İşkenceci polise devlet töreniyle veda

Murat Konuş’un 2010 yılında işkence sonucu ölümünden sorumlu tutulan 4 polisten biri olan Emniyet Müdürü Oktay Kapsız, Hakkari Çukurca’dan tayininin çıktığı Muğla’ya devlet töreniyle uğurlandı. Kaymakam, geçen temmuz ayında işkenceden müebbet hapis cezasına çarptırılan Oktay Kapsız'a teşekkür plaketi verdi, belediye başkanı ve komutanlar yemekte ağırladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Laleli'de 2009'da bir esnafa ait 1 milyon 200 bin dolar kuryeler aracılığıyla taşınırken gasp edildi. Polis, olayla ilgili olarak 2010'da 29 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerden biri de Murat Konuş idi. 7 Ocak 2010'da saat 08.12’de asayiş büroya yürüyerek götürülen Konuş yaklaşık 3 saat sonra bir battaniye içerisinde polis merkezinden çıkarılarak hastaneye götürüldü. Bir saat sonrasında da götürüldüğü hastanede hayatını kaybetti.

Otopsi raporunda Konuş’un gözaltında uğradığı işkence sonucu öldüğü belirtildi. Ölümüne kafasına aldığı ağır darbelerin neden olduğu ifade edildi. Raporun ardından 7 polis hakkında dava açıldı. Tutuklanan polisler sonrasında serbest bırakıldı.

Tarafsız Haber Ajansı'ndan Turan Yiğittekin'in haberine göre İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi geçen temmuz ayında 4 polisi suçlu buldu. Tutuksuz yargılanan Oktay Kapsız, Ramazan Adıgüzel, Murat Ertürk ve Abdülcelil Karadağ “işkence sonucu ölüme neden olma” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ceza indirim yapılarak müebbet hapse çevrildi. Sanıklara müebbet hapis cezası veren mahkeme heyeti, tutuklama kararı vermedi.

İşkence olayının yaşandığı dönemde İstanbul Beşiktaş’ta komiser olarak görev yapan sanık polislerden Oktay Kapsız işkenceden yargılanmasına rağmen ilerleyen yıllarda 4. sınıf emniyet müdürlüğüne kadar yükseldi. Davanın karara bağlandığı temmuz ayında Hakkari Çukurca Emniyet Müdürü olarak görev yapan Kapsız’ın kasım ayında Muğla’ya tayini çıktı.

Çukurca Kaymakamı Murat Öztürk, Oktay Kapsız’a teşekkür belgesi verdi.

Kapsız, Çukurca’dan Muğla’ya devletin üst düzey görevlileri tarafından taltif edilerek uğurlandı. Çukurca Kaymakamı Murat Öztürk, Kapsız’a teşekkür belgesi verirken çekilen fotoğrafı kaymakamlığın internet sitesine koydurdu. AK Parti’li Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar ise Kapsız ile yemekte bir araya geldi. Yemeğin sonunda Kapsız’a plaket veren Dündar halı da hediye etti. Dündar da Kaymakam Öztürk gibi Kapsız ile çektirdiği fotoğrafları paylaştı.

TUTUKLANMAMALARI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

10 Temmuz'da İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4 polisin müebbet hapis cezası almasına rağmen tutuklanmamalarına Konuş ailesinin avukatı Nuri Köse şöyle tepki göstermişti:

“Murat Konuş’un emniyet görevlilerinin işkencesi sonucu öldüğü, kamera kayıtları, tanık beyanları, adli tıp raporları ile sabit olduğu halde, ne yazık ki yargılama yıllarca sonuçlandırılmamış, öyle ki duruşma savcısının 2015 yılında mütalaa sunmuş olmasına rağmen karar 9 Temmuz 2019 tarihinde verilebilmiştir. Kararda, Murat Konuş’u gözaltında işkence yaparak öldürdükleri sabit görülen dört emniyet görevlisinin cezalandırılmasına karar verilmiş olması da tartışmaları sona erdirmemiştir. Zira suç böylesine sabit olmuşken dosyanın yıllarca karara bağlanmaması, ağırlaştırılmış müebbet cezası ile cezalandırılan dört sanık için takdiri indirim uygulanması, duruşmaya da katılmayan ve aldıkları müebbet hapis cezası nedeniyle kaçmaları muhakkak olan sanıkların hükümle birlikte tutuklanmalarına karar verilmemesi, ayrıca gözaltında işkence suçunun gizlenmesine yönelik eylemleri bulunanlar hakkında bir işlem yapılmaması yargılama sürecine ve kararın adil olmadığına ilişkin şüpheleri artırmaktadır.”