Başörtülü öğretmene saldırı davası: 'Cezai ehliyeti yok' raporuna rağmen tutukluluğa devam

İstanbul Beşiktaş’da geçtiğimiz Kasım ayında başörtülü bir öğretmene saldırmaktan yargılanan Berrak Karaoğlu’nun Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden “cezai ehliyetinin olmadığına ilişkin” rapor geldi. Ancak mahkeme rapora rağmen tutukluluğun devamına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Beşiktaş’ta 12 Kasım’da yolda yürüyen başörtülü öğretmen Şüheda Nur Eriş’e saldıran Berrak Karaoğlu İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşmasına çıktı. Beşiktaş’da meydana gelen olayda Berrak Karaoğlu yolda yürüyen öğretmen Şüheda Nur Eriş’e bir anda saldırmış ve tokat atmıştı. Olay nedeniyle Berrak Karağolu hakkında “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” ve “basit yaralama” suçlarından 1 yıl 4 aydan 4 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

KADEM'İN MÜDAHİLLİK BAŞVURUSUNA RET

Duruşmada mağdur Şüheda Nur Eriş’i 28 avukat savundu. Davaya müdahil olmak isteyen yönetim kurulunda Cumhurbaşkanı Erdoğan kızı Sümeyya Erdoğan’ın da olduğu Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) başvurusu mahkeme tarafından ret edilirken, Aile ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın katılma talebini kabul etti.

Duruşmada ilk ifadesini veren Berrak Karaoğlu, “Resim sergisinden gayet keyifli ve alkollü çıkmıştım. Sokağa bağırarak girdim. Olay anını hatırlamıyorum. Hiç kimsenin yaşayışına karşı şiddet göstermem mümkün değil. Mağdur şahsın başörtülü olması tesadüftür” dedi.

Mahkemede ifadesi alınan saldırıya uğrayan öğretmen Şüheda Nur Eriş olaya ilişkin şunları söyledi: “Sanık beni işaret ederek yanıma geldi, beni darp etti. Müzik dinlediğim için ne söylediğini duyamadım. Sonra ben ‘ne yapıyordun’ dediğimde ‘bir şey yapmıyorum, ne oldu’ dedi. Sanıktan şikayetçiyim.”

CEZAİ EHLİYETİNİN OLMADIĞINA İLİŞKİN RAPOR GELDİ

Tutuklu olarak Bakırköy Kadın Cezaevi'nde bulunan Berrak Karaoğlu’nun olaydan sonra Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nde muayene edildiğine ilişkin rapor mahkemeye sunuldu. Hastane tarafından mahkemeye sunulan raporda sanığın 2015 yılından sonra beş defa hastanede tedavi gördüğü belirtildi. Raporda sanığa ilk olarak “bipolar” teşhisi konulduğu ileriki yıllarda durumunun ağırlaştığı aktarıldı. Hastane sanık için verdiği raporda “eylemlerinin sonuçlarını algılayamadığı, cezai ehliyetinin bulunmadığı” sonucuna vardı. Rapora itiraz eden müşteki Şüheda Nur Eriş’in avukatı dosyanın Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek tekrar incelenmesini talep etti. Müşteki avukatlarından Mustafa Doğan İnal, “sanığın mahkemedeki savunmalarına bakıldığında olay anında gayet siyasi, politik öngörüleri olan ve olayı gayet bilinçli yaptığı görülüyor. Hastanenin raporunu kabul etmiyoruz. Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasını talep ediyoruz” dedi. Bu sözler üzerine sanık Berrak Karaoğlu’nun babası Atilla Karaoğlu, “Kızım hasta nereden bileceksiniz” diyerek müdahale etti. Müşteki avukatları ile yaşanan tartışma sonucu sanığın babası mahkemeden dışarı çıkartıldı.

ADLI TIPTAN YENİ RAPOR İSTENDİ

İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada olay anında bulunan tanıklardan Bahri Biçer, “Sanığın kapalı kadına saldırdığını gördüm. Bir beyefendi müdahale etti. Sanık ona da saldırdı" diye ifade verdi.

Duruşma sonunda mahkeme sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi. Kararda olay anında ilk olarak müdahale eden kimliği tespit edilemeyen tanığın kimlik bilgilerinin tespit edilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yollanmasına karar verdi. Ayrıca sanık Berrak Karaoğlu’nun gördüğü tedavilere ilişkin raporların İstanbul Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nden istenmesine ve sanık hakkında tekrar rapor alınması için Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesine karar verdi.