Yıl 2020: İbrahim İstanbul'da donarak öldü

İstanbul Fatih'te önceki gün bir apartmanın giriş katında battaniyeye sarılı bir ceset bulundu. Donarak öldüğü anlaşılan kişinin isminin İbrahim olduğu belirlendi. İbrahim'i tanıyan esnaf kendisini "Çok onurlu biriydi. Kimseden para almazdı.Hep yorgun ve bitkin görünürdü" diye anlatıyor. Türkiye'de İbrahim gibi sokaklarda yaşayan 100 bine yakın insan olduğu tahmin ediliyor. Gerçek sayıyı bilen bir devlet kurumu yok. Evsizler özellikle kışın ölümle burun buruna yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Fatih'te önceki gün bir kişi battaniyeye sarılı bir şekilde ölü bulundu. Ölen kişinin isminin İbrahim olduğu öğrenilirken ilk incelemede donarak öldüğü kayıtlara geçti. İbrahim'in cansız bedeninin bulunduğu Emin Sinan Mahallesi Yeniçeriler Caddesi'ndeki apartmanın önündeyiz. İbrahim'i çevredeki esnafa sorduk... Kimi esnaf İbrahim için, “Bir gün bile kimseye laf etmedi” derken başka bir esnaf ise İbrahim'e yemek ve para verdiğinde İbrahim'den aldığı tepkiyi şöyle anlattı: "Hiçbir şey istemiyorum..."

EVSİZLERİN MEKANI: FATİH

Evleri olmayanların kaldırımlarda, parklarda, apartman girişlerinde konakladığı ilçelerin başında Fatih geliyor. Vezneciler tramvay durağında inerken dışarda kalan insanları yıllardır burada çalışan esnafa soruyoruz... Esnafın anlatımlarına göre Fatih geceleri evsizlerin 'yurdu' olmuş durumda. Konuştuğumuz bir esnaf dışarda yaşayanlar için, “Hepsi Suriyeli” diyerek bu durumun sorumlusunun iktidar olduğunu söylüyor. Bir başka esnafın anlatımlarına göre ise zabıta karanlık çöktüğünde dışarda kalanları toplayarak barınma merkezlerine götürüyor ancak bir süre sonra götürülenler yine geri dönüyor. Burada konuştuğumuz birçok kişi, esnafın evsiz kalanlara çay çorba ısmarladığını ve onlarla dost olduklarını anlatıyor.

'BU ŞEHİR İNSANI SOKAKTA ÖLDÜRÜR...'

İbrahim'in cansız bedeninin bulunduğu apartmanın önüne yaklaştıkça esnafın tepkileri giderek sertleşiyor. Bir esnaf bunun sorumlusunun medya olduğunu söylüyor. "Neden?" diye sorduğumuzda şu cevabı veriyor: “Biri öldüğünde kıymetli oluyor, gündeme geliyor. Sokaklarda binlerce insan yaşıyor. Bu ana kadar hangi kanal, hangi gazeteci gelip bunu gündeme getirdi?”

İbrahim'in battaniyeye sarılı cansız bedenin bulunduğu apartmanın önündeyiz... Burada fotoğraf çektiğimizi gören bir kişi yanımıza gelerek sohbet ediyor: “Bu adamı çoğu kez buralarda yürürken görmüştüm. Bu şehir çok kötü bir yer. İnsanı sokakta öldürür...”

İstanbul'un evsizleri: İlk sırada Kürtler varİstanbul'un evsizleri: İlk sırada Kürtler var

'KİMSENİN ELİNDEN BİR ŞEY ALMADI'

Sohbetimiz son bulduktan sonra apartmanın hemen yanında bulunan işletmeye girip İbrahim'i tanıyıp tanımadıklarını soruyoruz. Bizi kapıda karşılayan bir kadın İbrahim'le 4 ay önce tanıştıklarını anlatıyor.

“Akşam karanlık çöktüğünde battaniyesini alıp gelirdi” diyerek İbrahim'i anlatmaya başlıyor: “Ailesi var mı yok mu hiç bilmiyorum. Zaten çok konuşmazdı. Genelde hep bu apartmanın basamaklarında oturuyordu. Saçı baş dağınıktı. Çok yorgun ve bitkin görünüyordu. Biz dükkanı açtığımızda sabah kalkıp gidiyordu. Akşam kapattığımızda da geliyordu. Yazın da hep buralardaydı. Hiçbir zaman dilencilik yaptığını görmedim. Kimsenin elinden bir şey de almadı.”

