İşkencecinin ardından mesaj: Affetmeyeceğim

Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi A Blok İç Emniyet Amiri Mehmet Sırrı Şuşut'ın ölümünden sonra Devrimci 78’liler Federasyonu Sekreteri Cumhur Yavuz açıklama yaptı. Yavuz, “İşkence en temel insanlık suçudur ve bunu yapanları asla affetmeyeceğim” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 12 Eylül darbesinin ardından yapılan işkencelerle gündeme gelen Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi A Blok İç Emniyet Amiri Mehmet Sırrı Şuşut öldü. 12 Eylül darbesi sonrası Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi’nde beş yıl kalan ve defalarca Şuşut ile karşı karşıya gelen Devrimci 78’liler Federasyonu Sekreteri Cumhur Yavuz, Şuşut için, "Onu asla affetmeyeceğim" diyerek yaşadıklarını anlattı.

'İŞKENCE EN TEMEL İNSANLIK SUÇUDUR'

Şuşut döneminde, Mamak Cezaevi’nin 'işkencenin pilot bölgesi' olduğunu ifade eden Yavuz, Birgün'den Mahir Bağış'a konuştu. Yavuz şunları söyledi: "O dönem görevliler insanlık suçu işlemişlerdir. Temel yaşam hakkını gasp ettiler. Kaldığım koğuşta bu komutanın defalarca işkencesine maruz kaldım. Her sayımda bize saldırıyor ve aşağılıyordu. İşkencecilerden hesap sormak için açtığımız davalar zaman aşımı nedeniyle düştü. İşkence en temel insanlık suçudur ve bunu yapanları asla affetmeyeceğim."

Mehmet Sırrı Şuşut kimdir?

12 Eylül 1980 darbesi sonrası cezaevlerinde başlayan işkence dalgasının aktif isimlerinden Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi İç Güvenlik Komutanı Albay Raci Tetik’in yardımcılarından A Blok İç Emniyet Amiri Mehmet Sırrı Şuşut, 18 Aralık Çarşamba günü hayatını kaybetti. Adı 12 Eylül darbesinin ardından yaptığı işkenceler anılan Şuşut, Kıbrıs’a tayin istedi. Kıbrıs’ta görev yaptıktan sonra emekli olan Şuşut, memleketi Marmaris’e döndü. Uzun yıllar yoksulluk içinde yaşamını sürdüren Şuşut, daha sonra çeşitli hastalıklara yakalandı ve önce sağ ardından da sol ayağını kaybetti. 12 Eylül darbesinin sorumlularının yargılanması için açılan davalarda işkenceyle suçlananların yer aldığı listelerin en üstünde bulunan Şuşut, iki ayağı olmadan bir süre yaşama devam etti. Şuşut, önceki gün geçirdiği rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede öldü.

Ankara Emniyeti'nde işkence iddiası için başvuruAnkara Emniyeti'nde işkence iddiası için başvuru

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden işkence iddialarına yanıt geldiAnkara Emniyet Müdürlüğü'nden işkence iddialarına yanıt geldi