Zihinsel engelli raporuna rağmen gözaltında tutuldu

Diyarbakır'da 40 yaşındaki Kasım Eken, gözaltına alındıktan 2 gün sonra zihinsel engelli olduğu anlaşılmasına rağmen 3 gün daha serbest bırakılmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 8 Aralık’ta Jandarma İl Komutanlığı tarafından Diyarbakır’ın merkez Bağlar, Kayapınar ve Çınar ilçelerine bağlı 8 köye yapılan ev baskınlarında 20 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden biri de 40 yaşındaki Kasım Eken idi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre dosyasındaki gizlilik kararı nedeniyle neyle suçlanıldığı öğrenilemeyen Kasım Eken ile iletişim kuramayan güvenlik güçleri 2 günlük gözaltı süresinin ardından kendisini Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Psikiyatri uzmanı “Doğduğunda beri mental-motor geriliği. Yeterli iletişim kurulamadığından IQ testi yapılamadı.”  diye rapor hazırladı. Raporda Eken’in Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlık kuruluna sevkinin uygun olduğu belirtildi.  Ancak 10 Aralık’ta çıkan rapora rağmen Eken, 3 gün sonra serbest kalabildi.

Avukatı, gözaltındakilerden A.E.'nin de (54) 6 saat boyunca işkence gördüğünü söyledi. A.E’nin gözaltına alındığı sırada kendisinin çamurun içine kasıtlı olarak atıldığı ve ‘sen domuzsun, domuzlar çamuru sever’ şeklinde hakarete maruz kaldığı belirtildi. Avukatına üç Jandarma Özel Harekat (JÖH) mensubunun kasıtlı olarak göğsüne tekme atmasından kaynaklı iki kaburgasının kırıldığını bildiren A.E’nin burnunda da kırık, yüzünde açık yaraların olduğu belirtildi.

Aradan geçen 5 güne rağmen vücudundaki morlukların ve ezilmelerin gözle görüldüğü belirtilen A.E.’nin iki gün boyunca hastanede tedavi olduğu ancak tedavisi sürerken TEM Şube’ye getirildiği kaydedildi. İdrarındaki kanın pıhtılaşmış şekilde olduğu belirtilen A.E.’nin her geçen gün sağlık durumunun kötüleştiği ifade edildi.