Kanal İstanbul'a nasıl itiraz edebiliriz?*

Amacımız temel noktalara müdahale etmek, depremin, iklim krizinin ve ekonomik krizin öncelik olmasını sağlamak. Bunun için örnek bir dilekçe, fakslamak isteyenler için bilgiler, Cimer başvurusundaki prosedür gibi detayların hepsini hazırladık.

Google Haberlere Abone ol

1595 sayfalık ÇED raporuna apar topar son şekli verildi ve sadece 10 gün de itiraz için süre tanındı. Bu kadar acele etmeleri itirazlarımızı örgütleyemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Projenin detaylarını işin başından beri biliyoruz ve ne kadar doğa tahribatı yaratacağını, ekonomik ve ekolojik krize yol açacağını hep biliyorduk. ÇED bunların tekrar somutlanması için bir fırsat oldu.Ayrıca projenin rant projesi olduğu da hepimizin malumudur.

Şimdiye kadar bir dizi projeye iklim değişikliği bakış açısıyla doğa ve toplumu gözeten itiraz dilekçeleri hazırlayan 350Ankara bu sefer de yeni bir dilekçe için çalışma yaptı. Amacımız temel noktalara müdahale etmek, depremin, iklim krizinin ve ekonomik krizin öncelik olmasını sağlamak. Bunun için örnek bir dilekçe, fakslamak isteyenler için bilgiler, CİMER başvurusundaki prosedür gibi detayların hepsini hazırladık.

[embed]https://www.gazeteduvar.com.tr/video/2019/12/26/duvar-ozel-onder-algedik-kanal-istanbula-uc-yolla-itiraz-edebilisiniz/[/embed]

FAKS YOLUYLA BAŞVURU

İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bağlantıdaki dilekçeyi indirerek faks yollayabilirsiniz. Faks çok iyi bir araçtır, tecrübeyle sabittir.

Faks için numara: 0216 687 44 06 (İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü)

CİMER YOLUYLA BAŞVURU

CİMER başvurusu için:

1- Adrese gidin–> cimer.gov.tr

2- Giriş bilgilerini tamamlayın ve kodu isteyin. Gelen kodu girerek içeri gireceksiniz.

3-İstenilen kimlik bilgilerini girin.

4- Sol üst köşede “Yeni Başvuru” ya tıklayın.

5- Görüş ve Öneri’yi seçin

6- Metni kopyalayıp Yapıştırın ve ileriye tıklayın.

7- Ekranın alt tarafında ” Başvurunuz, CİMER aracılığıyla en kısa sürede sonuçlandırılmak üzere seçeceğiniz kuruma doğrudan iletilecektir.” yazan kutuya tıklayın. Orada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı işaretleyin.

("Yasal bilgilendirmeyi okudum, kabul ediyorum" kısmını tıklamayın unutmayın)

8 – Sağ alt köşede “Başvuruyu Tamamla” kutusunu tıklayın, Hayırlı olsun!

9- Burada bırakmayın; deneyiminizi paylaşın, bu bilgileri çevrenizle paylaşın.

CİMER giriş sayfası

CİMER VE DİLEKÇE FARKI

CİMER başvurusu 1500 karakter ile sınırlandığı için daha kısa tutulmuştur. Dilekçede örnekler daha fazla verilmiştir. Metinde gerekli gördüğünüz küçük değişiklikler yapabilirsiniz.

Bilgilendirici kaynaklar:

1-Neden artık bu projelerin “telafisi imkansız daha fazla zararlar doğuracağını” söylüyoruz: Medyascope TV’de Kanal İstanbul tartışmaları için: https://youtu.be/yO8puZkOdM0?t=567

2- ÇED raporuna ulaşmak istiyorum diyorsanız işte bağlantısı.

3- CİMER'e nasıl girerim? Bu videodaki açıklamalar size fikir verecektir. (Video BİMER versiyonudur, CİMER biraz daha farklıdır)

4- Kanal İstanbul’daki talana ve arka plana dair bir yazı isterseniz buraya, biraz daha teknik detay görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

CİMER İÇİN DİLEKÇE

—–aşağıdaki kısmı kopyalayınız——

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili olarak hazırlanmış olan 1595 sayfalık “Son Şekli Verilen ÇED Raporu“ ile ilgili sadece 10 gün içerisinde görüş ve itirazların iletilmesi istenmiştir.

Rapor pek çok konuyu görmezden gelirken bile telafisi imkansız zararları tanımlamaktadır. Bölgenin susuzlaşacağı, gölün, kente su sağlayan barajın tuzlanacağı gibi pek çok nokta açıkça belirtilmektedir.

Ayrıca rapor pek çok tehlikeyi görmezden gelmiştir. 1,1 milyar metreküp hafriyat yapıp sahilde bir milyon metrekare dolgu yaparak İstanbul’un bütün damarlarını kesip üstüne 8 köprü yaparak ve pek çok asfalt-beton yatırımına yol vererek yaratacağı tahribatı anlamaktan uzak olduğu ortadadır.

Projesinin tek açıklamasının rant olduğu ortadadır. Nitekim raporun 371. sayfasında gelir kalemi olarak “gayrimenkul gelirleri” ifadesi, hepimizin bildiği arsa toplama haberleri şüphe bırakmamaktadır.

Deprem ve iklim krizine kaynak yokken projeye halkın kaynağının ayrılması müsrifliktir. Zaten ÇED’de YİD modeli ile yapılacağının belirtilmesi paranın diğer KÖİ modellerinde olduğu gibi halka ödetileceğinin göstergesidir.

Projenin “telafisi imkansız daha FAZLA zararlar” doğuracağı, iklim değişikliğini geri dönülmez noktaya sürükleyeceği, depreme gitmeyen paraların ranta gideceği ortada iken bu kadar ekolojik ve ekonomik çelişkinin olduğu ÇED raporunun iptaline, Anayasa’nın madde 56, madde 90 ve de 4990 sayılı kanununla devlete verilen sorumlulukların dikkate alınarak projenin reddedilmesi için bilgilerinize sunuyorum.

—bu satır hariç kopyalayınız—

*Bu yazı ilk olarak 350ankara.org'da yayınlandı.