef çalışmaya devam ediyor” ifadelerini kullanan Yavuzyılmaz, araştırma önergesinin kabul edilmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

“Araştırma önergesiyle bölge ülkelerindeki bilim insanlarının, Türkiye’deki bilim insanlarının bir araya getirilebileceği, bu konunun uluslararası kamuoyu yaratacak şekilde ele alınabileceği platform oluşturmak istiyoruz. Bu bakımdan AK Parti üzerine düşeni yapmalıdır. Sorumlu davranmalıdır. Vatandaşlarının can güvenliğini sağlamalı bugünden itibaren önlemleri almalıdır. Çernobil felaketi bu bölgede yaşanmıştır. Aynı teknolojiyle yapılan 2005 yılında ömrünü tamamlayan ancak Ermenistan’ın enerji ihtiyacını gerekçe göstererek hala çalıştırdığı bir termik santraldir. Bu santral aynı zamanda Ağrı Dağı fay hattı üzerinde bulunmaktadır. Bildiği üzere 1988’de yaşanan depremde santral zarar görmüş beş yıl boyunca faaliyeti durdurulmuştur. Ancak beş yıl sonra tekrar çalıştırılmaya başlanmıştır.”

‘AK PARTİ HÜKÜMETİNİ TEDBİR ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

“AK Parti hükümetini sorumlu olmaya bu konuyla ilgili sadece konuşmaya değil tedbir almaya çağırıyoruz. Öte yandan tüm gelişmiş ülkeler bu konuyla ilgili tedbir alırken, vatandaşlarına iyot tablet stoklarken Türkiye’de AK Parti hükümeti çok tehlikeli bir şekilde, sıcak çatışma bölgesi olan Doğu Akdeniz’e nükleer santral yapmak istemektedir. Akkuyu’da yapmak istediği nükleer santrali de göz önüne alırsak böyle bir tedbir almaması bir felaket yaşandığında vatandaşların hayatını gerekli önemi göstermediğinin de ispatıdır.”