Libya ile askeri işbirliği anlaşması kabul edildi

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası 269 kabul, 125 ret oyuyla Meclis’ten geçti. CHP, HDP ve İYİ Parti’nin karşı çıktığı anlaşmayla ilgili AK Partili Emrullah İşler, "Bugün Mustafa Kemal Atatürk yaşasaydı bizim izlediğimiz politikanın aynısını izlerdi” dedi. CHP'li Ünal Çeviköz ise "Siz İhvan'ı nerede bulsanız destekliyorsunuz" diye yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüşüldü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Türkiye'nin Libya'ya askeri yardım göndermeye ilişkin kanun teklifin onaylamadıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Bir yandan uluslararası hukuka dayalı meşruiyet tezleri ileri sürerek Libya'nın Birleşmiş Milletler tarafından tanınan hükümeti ile anlaşma imzalayıp haklı göstermeye çalışacaksınız. Öte yandan aynı Birleşmiş Milletler'in güvenlik konseyi kararlarına aykırı hareket ederek, Libya'ya silah ambargosunu delip silah göndereceksiniz. Bu nasıl bir uluslararası hukuk anlayışıdır. İktidar İktidar ihvan dayanışması ile Libya'da ki yangına benzin dökmeye devam ettikçe bunun ağır maliyetleri olacak ve onay vermeyeceğiz."

CHP'DEN 9 MADDELİK LİBYA REDDİ

Çeviköz, söz konusu maddeye ilişkin ret sebeplerini ve Türkiye'ye maliyetini 9 madde ile açıkladı:

1- Libya'da ki savaş uzayacak, ülkeye istikrar gelmesi gecikecektir.

2- Doğu Akdenizdeki gerilim daha da artacaktır. Mısır, Fransa ve Rusya başta olmak üzere Halfteri destekleyen ülkeler ile sanki mevcut dış politika sorunlarımız yetmiyormuş gibi yeni ve büyük sorunlar yaşayacağız.

3-Libya'ya gönderilen silahların El - Kaide uzantılı örgütler eline geçtiğine ilişkin raporlar vardır. İktidar bu gelişmeye destek veren taraf olarak gurur mu duymaktadır.

4-Türkiye, Birleşmiş Milletler kararlarını defalarca ihlal eden ülke konumuna düşecek.

5- Suriye'de desteklenen grupların işlediği suçlar insanlık suçu olarak görülürken ve ileride Türkiye'yi ciddi olarak sıkıntıya sokacakken, bunları temizlemek yerine şimdi başka suçlar ile karşı karşıya gelmek mi istenmektedir?

6-Türkiye, Libya'ya ilişkin diplomatik süreçlerden daha fazla dışlanacaktır.

7- Libya örtülü silah satıcıları için bir pazar haline dönüşecek; bu da küresel güvenliği tehdit edecektir.

8-Libya'daki istikrarsızlık kuzey Afrika'daki diğer ülkelere de yayılacaktır.

9- Libya pazarı Türk şirketlerine tamamen kapanacaktır."

'LİBYA, KIBRIS'TA YANIMIZDA DURAN LİBYA DEĞİL'

Türkiye'nin Suriye'de yaşananlardan hiç ders almadığını, söz konusu mutabakat Doğu Akdeniz'deki çıkarların korunacağı aldatmacası ile halkın kandırılmasına izin vermeyeceklerini belirten Çeviköz, "Bugün askeri yardım yapacağımız Libya Kıbrıs'ta yanımızda duran bağımsız ve egemen Libya değildir; iç savaş içerisinde olan bir Libya'dır. Türkiye eğer Kıbrıs'tan kaynaklanan ah-de vefasını göstermek istiyorsa bunu Libya'daki iç savaşa müdahil olmayarak, Libya'nın toprak bütünlüğünü koruyarak yapmalı. Libya'daki çatışmalara taraf olmanın maliyetleri bu kadar yüksekken Trablus hükümeti ile imzalanan anlaşma iktidarın taraf tutan politikasının kozunu artırmak istediğini göstermektedir. İktidar bu mutabakatı Türkiye'nin çıkarları öyle gerektirdiği için değil, ihvan kardeşliği öyle gerektirdiği için Meclis'e sunmuştur. Biz buna karşıyız" dedi.

'İÇ SAVAŞA TARAF OLMAYA KARŞI ÇIKIYORUZ'

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, "Libya'yla imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası doğrudan milli güvenliğimizle ilgili olmayan bir alanda riskli bir girişimdir. Bu muhtıra, Libya'daki iç savaşın tam anlamıyla bir tarafı haline gelmemize neden olabilecek, milli güvenliğimize zarar verebilecek, ulusal çıkarlarımıza aykırı bir teşebbüstür. Biz bu mutabakata karşı çıkarken aslında ulusal güvenliğimizi doğrudan tehdit etmeyen bir iç savaşın tarafı olmaya karşı çıkıyoruz; Libya'ya silah ambargosunun uluslararası hukuka aykırı şekilde ihlal edilmesine ve ülkemizin uluslararası hukuk nezdinde uğrayabileceği zararlara karşı çıkıyoruz" dedi.

'TÜRKİYE, OYUN KURUCU ROLÜYLE SAHNEDE'

Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, "Bugün Türkiye başka bir politika uyguluyor. Dış politikadaki gelişmeleri izlemek yerine, sorunların çözümünde danışılan, oyun kurucu rolüyle sahnede güçlü bir şekilde yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda atılan adımların değeri anlaşılacaktır. Libya'da güvenli ve istikrarın sağlanması, kurulması planlanan yeni düzenin bizim arzu etmediğimiz şekilde gerçekleşmesinin önüne set çekecektir" dedi.

'ATATÜRK, YAŞASAYDI İZLEDİĞİMİZ POLİTİKANIN AYNISINI İZLERDİ'

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Libya mutabakatına destek verdiklerini ifade ederek, "Bugün Mustafa Kemal Atatürk yaşasaydı bizim izlediğimiz politikanın aynısını izlerdi. 1937'de Sadabat Paktı'na öncülük eden kimdir; Mustafa Kemal Atatürk değil midir?" ifadelerine yer verdi.

'İHVANI, NEREDE BULURSANIZ DESTEKLİYORSUNUZ'

CHP'li Ünal Çeviköz İşler’e yanıt verdi, "Siz her bulduğunuz fırsatta ikili ilişkilerin içine giriyorsunuz. Siz İhvan’ı nerede bulursanız destekliyorsunuz. Libya'da Birleşmiş Milletler'in tanıdığı meşru hükümettir diye İhvan’ı destekliyorsunuz, Suriye'de BM'nin tanıdığı hükümeti değil, muhalefeti İhvan’cı olduğu için destekliyorsunuz” dedi.

Görüşmelerin ardından Anlaşma AK Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Oylamada 269 kabul 125 ret verildi.