HDP Şırnak vekilleri: Cizre'deki vahşet araştırılsın

HDP Şırnak Milletvekilleri, Şırnak ve ilçelerinde 4 yıl önceki sokağa çıkma yasakları için Meclis araştırma önergesi verdi. Vekiller, yasak sürecinde 64 bin kişinin zorla yerinden edildiği bilgisini paylaşırken yasaklarla ilgili Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak ve ilçelerinde 2015 yılında başlayan sokağa çıkma yasakları ile ilgili HDP Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüneş, Meclis'te araştırma önergesi verdi. Vekiller yaşanan sivil ölümleri, kentlerdeki yıkımı ve yasak sürecinde yaşanan hak ihlallerinin araştırılmasını istedi.

Milletvekillerinin hazırladığı önergede, yasak sürecinde Şırnak'ın Cizre ilçesinde onlarca sivilin öldürüldüğü belirtildi. Cizre'de 79 gün süren sokağa çıkma yasaklarında kamuoyunda 'vahşet bodrumları' olarak bilinen bodrum katlarında 177 kişinin öldürüldüğü önergede yer aldı. Yasaklarda öldürülen 92 kişinin ise kimlik bilgilerinin açıklanmadan kimsesizler mezarlığına defnedildiği de önergede yer alan bilgiler arasında. Vekiller, "Şırnak, ilçeleri ve diğer kentlerde yaşanan ablukalarda yaşanan hak ihlalleri ve gerçek sorumluların belirlenmesi elzemdir" diyerek Meclis Başkanlığı'na mahallelerde yaşanan kentsel yıkım da hatırlatıldı.

Cizre bugün AİHM'de: Sokağa çıkma yasağında ne oldu?Cizre bugün AİHM'de: Sokağa çıkma yasağında ne oldu?

'64 BİN KİŞİ ZORLA YERİNDEN EDİLDİ'

Yasak sürecinde 64 bin kişinin zorla yerinden edildiği belirtilen önergede acele kamulaştırma kararlarıyla ilçelerin tamamının boşaltılmak istendiğinin altı çizildi. Vekiller yaptıkları açıklamada, "2013-2015 yılları arasında yaşanan çatışmasızlık sürecinin sona ermesinden sonra başlayan sokağa çıkma yasakları ve ardından kentlerde yaşanan ablukalar süreci ve sonrasında yaşanan hak ihlalleri ve gerçek sorumluların tespit edilip yargılanması amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını talep ederiz" ifadelerini kullandı.

ÖLÜMLER ARAŞTIRILSIN

Vekiller Şırnak ili ve ilçelerinde yaşanan sivil ölümlerine ilişkin soruşturma dosyalarında hukuki incelemelerin yapılmasını ve bu konuda gerekli araştırmaların yapılmasını istedi. Ayrıca vekiller, yetkililere Türkiye'nin imzalamış 0lduğu uluslararası sözleşmeleri de hatırlatarak, "Türkiye, 1954 yılında imzalayarak taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin temel maddeleri olan yaşam hakkı, hak arama özgürlüğü, adil yargılama hakkı, suç ve cezaların kanuniliği vb. maddelerini yerine getirmekle mükellef kılınmıştır. Devletin iç mevzuatının bir parçası haline gelen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre herkes yargı mercileri önünde davacı ve ya davalı iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir" dedi. (HABER MERKEZİ)