Olay yerinden geçenler İbrahim'in ölü bulunduğu apartman merdivenlerinde bakıyor...

'HABERLERDEN ÖĞRENDİM İSMİNİN İBRAHİM OLDUĞUNU'

Kapı kapı dolaşmaya devam ediyoruz. Girdiğimiz bir lokanta işletmecisi karşıdaki dükkanı işaret ederek, “Oradaki çocuk İbrahim'i tanıyor” dedi. Biz de bu sözlerin üzerine karşıdaki işletmeye girerek İbrahim'i soruyoruz. Genç yaştaki bir çocuk İbrahim için şu cümleleri kullanıyor: “Uzun bir süredir buralardaydı. Kendi halinde biriydi. Bugüne kadar kimse ondan şikayet etmedi. İsmini bile bilmiyordum. Haberlerden öğrendim İbrahim olduğunu. Çünkü konuşmazdı...”

Bu sözlerin üzerine bizim yanımızda bulunan başka bir esnaf da İbrahim'i anlatmaya başladı: “İçine kapanık biriydi. Kimseye zararı yoktu. Neden bu halde diye kimse sormadı. Turistler kendisine para veriyordu ama o almıyordu. Bir keresinde yemek götürdüm kendisine. Yemeği almasını rica ettiğimde, 'Hiçbir şey istemiyorum' dedi. Onurlu bir adamdı. İbrahim'le ilgili unutmadığım bir olay anlatmak istiyorum: Caddeden geçen bir turist İbrahim'i görünce kendisine para vermişti. İbrahim de turistin arkasından koşup parayı iade etti. Başka biri olsaydı ve ihtiyacı olmasaydı bile o parayı alırdı.”

GENÇLER DAHA ÇOK BAŞVURUYOR

İbrahim'in sokakta donarak ölmesi dışarda yaşamak zorunda kalanları yeniden gündeme getirdi. Evsizlerle yardım etmeye çalışan Erdemliler Dayanışması Derneği Başkanı Erkan Alaca'yla sokakta kalanları konuştuk. Alaca, geçtiğimiz seneye göre barınmak için kendilerine başvuranların sayılarında artış olduğunu söylüyor: “Sokakta aç gezen, çıplak gezen bir insan bulmak zor. Ama üşüyen, donarak ölen, kokan birçok insan gördük. Asıl sorunları yemek ve kıyafet değil. En önemli sorun barınma sorunu. Bu sorunu hallettiğimizde bir şekilde zaten iş buluyorlar, hayatlarına devam edebiliyorlar.”

Alaca, özellikle gençlerin barınmak için kendilerine yaptığı başvuru sayılarında artış olduğunun altını çiziyor  ve şöyle diyor: “Geçen sene barınma için az sayıda kişi bize başvuruda bulunmuştu. Bu sene çok daha fazla başvuru alıyoruz. Aynı zamanda bize başvuranların yaş sınırı da düştü. Geçen sene 45 - 80 yaş arası insanlar başvuruda bulunuyordu bu sene 20'li yaşlara düştü. Geçtiğimiz günlerde 19 yaşında iki çocuk bize başvuruda bulundu. Biz de sokaklara çıktığımızda evsiz kalan yaş gruplarının gençlerden oluştuğunu görebiliyoruz. Devletin bu konuda üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor. Devlet yemek ve kıyafet veriyor ama sorun böyle çözülmez. Konu barınmaya gelince devlet destek vermiyor. Örneğin bu konuda projelerimiz var. Fakat devlet bu projelerimizi reddediyor. Bu konulara acil çözüm gerekiyor.”

İBB 5 GÜNDE 300 EVSİZ BARINDIRDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de evsiz kalanlara kapılarını açıyor. İBB'deki verilere göre sadece bu kış sezonunda 1306 kişi çeşitli sosyal tesislerde kaldı. Esenyurt ve Kayışdağı'nda barındırılan kişilere üç öğün yemek desteği sunulurken İBB isteyen kişinin bilet ücretini karşılayarak memleketine de gönderiyor. Yine İBB'nin paylaştığı bilgilere göre son 5 günde 291'i erkek, 9'u kadın olmak üzere 300 evsize ev sahipliği yapıldı. İBB Beyaz Masa’nın 153 hattına ve 112 Hızır Acil’e gelen ihbarlarla yerleri tespit edilen evsizler, zabıta ekiplerinin eşliğinde; erkekler Esenyurt, kadınlar ise Kayışdağı'ndaki merkezlerde konuk ediliyor.