Osman Kavala'ya yine tahliye yok

Gezi Davası’nın 4’üncü duruşması İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Silivri Cezaevi Yerleşkesi’nde görülmeye başlandı. Dinlenen tanıklar, Osman Kavala’yı herhangi şiddet olayında görmediklerini ve hatta kendisini fiziken ilk kez duruşma salonunda gördüklerini söylediler. Mahkeme bu ifadelere ve AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi Davası’nın 4’üncü duruşması İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Silivri Cezaevi Yerleşkesi’nde görülmeye başlandı.

Dava kapsamında iki yılı aşkın süredir tutuklu yargılanan Osman Kavala duruşma salonuna jandarma eşliğinde getirildi.

İlk tanık Ercan Orhan Aydın’ın, FETÖ soruşturması kapsamında ihraç edildiği biliniyor. Tanık Aydın, Gezi olayları süresince ekipler amiri olarak görev yaptığını ifade etti. İfadesinde şunları söyledi: “Kalabalık curcunaydı. Şu taş atıyordu, bu molotof atıyordu diyemem. Gezi’de kendi özelinde müdahaleler sert oluyordu. Benim gördüğüm o dönem için maksadını aşmış toplumsal eylemdi. Ciddi terör eylemiydi. Keser, balta kullanıldı falan. Sağlam bir organizasyon vardı. Maskeli gruplar vardı.”

‘KOÇ GRUBU’NUN FİNANSE ETTİĞİ SÖYLENMİŞTİ’

Mahkeme başkanının “Kimler vardı?” sorusuna tanık Aydın “Can Atalay, Ahmet Saymadi sürekli gördüğümüz isimdi. Şurda şunu yaptı, şunu dedi hatırlayamam” diye yanıt verdi.

“Lojistik desteği geliyor diye bir toplantı yaptınız mı?” sorusuna ise “Bilmiyorum. Divan Hotel’de kaldıklarını, onlara yardımcı olduklarını duyduk. Koç Grubu’nun finanse ettiği söylenmişti” diye yanıt verdi.

‘ÇOK FAZLA LİMON TAŞIYORLARDI’

Mahkeme başkanının, “Tedariği nasıl yapıyordu bunlar? Hiç izlemediniz mi?” sorusuna ise “Profesyonel malzeme taşımıyorlardı. Çok fazla limon taşıyorlardı” diye yanıt verdi.

Osman Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu, tanığa “Osman Kavala’yı gördünüz mü?” diye sordu. Tanık, “Fiziken ilk defa burda gördüm” dedi. Aynı şekilde tanık, Aydın’ın sanık Can Atalay’ı avukat kimliğiyle bildiğini, taş atarken, molotof atarken görmediğini ifade etti.

Tanık Aydın, protesto eden insanları “Bir görünüyorlardı, Sonra kayboluyorlardı. Hayatın olağan akışına aykırı olacak şekilde ortadan kayboluyorlardı” şeklinde anlattı.

‘KAVALA’YI SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN BİLİYORUM’

Üçüncü tanık olarak dinlenen tanık Hasan Gül, Güvenlik Şube’de görev yaptığını söyledi. Mahkeme başkanının, “Yargılanan tanıklardan eylemlere kimlerin katıldığını hakkında bildiğiniz var mı?” sorusuna üzerine “Çalışmış olduğum birim bu soruların yanıtlarını verebilecek birim değil. Bu olayların arkasında varsa bir şey bizim bilmemiz mümkün değil” diye yanıt verdi.

Duruşma nedeniyle Silivri Kampusu'nde yoğun önlem alındı

Mahkeme başkanı, tanığa ifadeleri hatırlattı. Bunun üzerinde tanık, “Osman Kavala’yı görmüşlüğüm vardır. Toplumsal olaylardan çok kamuoyundan biliyorum. Sivil toplum kuruluşlarında var olan biri olarak biliyorum. Şiddet olaylarında hiç bir şekilde görmedim” dedi.

‘TANIKLAR, İDDİANAMENİN ASILSIZ OLDUĞUNU SÖYLEDİ’

Tanık Gül, sanık Can Atalay için ise şunları söyledi: “Berkin Elvan cenazesinde, müzakerelere uyma konusunda, olayların sorunsuz bitmesi açısından kararlı olduğunu söyleyebilirim. Bunu da söylemek isterim.”

Tanık ifadelerinden sonra sanıklara söz verildi. Sanık Osman Kavala “Benim şiddet olayına katılmış olduğuma dair bir bilgi vermediler. Yönlendiricilik yapmış olmamla ilgili de bir bilgi vermediler” dedi. Sanık Mücella Yapıcı, “Yargılanıp beraat ettim. Tanıklar da aslında iddianamenin asılsız olduğunu söylediler” dedi. Sanık Çiğdem Mater ise “Konunun pek bizle alakası yok” dedi.

POLİSLERİN TALEBİ KABUL EDİLDİ

Mahkeme, EskiŞehir'de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın katili olan polis Mevlüt Saldoğan'ın 'zarar gördüğü' iddiasıyla yaptığı katılma talebini kabul etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Adalet Bakanlığı'na AİHM kararının kesinleşip kesinleşmediğine ilişkin yazılan yazının cevabının beklenmesine, AYM'nin kararının göz önünde bulundurularak Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Duruşmayı 28 Ocak 2020'ye erteledi.