AYM: Wikipedia'nın engellenmesi hak ihlali

Anayasa Mahkemesi, Wikipedia'nın engellenmesiyle ilgili kararını verdi. Erişim engelinin hak ihlali olduğu yönünde karar veren mahkeme, yasağın kaldırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM),  2 buçuk yıldır yasaklı olan Wikipedia'ya erişimin engellenmesine ilişkin ihlal kararı verirken, kararı veren sulh ceza hakimliğinden yasağın kaldırılmasını istedi.

AYM tarafından verilen karar oy çokluğuyla alınırken Türkiye'de erişime kapatılan internet ansiklopedisi Wikipedia'nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağının kalkması için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internetin en büyük ansiklopedisi konumunda olan Wikipedia’ya 29 Nisan 2017’de erişimin engellenmesine karar verdi. Gerekçe olarak ‘Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması’ gösterildi. Karar, 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre alındı. Erişim engeli tedbiri daha sonra Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla onandı.

BTK, o dönem konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu değerlendirmeyi yaptı: “Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır.”

Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvuruda, Wikipedia isimli internet sitesinin tamamına erişimin engellenmesi kararı verilmesinin, ifade özgürlüğünü ihlal ettiği belirtilmişti. Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvuruyu ele almış, ancak başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 28’inci maddesinin 3 numaralı fıkrası uyarınca Genel Kurula sevkine karar vermişti. (Kaynak: Cumhuriyet)