Roboski'nin kara günü: Beyaz elbiseler giyene kadar mücadelemiz sürecek

Roboski'de yakınlarını kaybedenler aileler mezarlığa akın etti. Siyah elbiseler giyen aileler adalet talebinde bulundu. Anmaya katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli "Roboski'yle yüzleşmediğimiz ve hesabını sormadığımız için bütün bir ülke olarak bu utancı yaşamaya devam ediyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 8 yıl önce bugün savaş uçaklarının bombardımanda öldürülen çoğu çocuk 34 kişinin yakınları siyah elbiseler giyerek mezar başında toplandı. Roboski'deki anmaya çok sayıda siyasetçi de katıldı.

ADALET TALEP ETTİLER

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski Köyü'nde, 19'u çocuk 34 yurttaşın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen bombardıman sonucu katledilmesinin bugün 8'inci yıldönümü. Yıllardır adalet mücadelelerinden vazgeçmeyen Roboskililer, bugün bir kez daha katledilen yakınlarını anmak için mezarlıkta bir araya geldi. Soğuk hava ve kar yağışına rağmen insanlar sabah saatlerinde katledilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak mezarlığa doğru yola çıktı. Roboskililer bu yılki anmada da siyaha büründü. Yakınlarını kaybeden aileler adalet talebinde bulundu.

Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ile HDP milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi de katıldı.

.

ENCU: AİLELER ADALET VE BARIŞ BEKLEDİLER

Katledilenlerin fotoğraflarının taşındığı anmada konuşan katliamda kardeşi ve çok sayıda yakınını kaybeden eski HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, 8 yıldır adalet mücadelelerinden vazgeçmediklerini dile getirdi. Buna rağmen tek bir kişinin yargılanmadığına dikkat çeken Encu, “Çünkü bu katliamın sorumluları şimdi Türkiye'yi yöneten iktidarda yer alıyor. Bundan kaynaklı yargılanmadılar” dedi. Encu, "Bugün de bu zor devam ediyor. Hakkında soruşturma açılmayan aile kalmadı. Bunlara rağmen mücadele verdik. Aileler adalet ve barış beklediler” diye konuştu.

Tutuklu bulunmasından kaynaklı son 3 yılda gerçekleşen anmaya katılamadığını hatırlatan Encu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Roboski İçin Adalet ve Yeryüzü İçin Barış Derneği (Roboski-Der) Başkanı Veli Encu’nun bir süre önce tutuklanmasına değindi. Encu, şöyle devam etti: “Bugün burada konuşması gereken Veli Encu'ydu. Bir mektup yazmıştı. Onun adına da hoş geldiniz diyorum. Daha önce yaptığı eleştirilerinin halen devam ettiğini ve Roboski Davası'nın yerde kalmasını istemiyor.”

Encu, son olarak Roboskili ailelerin siyah renk yerine renkli ve beyaz elbiseler giyene kadar mücadelelerinin süreceğini vurguladı. Roboskili ailelerin, başka katliamlar olmaması için bugüne kadar mücadele verdiğini vurgulayan Encu, “Ancak 8 yıl içerisinde Cizre, Sur, Silopi, Şırnak gibi katliamlar gördük. Sokaklarda annelerimizin cenazeleri 7 gün bekletildi. Bunu yapanlar bellidir. Kimlerin yaptığını biliyoruz. Katliamı yapanları yargılamalarını bekledik ancak kendi haklarını savunanlar ve bu mücadelede yürütenler yargılandı. Acımız halen taze” ifadelerini kullandı.

Roboski'de o günden beri düğün yapılmadıRoboski'de o günden beri düğün yapılmadı

KOÇYİĞİT: BU İNSANLIĞA KARŞI BİR SUÇ

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, 8 yıl geçmesine rağmen söz kurmanın zor olduğunu ve Roboski'nin acısını anlatmaya cümlelerin yetmediğini dile getirdi. Kürtlerin çok ağıtının bulunduğunu ancak hiçbir ağıdın Roboski'yi anlatmaya yetmediğini söyleyen Koçyiğit, “Bize bu acıyı yaşatanlar, o bombaları bırakanlar, 34 canımızı parçalayanlar halen dışarıda geziyorlar. Yargılanmadılar” dedi. Faillerin yargılanmamasına değinen Koçyiğit, “8 değil, 80 yıl ya da 180 yıl da geçse Roboski'nin hesabını sormak için mücadelemizi yürüteceğiz. Geçmişte de çok canımızı kaybettik. Ancak yılmadık. Bunun AKP'nin yanına kalacağını sananlar yanılıyorlar. AKP er ya da geç bunun hesabını verecek. Bu insanlığa karşı bir suç” dedi.

Roboskili anneler siyah elbiselerle anmalara katıldı.

GÜVEN: AİLELERDEN ÖZÜR DİLİYORUZ

DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven de, 28 Aralık gününün isminin Roboski olduğunu dile getirdi. Roboski ile Kürtlerin kalbinde büyük bir yara açıldığına dikkat çeken Güven, Zilan, Ağrı ve Dersim'de daha önce yaşanan katliamları hatırlattı. Kimi AK Parti çevrelerinin Roboski için 'katliam' kelimesinin kullanılmaması yönünde ailelere baskı yaptığını aktaran Güven, “Bunun kaza olduğunu söyleyin diyorlar. Bu katliamdır ve failleri de bellidir. Biz Roboskili ailelerden özür diliyoruz. Şimdiye kadar davamızı iyi yürütemedik” dedi.

