Erdoğan: MİT, Libya'da üzerine düşeni yapıyor

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı'nın Ankara Etimesgut'taki yeni binası 'KALE'nin resmi açılışı bugün yapılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da törene katılıyor. MİT'in Türkiye içindeki faaliyetlerinin azaltılarak, önümüzdeki dönem yurtdışında daha fazla örtülü faaliyet yürüten bir yapılanma haline geleceğini belirten Erdoğan "Teşkilat Libya'da da üzerine düşen görevleri yerine getiriyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da, MİT'in yeni hizmet binasının açılış törenine katıldı.

Yaptıkları düzenlemelerle MİT'in gücünün daha da arttığını belirten Erdoğan "Dünya bir değişim sürecinden geçiyor. Karşı karşıya olduğumuz tehditler sürekli değişiyor. Yeni dönemin en önemli tehdidi terördür. Irak'ta yaşanan her hadisenin doğrudan ya da dolaylı ülkemize yansıması oluyor. Doğu Akdeniz'de ülkemiz aleyhine oluşturulan bölgesel ittifakların ve güç mücadelesinin sonucu, yakın geleceğimiz için hayati öneme sahiptir. Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılmasında teşkilatımızın (MİT) oynadığı rol, uluslararası düzeyde ülkemizin yüzünü ağartacak mükemmelliktedir. Aynı şekilde şimdi de Libya'da üzerine düşen görevleri yerine getiriyor" dedi.

Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi:

MİT'İN DESTEĞİNE DAHA FAZLA İHTİYAÇ DUYUYORUZ: İstihbarat, tarihimizde çok önemli bir role sahip olmuştur. Önemli saldırıların önlenmesinde rol almıştır. 2014 yılında teşkilatımızın kanununu baştan sona yenileyerek günümüzün beklentilerine uygun hale getirdik. Ülkemizin ve dünyanın kritik süreçten geçtiği bugünlerde Milli İstihbarat Teşkilatımızın desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz.

ELİMİZ BAĞLI DURAMAYIZ: Dünyanın yeniden yapılanma sürecinden geçiyoruz. Yeni dönemin en büyük tehdidi şüphesiz terördür. Terör örgütleri ülkemize karşı savaş ilan etmiş durumdalar. Bölgemizdeki ülkelerin yaşadığı iç karışıklık ve krizler de başka tehdittir. Suriye krizi göç ve siyasi sonuçları itibarıyla ülkemizi doğrudan ilgilendiriyor. Doğu Akdeniz'deki güç mücadelesi yakın geleceğimiz için çok önemlidir. Değişken tablo karşısında elimiz kolumuz bağlı duramayız. kendi oyun planımızı hayata geçirmeye mecburuz. Böyle bir süreçte Milli İstihbarat Teşkilatımızın bize çok büyük destek sağlıyor.

SINIR ÖTESİNDE BÜYÜK EMEĞİ VAR: PKK'ye çok büyük kayıplar verdirildi. Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılmasında teşkilatımızın (MİT) oynadığı rol, uluslararası düzeyde ülkemizin yüzünü ağartacak mükemmelliktedir. Teşkilatımız FETÖ'nün haberleşme sistemi ByLock'u çözmüştür. Pek çok örgüt mensubunun ülkemize iadesi sağlandı. Suriye krizinin başladığı ilk günden itibaren sahada aktif rol oynayan MİT'in, sınır ötesi harekatlarımızın başarıya ulaşmasında çok büyük emeği var. Şimdi de Libya'da üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getiriyor. Teşkilatın başarılı çalışmalarını gördükçe kendilerine her türlü desteği verdik. Teknolojik donanımlar için gerekli bütçeyi artırdık. İHA, SİHA, istihbarat gemisi, uçağı gibi donanımları kazandırdık. İstihbarat ile teknik kapasitenin birleştirilmesi kaçınılmazdır. Uydumuzun bir an önce faal hale getirilmesi için ilgili kurumlarımızın önemli sorumlulukları var.

MİT'İN ODAK NOKTASI YURTDIŞI OLACAK: Ancak kat etmemiz gereken daha çok yolumuzun olduğunu da biliyoruz. Bunların başında, yeni teknolojileri ve yeni operasyonel yöntemleri geliştirmek geliyor. MİT’in ülke içindeki görevlerini azaltarak yurtdışı operasyon kabiliyetini artırmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde yurtdışında daha fazla örtülü faaliyet yürüten, teknik ve siber istihbaratta daha etkin bir yapı bekliyoruz. Orta ve uzun vadede bu kabiliyete sahip olmaya mecburuz. Bugün olduğu gibi gelecekte de sınırlarımız içinden ve dışından ülkemize yönelik tehditlerin süreceği açıktır. Bizim de diğer alanlarla birlikte ve hatta öncelikli olarak istihbaratımızı bu gerçeğe uygun şekilde geliştirmemiz şarttır.

KALE’ adı verilen tesisin yapımı temmuz ayında tamamlanmıştı.

Ankara’da 5 bin dönümlük bir alan üzerine inşa edilen ve etrafında başka herhangi bir yapı bulunmayan, yaklaşık 3 metre boyunda beton duvarlar ve dikenli tellerle çevrili yeni karargâh binası, izinsiz girişlere karşı da özel güvenlik önlemleriyle korunuyor.

(ANKARA-AA)