İHD: 2019 yılında 72 kişiye ajanlık dayatıldı

İHD Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, ajanlık dayatmasına maruz kaldığını söyleyen gazeteci Berivan Aslan ile birlikte yaptığı açıklamada, 2019 yılında bu duruma benzer 72 vaka tespit ettiklerini söyledi. Bu iddialarla ilgili Kolluk Gözetim Komisyonu ve Meclis Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’na başvuru yapacaklarını anlatan Türkdoğan, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna da alt komisyon kurma çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 26 Kasım’da gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Berivan Altan’ın 8 günlük gözaltı süreci ve sonrasında kendisini “istihbarat elemanı” olarak tanıtan kişilerce ‘ajanlık’ dayatıldığı iddiasıyla ilgili İHD Genel Merkezi’nde açıklama yapıldı. Açıklamaya İHD Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, gazeteci-yazar Hüseyin Aykol katıldı.

Gözaltındakilere yönelik ajanlaştırma iddialarıyla ilgili kendisinin de defalarca haber yaptığını söyleyen Berivan Aslan, bunun özellikle son 5 yılda bir rutine dönüştüğünü söyledi. Gözaltında tutulduğu süreçte ve serbest kaldıktan sonra mesaj çekilerek rahatsız edildiğini, ajanlık dayatıldığını anlatan Aslan “Gazetecilik faaliyeti yürütüyoruz ve yürütmeye de devam edeceğiz. Gerçeklere özellikle ihtiyaç duyulan bu dönemde gerçekleri yazmaya devam edeceğiz” dedi.

İHD Eş Başkanı Türkdoğan, 2019 yılında bu duruma benzer 72 vaka tespit ettiklerini söyledi. Bu iddialarla ilgili Kolluk Gözetim Komisyonu ve Meclis Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’na başvuru yapacaklarını anlatan Türkdoğan, “Geçen yıl da bu komisyona başvuru yapmıştık, ama bir sonuç alamadık. Bu yıl Komisyon Başkanı ile görüşerek başvuruyu yapacağım. Şayet görüşemezsem de komisyon üyesi vekillerle görüşüp bu başvurumuzu en kısa zamanda gündeme almalarını ve yeni kurulan bu komisyonu görevini yapmaya davet edeceğiz” dedi. Türkdoğan, yeni kurulan Kolluk Gözetim Komisyonu’ndan bu vakalarla ilgili disiplin soruşturması başlatmasını talep etti.

'MECLİS ARAŞTIRSIN'

Türkdoğan ayrıca Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bir alt komisyon kurarak, yasadışı sorgu, kaçırma, ajanlaştırma ve taciz vakalarını incelemesi gerektiğini söyledi. Türkdoğan, “Sadece rahatsız edilme, ajanlaştırma, yasadışı sorgu meselesi değil. 2019 yılında 7 kişi kaçırıldı ve 6 kişi Anakara Emniyet Müdürlüğü’nde ortaya çıktı. Bu insanların ağır işkencelere maruz kaldıkları tespit edildi. Hapishanelerde, her yerde onur kırıcı davranışlar, ağır insan hakları ihlalleriyle başvurular alıyoruz ama Meclis İnsan Hakları Komisyonu hala iddiaları enine boyuna araştıracak bir alt komisyon kurmuyor” dedi.