Ankara Barosu'ndan Resmi Gazete'ye tepki: Din, hukuk aracı yapılarak sızdırılmaya çalışılıyor

Ankara Barosu, faizsiz finans uygulamaları konusunda denetleme standartlarını belirleyen kuralların Resmi Gazete'de yayımlanmasına tepki gösterdi. Mevzuatı, dini hükümlerin hukuk aracı yapılarak gündelik yaşayışa resmen sızdırılma çabası olarak değerlendiren baro, “Laik Cumhuriyetimiz payidar kalacak, Ankara Barosu ilelebet bu değerlere sahip çıkacaktır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İslami finans kuruluşlarının faizsiz finans uygulamaları konusunda denetleme standartlarını belirleyen kurallar Resmi Gazete’de 14 Aralık’ta yayımlandı. Ankara Barosu, ‘Faizsiz Finans Kuruluşlarının Bağımsız Denetimini Yürüten Denetçiler İçin Etik Kurallar’ başlığı altında yayımlanan metne tepki gösterdi. Baro tarafından yapılan açıklamada dini hükümlerin hukuk aracı yapılarak gündelik yaşayışa sızdırılma çabası olduğu ifade edildi.

'TAKVİMLERİ GERİ ALMA ÇABASIDIR'

Mevzuat niteliğindeki bir belgenin dayanağının Anayasa, yasa ve tüzük olması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  “Dayanaktan yoksun olduğu gibi ‘fıkhi ilke ve kuralları tüm Saiklerin üzerinde’’ telakki eden vurgusuyla da Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasasında değiştirilemez maddelerin lafzına olduğuna kadar Cumhuriyet’in ruhuna, varlığına ve onu bir “Cumhuriyet” yapan tüm değerlere aykırıdır. Resmî Gazete ile yayımlanan bu kalkışma; bir karşı devrimin sinsi olduğu kadar cüretkâr, cüretkâr olduğu kadar tarihin karanlık sayfalarında kalmaya mahkum, çağdışı ve asla kabul etmeyeceğimiz bir “takvimleri geri alma çabasıdır. Dini hükümleri gündelik yaşayışa yaygın kılma arzusunda olanlar şunu bilmelidir ki; içinde bulunduğumuz çağ ve insanlık onuru bizleri laik bir Cumhuriyet’in zerresinden vazgeçmemek için yeminlerimizle birlikte görevli kılmıştır. Kimsenin kuşkusu olmasın ki bizler, görevlerimizin başındayız. Laik Cumhuriyetimiz payidar kalacak, Ankara Barosu ilelebet bu değerlere sahip çıkacaktır.” (DUVAR)