Tutuklu avukat Fuat Şengül, ilk duruşmada tahliye oldu

Davasının ilk duruşması görülen tutuklu avukat Fuat Şengül hakkında tahliye kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avukatlık faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunan avukat Fuat Şengül’ün ilk duruşması bugün Balıkesir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar ve İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel izledi.

Duruşma öncesinde ÖHD İzmir Şubesi, Twitter hesabından Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupalı Hukukçular Derneği’nin Fuat Şengül için tahliye talepli dayanışma mektubunu paylaştı.

Şengül, savunmasında, mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılandığını belirterek tahliyesini talep etti.

Sanık müdafileri, delillerin hukuka aykırı olduklarını belirterek savunmalarını yaptı. Tanık ifadelerinin ardından, sunulan delillerin değerlendirilmesi yapılmadan savcılık, tutukluluk halinin devamı yönünde mütalaa verdi. Savunmalardan sonra karar için ara veren mahkeme, avukat Şengül’ün tahliyesine karar verdi.

'MESLEKİ FAALİYETLERİNDEN TUTUKLANDI'

Tahliye kararı ardından Şengül’ün yargılanmasına ilişkin konuşan avukat Hüseyin Boğatekin, Şengül’ün avukatlık mesleği gereği yürüttüğü yasal faaliyetlerinden ötürü yargılandığını söyledi. Şengül’ün cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini önlemek, işkenceye karşı insan haklarını savunduğunu ifade eden Boğatekin, Şengül’ün açlık grevleri süresinde de hak ihlallerinin yaşanmaması için görüşmeler yaptığını aktardı.

Boğatekin, “Fuat Şengül, mesleğinin kendine yüklediği sorumlulukları yerine getirdiği için tutuklandı” dedi ve muhalif avukatlara yönelik baskıların arttığını söyledi.

‘DERHAL BERAAT ETMELİ’

Boğatekin, kararın yeterli olmadığını ifade ederek, Şengül’ün davasının derhal beraatle sonuçlanması gerektiğini dile getirdi. Boğatekin, “Bu tür davaların bir daha yaşanmaması gerekiyor. Şengül’ün davasında beraat çıkana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verilen avukat Şengül’ün ikinci duruşması 15 Nisan’a ertelendi. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)

Tutuklu avukat Fuat Şengül için İzmir Adliyesi'nde oturma eylemiTutuklu avukat Fuat Şengül için İzmir Adliyesi'nde oturma eylemi