İsmail Beşikçi: Devlet tutuklulardan intikam alma hırsında

İnsan Hakları Haftası etkinliğinde konuşan İsmail Beşikçi, devletin siyasi tutuklulardan intikam alma peşinde olduğunu söyledi. Beşikçi, “‘Suç’ Van, Hakkari, Diyarbakır’da yaşanmış ama alıp sizi Edirne’ye gönderiyorlar, burada müthiş bir intikam alma hırsı var” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyolog ve araştırmacı yazar İsmail Beşikçi, devletin siyasi tutuklulardan intikam alma hırsı içinde olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, İnsan Hakları haftası etkinlikleri kapsamında Mülkiyeliler Birliği Kültür Merkezi’nde “12 Yıllık Gece" filminin gösterimi ile HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve sosyolog-yazar İsmail Beşikçi’nin katılımıyla söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşi öncesi katılımcılar, 2010-2015 yılları arasında Uruguay Devlet Başkanlığı’nı yapan ve maaşının yüzde 90’ını hayır kurumlarına bağışlayan José Alberto Mujica Cordano’nun hikayesini konu alan “12 Yıllık Gece” filmini izledi. Filmin ardından Yavuz Önen’in moderatörlüğünde söyleşi etkinliğine geçildi.

MİTHAT SANCAR: FİLM BİZE ÇOK UZAK BİR HİKAYE DEĞİL

İlk olarak konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar film için “Bizim için çok uzak bir hikaye değil” diyerek Uruguay’ın 1950 yıllarından günümüze kadar yaşamış olduğu siyasi gelişmeler hakkında izleyicilere kısa bilgiler verdi. Filmin başarılı olmasının izleyicinin “Nereden nereye gelindi” demesine bağlı olduğunu belirten Sancar, Uruguay’ın özel bir ülke olduğunu belirterek, filmin öncesinde Uruguay’da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Sancar, şunları söyledi: “Mujica yoksulların durumunu düzeltmek, yoksul halkın durumunu iyileştirmek için devlet başkanı oldu ve bunları büyük ölçüde yaptı. Mujica’nın partisi girdiği son seçimde yani iki ay önce az bir oy farkı ile ülke genelinde seçimleri kaybetti. Şimdi niye kaybettiler diye herkes soruyor. Her şeyi olduğu gibi korudular ama kaybettiler, sosyal devleti bırakmadılar peki niye kaybedildi. Açıklama şu son zamanlarda Latin Amerika da Sol’u durdurma operasyonlarının en çok kullanılan meteor güvenliği sarsmak. Uyuşturucu satıcılarına alan açıldı ve ciddi bir uyuşturucu mafyası ortaya çıktı, suç oranı arttı. Bunlar sonucunda çok az bir farkla seçimleri ülke genelinde kaybettiler. Uruguay özel olarak üzerinde durulması gereken bir ülke.”

‘DEVLET MAĞDUR ETMEK İSTİYOR’

Sosyolog ve araştırmacı yazar İsmail Beşikçi de cezaevlerinin işlevine dair konuştu. Cezaevlerinin işlevlerinin insanları topluma kazandırmak olduğunu belirten Beşikçi, “Siyasi ve politik nedenlerden kaynaklı cezaevlerine giren insanlar için devlet ıslah etmekten çok ondan intikam almak ve mağdur etmek istiyor. Suç Van’da, Hakkari’de, Diyarbakır’da yaşanmış ama alıp sizi Edirne’ye gönderiyorlar. Burada müthiş bir intikam alma hırsı vardır” dedi.

Beşikçi, konuşmasının devamında 12 Eylül askeri darbe sonrası İstanbul ve Sakarya Cezaevlerinde yaşadığı hak ihlallerine değinerek, cezaevlerinde yaşanan hukuksuzlukları anlattı. (Kaynak: MA)