Angolalı göçmen kadına doğum sonrası gözaltı

Angolalı B.T., doğum sonrası tedavisinin devam ettiği devlet hastanesinde damar yolu iğnesi bile çıkartılmadan apar topar gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doğum sonrası tedavisi devam eden Angolalı B.T., vize süresinin dolduğu gerekçesiyle apar topar gözaltına alındı. Erken doğum yapan ve bebeği küveze alınan B.T.’ye 30 gün içinde Türkiye’yi terk etmesi söylendi.

Şubat ayından beri Türkiye’de yaşayan Angolalı B.T. hamileliğinin yedinci ayındaydı. 10 Aralık Salı günü, dengesini kaybedip düştü ve görme kaybı yaşadı. Bunun üzerine arkadaşları tarafından Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Buradan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi ve doğuma alındı. Doğum sezaryenle gerçekleşti. Dünyaya gelen prematüre bebek, bir kilonun altında doğduğu için küveze alındı.

Hastane yönetimi B.T.’nin vize sürenin dolduğunu fark edince polisi aradı. Bunun üzerine yeni doğum yapan B.T., damar yolu iğnesi çıkartılmadan ve karnındaki sezaryen bandajı alınmadan apar topar karakola götürüldü ve geceyi nezarethanede geçirdi.

B.T., gözaltına alındığı sırada yanında bulunan Göçmen Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden Lerzan Caner, “Doğum sonrası çok yorgundu. Çorapsız, pijamalı bir halde götürdüler. Yanımda bir şalım vardı, sıcak tutsun diye sadece onu verebildim” diye konuştu.

Ataköy Karakolu’nda bir gece bekletildikten sonra 14 Aralık Cumartesi sabah saatlerinde İl Göç İdaresi’nin Silivri’deki Geri Gönderme Merkezi’ne götürülen B.T.’ye 30 gün içinde Türkiye’yi terk etmesi gerektiğine dair yazılı belge verildi. B. T. geri gönderme merkezinden çıkar çıkmaz küvezdeki bebeğini görmek için Bakırköy Sadi Konuk Devlet Hastanesi’ne gitti. Bebeğin iki kiloya ulaşana kadar küvezde tutulması öngörülüyor.

HASTANE, 3 GECE İÇİN 31 BİN TL İSTİYOR

Öte yandan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi sezaryenle gerçekleşen doğum ve üç gece kalma masrafı için 31 bin TL ödeme çıkardı. B.T.’nin eşi yüklü miktarın taksitlendirilmesini istedi, fakat bu talep hastane tarafından kabul edilmedi. Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)’ndan Avukat Arzu Aydoğan, B.T.’nin sınır dışı edilmesine engel olmak için insani ikamet başvurusunda bulunacaklarını söyledi. Aydoğan, “Devlet, sınır dışı kararlarında hastalık, hamilelik, doğum gibi durumları gözetmiyor. Bebek hastaneden çıktıktan sonra sınır dışı koşulları oluşmuş oluyor. İkametle ilgili herhangi bir başvuru yapmazsa hastaneden çıktığı an sınır dışı edilir” diye konuştu.

Aydoğan, göçmenlerin başvuru mekanizmalarına erişimi için kolaylaştırıcı yöntemlerin olmadığına dikkat çekiyor: “Sınır dışı kararına itiraz edecek başvurularda bulunamıyorlar. Göçmenler dil bilmiyor, sonra bir avukata ulaşmaları gerekiyor. Bu tür durumlarda sıkıntı yaşıyoruz. Eğer bu kadından dernekler ya da ağlar aracılığıyla haberdar olmasaydık ne olacaktı? Genel olarak biz farkına varmadan bir sürü insan sınır dışı ediliyor.”