Hablemitoğlu'nun katil zanlısı yakalandı

Fethullah Gülen ve Alman Vakıfları davalarıyla ilgili raporlar hazırladıktan sonra 2002'de evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun katil zanlılarından birinin Ukrayna'da yakalandığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şüpheli N.G.B.'nin Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığı ve TSK’dan ihraç edildiği öğrenildi. 10 Temmuz'da yakalanıp ev hapsinde tutulan N.G.B.'nin Türkiye'ye iadesi için açılan dava sürüyor.  18 aralık 2002'de Ankara'da öldürülen ve iki gün sonra 17. ölüm yıldönümü nedeniyle anılacak olan Necip Hablemitoğlu, devlet içindeki Fethullah Gülen yapılanmasını dile getiren ilk isimlerden biriydi.

ÖZEL EKİP KURULMUŞTU

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’yla ilgili soruşturmada 15 yıl boyunca yol alınamamıştı. 2017'de dosya Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’ndan Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün’ün önüne gelmişti.

Ergenekon davasının görüldüğü dönemde tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım tarafından verilen ifadelerde, Hablemitoğlu’nun Osman Gürbüz tarafından öldürüldüğü, Veli Küçük ile Muzaffer Tekin’in azmettirici oldukları iddia edilerek suikastın Ergenekon tertibi olduğu öne sürülmüştü. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin hemen öncesinde Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ve kamuoyunun ‘Çatı İddianame’ olarak bildiği iddianamede de Hablemitoğlu suikastının FETÖ tarafından işlendiği öne sürülmüştü.

Bu gelişmenin ardından da rafta duran Hablemitoğlu dosyası yeniden açıldı. Savcı Zafer Ergün'ün, olayla ilgili bazı kişilerin ifadelerinin alınması, olay tarihinde alınmayan cep telefonu HTS kayıtlarının tekrar alınması, olay yeri incelemeleri ve olay yerinde görgü tanıklarının beyanlarına göre bulunduğu söylenen otomobillerin değerlendirilmesi ile sahiplik bilgilerinin irdelenmesi gibi pek çok veriyi mercek altına aldığı basına yansımıştı. Ergün, dün Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu ve avukatı Ersan Barkın’ı da bilgi alışverişi için adliyeye davet etmişti.

Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, 2017'de Milliyet'e yaptığı açıklamada şu bilgileri vermişti: "Hablemitoğlu dosyası savcılık soruşturmasında 10 klasörden oluşuyor. 41 klasör de emniyette var. Savcının her satırından haberdar olduğunu anlayabiliyoruz. İki dönemdir iyi savcılarla birlikteyiz. Ciddi bir mesai ayırdığı da belli. Emniyette de kendisine bu konuda yardım edebilecek Terörle Mücadele ve İstihbarat Daire’de bir ekip kurdu. Derli toplu bir irdeleme söz konusu. Zaman aşımına maruz bırakmadan derli toplu bir iddianame ile karşı karşıya kalacağımız kanaati oluşuyor bizde. Hablemitoğlu suikastına ilişkin ne yapılacaksa bu dosyada yapılacak. Çatı davada değil.”

ZAMAN AŞIMI TEHLİKESİ

Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu, dosyanın iki yıl önce raftan indiğini ve son dönemde de oldukça önemli mesafe alındığını belirterek şunları söylemişti: “Soruşturma şu anda genç ve son derece dikkatli bir savcı tarafından yürütülüyor. İşini iyi bilen biri. Çok belli oluyor. Görüşmemizde hiçbir kaygım olmadı açıkçası. En azından bu konuda rahatım o kadar yıl sonra. Dosyanın detayını biliyor. Oldukça da görüşmeler yaparak yol almış. Savcı tabi hızlı davranmaya çalışıyor. Çünkü 15 yıl bitiyor, 20 yıl zaman aşımı gibi bir durum var. Bu olay zaman aşımına girmeden belirli bir aşamada yol almış olmayı isteyen bir savcı. En azından dava açılacak hale gelelim istiyoruz. Çünkü bu aşamada henüz o olgunluk yok dosyada. Bunu çok önemsiyorum. Çatı davaya da müdahil olduk ancak iddianamenin esasında geçmiyor Hablemitoğlu suikastı. Eklerinde yer alıyor. Oradaki ilerleyişten hiç memnun değiliz bunu da belirtmeliyim.”