Diyarbakır Barosu: 2019 hayal kırıklığı oldu

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsünden 2020 yılında Türkiye'nin daha demokratik, temel hak ve özgürlüklere saygılı bir ülke haline gelmesi temennisinde bulundu. 

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması ve yargılanması için her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenledikleri, “Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü” etkinliğin 209'uncusunu gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, 2015'ten 2020 yılına kadar Tahir Elçi cinayeti soruşturmasında bir gelişme yaşanmamasına tepki gösterdi.

KÖTÜ BİR YIL

“2019 yılı birçok açıdan tam bir hayal kırıklığı oldu. Tahir Elçi soruşturması 4. yılını bitirmesine rağmen bir ilerleme sağlanamadı” diyen Baro Başkanı Cihan Aydın, “Yanı sıra temel hak ve özgürlükler konusunda da maalesef bir kötüye gidiş söz konusu. Yaşamın her alanında kısıtlamalar, tutuklamalar, gözaltılar, soruşturmalar ve kovuşturmalarla karşı karşıyayız. Toplumun bütün muhalif kesimleri maalesef bu kötü gidişten nasibini almış durumda.

Dolayısıyla bugün 2020’ye ilişkin temennilerimi paylaşmak istiyorum. Öncelikli olarak Tahir Elçi cinayetinin tüm çıplaklığıyla, varsa arkasındaki güçlerle birlikte açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra ifade özgürlüğünde son derece kötü bir karneye sahibiz. Sosyal medya paylaşımları nedeniyle yüzlerce-binlerce kişi hakkında soruşturmalar başlatıldı, tutuklamalar yapıldı. Maalesef bu konuda iyi bir sınav veremedik. Toplumun bütün kesimlerinin kendini ifade edebileceği bir yıl temenni ediyoruz. İfade özgürlüğü önündeki soruşturma-kovuşturma ve yargı tacizlerinin sona ermesini bekliyoruz.

Aydın, toplanma ve gösteri hakkına yönelik kısıtlamaların kaldırılması, cezaevlerinde mahpuslara yönelik kötü uygulamalardan vazgeçilmesini, mahpusların ailelerinden uzak yerlere sevk edilmesinin son bulması, kayyım uygulamaları derhal kaldırılması ve belediye eşbaşkanlarının görevlerine iade edilmesi temennisinde bulundu. (DUVAR)