İTÜ'lüler eylemde: Üç talebimiz kabul edilsin

İTÜ öğrencileri, kantindeki yüksek fiyatları protesto için boykot eylemi başlatmış ve kendi çabalarıyla ücretsiz bir kantin kurmaya çalışmıştı. Özel Güvenlik görevlileri. boykotçu öğrencileri darp etmişti. İTÜ Rektörlüğü en az 4 öğrenciye soruşturma açıldığı gerekçesiyle okula giriş yasağı getirdi. Öğrenciler, final sınavları döneminde okula sokulmayan arkadaşları için eylem yaptı. 3 talepte bulunan öğrencilere çok sayıda akademisyen de destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL- İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki eylemde rektörlüğü protesto eden öğrenciler adına Sera Yağmur Sonat konuştu.

Sera Yağmur Sonat, neden boykot kararı aldıklarını şöyle anlattı: "İTÜ öğrencileri kampüsteki özel işletmelerin yüksek fiyatlarına karşı boykot başlattılar. Bu boykot kapsamında bizler işletmelerin fiyat düşürmesi ve okulumuzda kar amacı gütmeyen, bizlere müşteri muamelesi yapmayan öğrenci kantinleri kurulması talepleriyle bir araya geldik. Tamamen öğrencilerin bağışları ve çabalarıyla yürüyen ücretsiz bir kantini de merkezi derslikte kurmaya çalıştık. Çalıştık diyoruz çünkü 26 Aralık günü kurduğumuz kantinde bir arkadaşımıza özel güvenlik saldırdı arkadaşımız darp edilmeye çalışıldı. Çay kazanımız güvenlik müdahalesiyle devrildi. İTÜ Rektörlüğü ise bu konuya ilişkin hiçbir açıklama yapmadı, öğrenciye saldıran güvenliğe dair resmi bir bilgi verilmedi. Bizler bu duruma tepkimizi 27 Aralık günü merkezi derslik içinde gösterdik. Fakat İTÜ’de özel güvenlik terörü de boykota yapılan saldırılar da bitmedi. Daha önce de her birimiz gibi özel güvenlikler tarafından tehdit edilmiş bir İTÜ mezunu arkadaşımız 3 ocak tarihinde mezun kartıyla kapıdan girerken hiçbir gerekçe olmaksızın özel güvenliklerin saldırısına uğradı, darp edildi. Ve yine özel güvenlik tarafından gözaltına alındı, kendisiyle görüşmemiz engellendi."

Eyleme çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı.

'REKTÖRLÜĞÜ UYARIYORUZ'

Sonat, şöyle devam etti: "Öğrenciyi tehdit eden, küfreden, saldıran darp eden özel güvenlikler hakkında hiçbir işlem yapmayan İTÜ Rektörlüğü bu sefer de tehdit ve darp edilen öğrencilere soruşturma açmış bulunmaktadır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi soruşturma tamamlanmadan öğrencilerin okula girmesini engellemek yönünde bir karar çıkartmıştır. Bu yargısız infazdır. Sonuçlanmamış bir soruşturma üzerinden final döneminde öğrencilerin okuldan uzaklaştırılmaları hukuksuzdur. Sayısını tam olarak bilmemekle beraber en az 4 arkadaşımız bu hukuksuz kararlar nedeniyle sınavlarına girememektedir. Bizler öğrencileriz, beslenme hakkımızı, bu ekonomik krizde karnımızı doyurabilme hakkımızı savunurken küfre, saldırıya, darba uğrayan İTÜ öğrencileriyiz. Öğrencilerin hayatları, geçimleri her geçen gün zorlaşırken, üzerimizdeki baskı her geçen gün artarken, daha geçtiğimiz gün İstanbul Üniversitesi öğrencisi bir arkadaşımız intihar etmişken öğrencilerin haklarına saldıran İTÜ rektörlüğünü İTÜ dayanışması olarak uyarıyoruz."

TALEPLER

Sonat öğrenciler olarak taleplerini de şöyle sıraladı:

- Arkadaşlarımızın soruşturmaları ve hukuksuz cezaları derhal kaldırılsın.

- Öğrenciye saldırma cüretini gösteren sözde güvenlik görevlileri üzerinde gerekli cezalar uygulansın.

- Boykot kapsamındaki taleplerimiz kabul edilsin.

'BİZDEN ÇEKİNİYORLAR...'

Hakkknda soruşturma başlatılan ve okuldan uzaklaştırılan öğrencilerden Deniz Eksin de öğrencilere şiddet uygulayan özel güvenliğin okuldan uzaklaştırılmasını istedi. Eksin şunları söyledi: "Ellerinde hiçbir şey yok. Bizden çekiniyorlar. Bu boykotun hedefi öğrenci kantini oldu. Bu fahiş fiyatları tanımıyoruz. Boykota devam edeceğiz. Yurt sorunu, yemekhane sorunu... Rektörlük bunu çözmeyecek. Biz çözeceğiz. Rektörlüğün şeffaf olması gerekiyor. Bu konuda kendisinde bir açıklama bekliyoruz."