OHAL Komisyonu'nun süresi 1 yıl uzatıldı

Komisyonun iki yıllık bilançosu: 126 bin dosyadan 98 bini karara bağlandı, 88 binine ret.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karar, 7075 sayılı Kanun'un 3'üncü maddesi gereğince verildi.

Öte yandan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanı Salih Tanrıkulu, gazetecilere, komisyonun iki yıllık çalışması hakkında bilgiler verdi.

Tanrıkulu, komisyonun 2 yıl içinde, 126 bin 300 başvurudan 98 bin 300'ünü karara bağladığını, başvurulardan 88 bin 700'ünün reddedildiğini, 9 bin 600'ünün ise kabul edildiğini söyledi.

Komisyonun görevleri arasında, KHK ile yapılan kamu görevinden çıkarma, yurt dışı öğrencilikle ilişiğin kesilmesi, emekli güvenlik personelin rütbelerinin alınması ve kapatılan kurum, kuruluşlara ilişkin başvuruların bulunduğuna işaret eden Tanrıkulu, 17 Temmuz 2017'den itibaren kurulan sistemle elektronik ortamda başvuruların alınmaya başlandığını anımsattı. Tanrıkulu, "Başvuruların yüzde 78'i sonuçlandırıldı. Kabul kararlarından 50'si kapatılan dernek, vakıf, öğrenci yurdu, televizyon kanalı, ve gazete gibi kuruluşların açılmasına ilişkindir. Diğer kabul kararları mesleğe iade yönündedir. 28 bin başvurunun incelemesi sürüyor" bilgisini paylaştı.

Tanrıkulu, meslekten ihraçlarla ilgili başvurularda 50'den fazla kriterin ele alındığını ifade ederek, "2014'ün ocak ayından 2015'in şubat ayına kadar geçen sürede Bank Asya'da 465 bin yeni hesap açıldığı ve örgüte destek için yatırılan para tutarının da 2 milyar 369 milyon lira olduğu tespit edildi. Komisyonda başvurusu bulunan yaklaşık 28 bin kişinin başka bir bankadan kredi kullandığı ve bunlardan 12 bin kişinin de söz konusu parayı Bank Asya'daki hesabına destek mahiyetinde yatırdığı belirlendi" dedi.

(ANKARA-AA)