Gazeteci Aziz Oruç'un eşi: Aziz terörist değil gazetecidir

Gazeteci Aziz Oruç gözaltına alındığında bir çok medya kuruluşu 'terörist yakalandı' diye duyurdu haber. Oysa eşi Hülya Oruç, "Baskılardan bunaldı, yurt dışına çıktı. Avrupa'ya gitmeye çalışıyordu. İran polisi işkence yapıp Türkiye tarafına attı" diye anlatıyor yaşananları.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Aziz Oruç dört günkadar önce Ağrı'da gözaltına alındı. Gözaltı haberi bir çok yayın kuruluşunda 'terörist yakalandı' diye duyuruldu. Oysa gözaltına alınan Gazeteci Aziz Oruç, sadece baskılardan bunalıp Avrupa'ya gitmeye çalışırken yakalanmış ve İran askerleri tarafından işkence edildikten sonra Türkiye'ye gönderilmişti. Gözaltına alındığı sırada ise yaralarını tedavi ettirmek üzere hastaneye gidiyordu.

Gazeteci Aziz Oruç’un eşi Hülya Oruç, “Ağrının dondurucu soğuğunda eşim donmak üzereyken Abdullah Ekelek kurtarıyor onu. Bir gazeteciye, insana yardım ediyor. Eşim gazetecidir. Eşimin sağlığından ve can güvenliğinden şüphe ediyorum” diye başlıyor anlatmaya.

Hülya Oruç, eşinin yedi yıldır gazeteci olduğunu, Türkiye’de gazeteciler üzerindeki baskılardan ötürü yurt dışına çıkmak istediğini söylüyor ve “Türkiye’de baskılardan ötürü iki yıldır Süleymaniye’ye gitmişti. Orada yaşıyordu. Avrupa’ya gitmeye çalıyordu, iki çocuğum için, bizim için çünkü Türkiye’deki baskılardan, gözaltılardan yılmıştı artık” diye devam ediyor.

Oruç, eşinin Ermenistan üzerinden Avrupa’ya çıkmak isterken Ermenistan’da yakalandığını, iltica talebinin de kabul edilmediğini aktarıyor ve  “Ermenistan da İran’a teslim ediyor. Eşim 3 gün boyunca İran’da tutulup işkence ediliyor İran polisi tarafından. Parasına eşyalarına el koyuyorlar. Ardından eşimi sınırdaki tellerden Türkiye’ye atıyorlar. Eşim ölsün diye atıyorlar. Attıklarında ellerinde parmaklarında karnında ayaklarında bacaklarında çizikler oluşuyor. Dondurucu soğukta üstü çıplak, ayakkabıları, çorapları olmadan oraya bırakıyorlar. Türkiye’ye ‘gazetecinizi yakaladık, teslim ediyoruz’ değil, bir ‘terörist’ sıfatıyla algı yarattılar eşim üzerinde.” sözleriyle özetliyor yaşananları.

‘AZİZ’İ DONMAK ÜZEREYKEN KURTARIYORLAR’

Gazeteci Aziz Oruç donmak üzereyken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek’e ulaştığını aktaran Oruç, “Ağrının dondurucu soğuğunda eşim donmak üzereyken Ekelek kurtarıyor onu. Bir gazeteciye, insana yardım ediyor” ve devam ediyor: “Saatlerce soğukta kaldığı için de ciddi bir soğuk algınlığı geçiriyor şu anda” diyen Oruç şunları söyled: “Dün ve bugün Yaşar Eryılmaz Devlet Hastahanesi’ne sağlık kontrolüne götürülüyor. Dün ve bugünki nöbetçi doktorlar tedaviyi reddedip eşimi tedavi etmiyorlar. Bundan sonra eşimin sağlık sorunları hakkındaki her türlü sorumluluk da bu hastahaneye, doktorlarına aittir. Eşimin sağlığından ve can güvenliğinden şüphe ediyorum. Soruyorum, hasta ayrımı var mı? İkincisi benim eşim gazeteci. Eşim üzerinde bir algı yaratılmak isteniyor. Eşimin üzerine başka suçlar atılmak isteniyor. Ben eşimi istiyorum. Eşime yardım etmeselerdi o insanlar, eşim soğuktan donacaktı ve belki de ölecekti.”