Roboski Davası'nın arkasını bırakmayacaklarının sözünü veren Güven, şunları söyledi: “Kimi AKP'liler bunun FETÖ tarafından yapıldığını söylüyor. Kimse kimseyi kandıramazsın. FETÖ de sizsiniz. O dönem birlikte yürüyordunuz. Roboskili ailerin adalet talebi devam ediyor. Biz de bu katliamın hesabını sormaya devam edeceğiz.”

'HAKİKATLE YÜZLEŞİLMEDİĞİ İÇİN KATLİAMLAR DEVAM EDİYOR'

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli anmada yaptığı konuşmada "Bu topraklara adalet gelene kadar direnmeye devam edeceğiz" dedi. Hakikatle yüzleşilmediği için bölgede katliamların gerçekleştiğini söyleyen Temelli şunları söyledi: "34 canımızı yitireli 8 yıl oldu. Unutmadık, acımız hala aynı canlılığını koruyor. Buraya gelerek bir kez daha acımızı paylaşıyoruz. Bu büyük acıya hep birlikte dayanmaya çalışıyoruz ama sadece acımızı paylaşmak ve bu dayanışmayı göstermek için burada değiliz. Burada bir kez daha bu topraklara adalet gelene kadar direneceğimizi gösteriyoruz. Adalet için mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki bu coğrafya katliamlar coğrafyası. Hakikatle yüzleşilmediği için katliamlar devam ediyor."

'ANKARA'DA YENİ KARA DEHLİZLER AÇTILAR'

Temelli, Kürt coğrafyasında sayısız acının yaşandığına işaret ederek şöyle devam etti: "Roboski ilk değil, son da olmadı. Roboski'ye gelene kadar onlarca katliamın yaşandığı bir coğrafyadan bahsediyoruz. Neden Roboski oldu, çünkü hakikatle yüzleşilmedi. Çünkü katliamların hesabı sorulmadı ve Roboski de son olmadı. Roboski'yle yüzleşmediğimiz ve hesabını sormadığımız için bütün bir ülke olarak bu utancı yaşamaya devam ediyoruz. Eğer Roboski’nin hesabı sorulabilseydi belki ondan sonra yaşanan katliamlar yaşanmayacaktı, tıpkı Roboski’den önce yaşanan katliamlar gibi. Bu hesabı sormaktan kaçanlar, bu katliamı Ankara’nın kara dehlizlerinde yok etmeye çalışanlar Ankara’da yeni kara dehlizler açtılar yeni katliamlar yaratarak. Her katliamı inkar ettiler ama Roboski katliamının inkarı en ahlaksız olanıydı. Afrin’de, Rojava’da katliamlar yaratarak, savaş politikalarını Kürt halkına dayatarak, Kürt düşmanlığıyla ayakta kalmaya çalışarak adeta bütün coğrafyaya zulmü ve şiddeti dayatmaya devam ettiler. Her katliamı inkar ettiler ama Roboski katliamının inkarı belki de en ahlaksızıydı.

Roboski'deki anmaya çok sayıda kişi katıldı.

'KATLİAMLARLA YÜZLEŞMEK ZARURETTİR'

"Roboski’nin hesabını sormak boynumuzun borcudur" diyen Temelli sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkesin gözü önünde yaşanmış olan bu katliamın hesabını vermeyenler, bu hesaptan kaçanlar Ankara’nın kara dehlizlerine bunu gizlemeye çalışanlar bilsin ki mutlaka ama mutlaka Roboski katliamı başta olmak üzere bütün katliamların hesabını sormak boynumuzun borcudur. Barış ve demokrasinin gelmesi için katliamlarla yüzleşmek bir zarurettir. Bu ülkeye barışın ve demokrasinin gelmesi için her şeyden önce yaşanmış olanın bu katliamlarla, hakikatle yüzleşilmesi ve yargı önünde hesabının sorulması bir zarurettir. Bugün savaşı bütün coğrafyayı yayan bu iktidar, kendinden önceki iktidarlardan aldığı siyaseti, ittihatçı ve ceberut aklı üretmeye devam ediyor. Yeniden yeniden üreterek tüm halklara zulmü ve şiddeti dayatmaya devam ediyor. Buna son vermeliyiz. Burada annelerimiz ve halkımızla bu acıyı paylaşarak buna son verme ve hesap sorma irademizi bir kez daha sizlerin önünde dile getiriyoruz."

'HEP BİRLİKTE BUNUN HESABINI SORALIM'

İktidarı eleştiren Temelli, birlikte mücadele ederek bütün kesimlere çağrıda bulundu. Temelli son olarak şunları söyledi: "İktidar ayakta kalmak için şiddeti, zulmü ve savaşı dayatıyor. Bugünkü iktidar tükenmiş bir iktidardır. Bu iktidarın bagajında bu katliamlar ve zulümler vardır. Buna benzer yapmış olduğu bütün haksız hukuksuz uygulamalar vardır. Bunu kendileri de biliyorlar. Tükendiklerini, düşmek üzere olduklarını da biliyorlar. Tutunmak için başta Kürt halkı olmak üzere Orta Doğu halklarına zulmü, şiddeti, katliamları ve savaşı dayatıyorlar. Gelin hep birlikte bu acıların hesabını soralım.  O yüzden de bütün halklara çağrı yapıyoruz. Bu iktidarın karşısında durmak ve katliamların hesabını sormak onurlu bir duruştur. Gelin hep birlikte yana yana duralım, bu acıların hesabını soralım ve bu iktidardan hep birlikte kurtulalım. Bir kez daha ailelerin acılarını paylaşıyorum ve hepinize sabırlar diliyorum." (HABER MERKEZİ/MA)

Etiketler Roboski anma Encü yıl 8