Müebbet alan işkenceci polise disiplin cezası yok

Murat Konuş'un işkence ile ölümüne sebep olmaktan müebbet hapis cezasına çarptırılan fakat tutuklanmayıp göreve devam eden 4 polisle ilgili İstanbul Emniyeti'nden yeni karar: Zamanaşımı nedeniyle disiplin cezası verilemez.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da 2010 yılında Murat Konuş adlı yurttaşa işkence yaparak ölümüne sebep olan ve 5 ay önce müebbet hapis cezasına çarptırılmalarına rağmen tutuklanmayan 4 polisin görevden alınması için Konuş ailesinin avukatı Nuri Köse, İçişleri Bakanlığı’na ve CİMER'e  başvuruda bulundu. Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre CİMER’e yapılan başvuruya cevap veren İstanbul Emniyeti, 4 polis hakkında 2011 yılında bir disiplin soruşturması yürütüldüğünü ve “Ceza tayinine yer olmadığı” kararı verildiğini belirtti.

Yeni bir disiplin soruşturması için ise olayın yaşandığı tarihin üzerinden 2 yıldan fazla zaman geçtiğini belirten emniyet müdürlüğü zamanaşımı nedeniyle polislere disiplin cezası verilemeyeceğini savundu.

Polislerden biri olan işkence olayının yaşandığı dönemde İstanbul Beşiktaş’ta komiser olarak görev yapan sanık polislerden Oktay Kapsız işkenceden yargılanmasına rağmen ilerleyen yıllarda 4. sınıf emniyet müdürlüğüne kadar yükselmişti. Davanın karara bağlandığı temmuz ayında da Hakkari Çukurca Emniyet Müdürü olarak görev yapan Kapsız’ın kasım ayında Muğla’ya tayini çıkmış, Kapsız, Hakkari'den kaymakamdan teşekkür belgesi aldığı devlet töreniyle uğurlanmıştı.

İşkenceci polise devlet töreniyle vedaİşkenceci polise devlet töreniyle veda

Sanık polislerin tutuklanmamasına ve halen göreve devam etmesine tepki gösteren Konuş ailesinin avukatı Nuri Köse'nin CİMER’e yaptığı başvuruya İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü'nün verdiği ve Devlet Memurları Kanunu’nda bir suçun işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde disiplin kovuşturmasına başlanması gerektiği belirtilen yanıtta, disiplin cezası verme yetkisinin zamanaşımına uğradığı kaydedildi. Polisler hakkında ise hükmün kesinleşmesiyle beraber işlem yapılacağı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

7 Ocak 2010'da İstanbul'da bir soygun olayının şüphelisi olarak gözaltına alınan ve saat 08.12’de asayiş büroya yürüyerek götürülen adli sanık Murat Konuş, yaklaşık 3 saat sonra bir battaniye içerisinde polis merkezinden çıkarılarak hastaneye götürüldü. Bir saat sonrasında da götürüldüğü hastanede hayatını kaybetti.

Otopsi raporunda Konuş’un gözaltında uğradığı işkence sonucu öldüğü belirtildi. Ölümüne kafasına aldığı ağır darbelerin neden olduğu ifade edildi. Raporun ardından 7 polis hakkında dava açıldı. Tutuklanan polisler sonrasında serbest bırakıldı.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi geçen temmuz ayında 4 polisi suçlu buldu. Tutuksuz yargılanan Oktay Kapsız, Ramazan Adıgüzel, Murat Ertürk ve Abdülcelil Karadağ “işkence sonucu ölüme neden olma” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ceza indirim yapılarak müebbet hapse çevrildi. Sanıklara müebbet hapis cezası veren mahkeme heyeti, tutuklama kararı vermedi. (HABER MERKEZİ)