Dijital takograf Uşak’ta protesto edildi

Uşak'ta kamyoncular 'dijital takograf' uygulamasını protesto etti. Yol kapatan kamyoncuların eylemine CHP Milletvekili Özkan Yalım da katıldı.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Kamyoncular, Uşak Merkez Kamyoncular Kooperatifi ve Sivaslı Banaz Kamyoncular Kooperatifleri'nin çağrısıyla Dijital Takograf ve Yük Bildirimi Zorunluluğu Uygulaması'nı protesto etti. Kamyoncuların Ankara İzmir yolu üzerinde kontak kapatarak ve korna çalarak tepki gösterdikleri eyleme Uşak CHP Milletvekili Özkan Yalım da katıldı. Şoförler kornalı eylemden sonra basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 'dijital takograf' uygulamasının 30 Haziran 2020 tarihine ertelendiğini açıklamıştı. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ilde nakliyeciler eylem yapmıştı.

'UYGULAMANIN ALTYAPISI OLMADAN NAKLİYECİLERE ZARAR VERECEK'

Şoförler adına Uşak Merkez Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Seyhan Mıdık açıklama yaptı. Yeni getirilen kanunun altyapısının olmadığına değinen Mıdık şunları söyledi:

“Şunu belirtmek istiyorum. Eylemimizin amacı dijital takograf ve yük bildirim zorunluluğuna karşı ancak biz takografa karşı değiliz. Biz veri indirimine karşıyız. Veri indirimi altyapısı tamamlanmamış bir yürütmedir, kanun değil, bu benim görüşüm. Ulaştırma ve Sanayi Bakanlıkları bu işin alt yapısını tamamladı mı kamyoncuya bunu yaptırıyorlar? Hiçbir dinlenme tesisi yok, herhangi bir tesise giriyoruz 45 dakika dinlenme süremiz var. Bu sürede 2 bardak çay ve çorba içebiliyoruz. Süremiz dolunca yolumuza devam ediyoruz. Bizim süremiz dolunca hiçbir tesis kamyoncuyu 14-15 saat o tesiste barındırmaz, aracını çek derler. Yeni sistemde 9 saat süre tanıyorlar, takografta bir ehliyet 9 saat durabilir diyor. Peki 'biz nasıl para kazanacağız nerede konaklayacağız' bu soruların cevabı yok. Bu sistem bizim çalışmamızı da engelliyor. Bu kanunun altyapısı yok. Cumhurbaşkanına seslenmek istiyorum; 600 bin kamyoncunun 500 bini ilkokul mezunudur. Birçok arkadaşımız fatura kesmesini bilmiyor e-fatura e-irsaliye kesmeyi bilmiyorlar. Bize eğitim verilmedi, bize bir şey danışan anlatan olmadı. Cumhurbaşkanı senin esnafın sadece taksici dolmuşçu mu gel bizim bir kuru fasulyemizi ye derdimizi dinle.”

Konuyla ilgili konuşan CHP Milletvekili Özkan Yalım ise “6 aydır özellikle takip ediyordum bu kanunu, bu kanun kamyoncuya uymuyor. Avrupa’da dahi böyle bir uygulama yoktur. Kanunlaşan maddenin mevcut altyapısı maalesef yok ama uygulamaya sokuldu. Birçok şehirde kamyoncular, tırcılar tepki gösteriyorlar. Biz gereken ne ise elimizden geleni yapacağız” dedi.

30 HAZİRAN'A ERTELENDİ

Ulaştırma ve Alt yapı Bakanlığı yaptığı açıklamada “Bahse konu firmaların U-ETDS sistemine uyum sağlamak ve faaliyette bulundukları taşıtlara ilişkin sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesi için gerekli hazırlıkları ve altyapılarını henüz tamamlayamaması üzerine, mağduriyetlerin önüne geçilmesi ve söz konusu altyapının tamamlanabilmesi amacıyla KTY çerçevesinde uyarma müeyyidesinin uygulanması 30 Haziran 2020 tarihine kadar ertelenmiştir” ifadelerini kullandı. (DUVAR)